Агрохімічний сервіс у сучасних технологіях став центральною темою Міжнародного науково-практичного семінару

5 липня 2018 року

    Симбіоз науки та виробництва реалізувався 3 липня 2018 року у формі Міжнародного науково-практичного семінару «Агрохімічний сервіс у сучасних технологіях», організований кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна НУБіП України і компаніями «Біотех ЛТД», «Агрохімтехнологоджі», Euralis, August, Agrilab. Учасниками семінару стали представники агробізнесу, преси, науки, студентства, тощо, із України та близького зарубіжжя.

   

    Темою для обговорення учасників семінару стали проблеми сучасного ринку добрив України, обумовлені політичними і військовим чинниками. Оскільки 60 % об’єму азотних добрив, понад 70 % фосфоровмісних та калійних добрив постачались в Україну саме із Росії, ринок України відчув дефіцит цих добрив, що є основою будь-якого виробництва рослинницької продукції. Крім того, виникли проблеми із власним виробництвом азотних добрив через проблеми із забезпеченням газом. Проте, повноцінний розвиток аграрного сектору без насичення його добривами неможливий. Тож, операторам ринку необхідно подбати про розвиток власного виробництва і про підбір надійних постачальників добрив. Однією із альтернатив російським продуктам «Агрохімтехнологоджі» пропонує виробництво комплексного добрива «Мікрогранула» й азотних добрив пролонгованої дії «Utec 46» та «Entec 21», розміщеного у м. Кремянці. Активно на ринок моносолей українські дистриб’ютори виводять постачальників із Австралії і Литви. Крім того, були презентовані унікальний мікробний продукт «Агрінос А» для посилення мобілізації спектру елементів живлення у ґрунті, а також біостимулятор «Агрінос Б» для підвищення стресостійкості рослин у період їх вегетації.
Ринок насінництва і ЗЗР також не залишився поза увагою фахівців. Компанія «Euralis» поділилась своїми інноваційними селекційними рішеннями, наголошуючи, що кожна насінина має бути захищена для отримання якісного врожаю. Якість захисту починається із протруйника. Були обговорені нові препаративні форми протруйників, орієнтованих на різні сегменти ринку, та розглянуті технології захисту основних сільськогосподарських культур сучасного агровиробництва.

    

     Дуже приємним є те, що на семінарі представниками основних гравців агрохімічного ринку є майже всі випускники кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна минулих і теперішніх років, які мали можливість поділитись знаннями та враженнями.

    

      Особливу увагу учасники семінару приділили агродіагностиці. Адже саме вона є невід’ємною частиною успішного агрохімсервісу сучасного агровиробництва і, на сьогодні, для ефективного використання вартісних агроресурсів кожне поле прагне говорити із нами мовою цифр. Високотехнологічні агрохімічні обстеження полів дають можливість раціонально і ефективно використовувати насіннєвий матеріал, добрива та засоби захисту рослин, які становлять суттєву частину статті витрат у сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських рослин.
Учасники розглянули сучасні методики агрохімічних обстежень полів, інструментацій діагностики живлення рослин, професійні інтернет-портали, мобільні додатки, ГІС-програми моніторингу полів для успішного менеджменту агроресурсів. Звернули увагу і на метеомоніторинг полів, який стає невід’ємною частиною агродіагностики для успішного ведення агробізнесу. Сучасні метеостанції дають можливість контролювати близько 30 параметрів кліматичного та ґрунтового блоку.

    

    Для більшої переконливості організатори семінару продемонстрували дію інноваційних добрив, ЗЗР, значення якості насіннєвого матеріалу безпосередньо у польових умовах.

         

      Семінар став вдалим майданчиком для плідного спілкування між науковцями, виробниками, експертами та аналітиками, які виділили проблеми і перспективи розвитку галузі, а також зазначили високу потребу ринку у фахівцях із агрохімічного сервісу агровиробництва і необхідність підготовки таких спеціалістів. Та побажали студентам агробіологічного факультету (дипломникам кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна), які активно поглинали знання під час практики, добре вчитись. Адже, на них, як на спеціалістів у недалекому майбутньому, є висока потреба у провідних агрохімічних компаніях.

 

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім.О.І. Душечкіна


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook