Віталій Недосєков на 4th Middle East, Eastern Europe, Central Asia and North Africa Rabies Expert Bureau: "Елімінація сказу людей та тварин реальна – час діяти зараз, необхідно лише об’єднати сили"

2 травня 2018 року

У французькому містечку Верье-дю-Лак з 23 по 25 квітня 2018 року проходило Засідання Бюро експертів зі сказу представників Середнього Сходу, Східної Європи, Центральної Азії та Північної Африки (MEEREB) - 4th Middle East, Eastern Europe, Central Asia and North Africa Rabies Expert Bureau, який організовує Фонд Мерье (Fondation Mérieux)  Les Pensieres - Центр глобального здоров'я.

Лейтмотивом форуму була довгострокова перспектива співробітництва по сказу на основі глобальних підходів в охороні здоров'я. Протягом даного заходу було організовано чотири незалежні сесії:
1. Епідеміологія сказу - гармонізація інформації по поточній ситуації;
2. Міжнародні рекомендації - рефрешмент;
3. Освітні платформи та ресурси - імплементація;
4. Міжгалузеві зусилля по співпраці – стан та перспективи.
На даних сесіях було проведено оцінку проявів сказу у людей та тварин, запропоновані нові можливості гармонізації даних. Проведено презентацію міжнародних рекомендацій, визначено наочний та практичний підходи до поточних та нових навчальних ресурсів в різних країнах та обговорено стратегії роботи міжміністерських комісій з контролю сказу.
В рамках даного заходу було проведено два майстер-класи - долучення до створення Епідеміологічного бюлетеня і долучення до програм "Поступовий підхід до ліквідації хвороби" (SARE), та "Глобальний шлях усунення сказу собак" (GDREP). Також було представлено постерні презентації - огляд епідеміологічних даних країн-учасниць.
Семінар Бюро експертів зі сказу відвідали представники 14 країн (Алжир, Хорватія, Єгипет, Грузія, Іран, Ірак, Казахстан, Ліван, Марокко, Палестина, Сербія, Туніс, Україна, Таджикистан) та світових організацій - Всесвітньої організації охорони здоров'я (WHO), Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (OIE), Глобального Альянсу з Контролю Сказу (GARC) та Продовольчої сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (FAO).

Ситуацію щодо сказу людей та тварин на території України висвітлив член MEEREB, завідувач кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, д.вет.н., професор, Віталій Володимирович Недосєков.
Його презентація викликала неабияку зацікавленість серед спеціалістів. В ході дискусії були обговорені шляхи подальшої співпраці щодо ерадикації сказу в нашій країні за рахунок створення єдиних систем.

Тріумвірат міжнародних організацій (ВОЗ, ФАО та МЕБ) поставив задачу ліквідувати сказ у людей, пов’язаний із хворобою собак, до 2030 року на території країн-учасниць.  Для досягнення даної мети були проведені консультації для  представників країн-учасниць. Недосєков В. В., виступаючи в дебатах, висловив надію на розуміння холістичного підходу у вирішенні даного питання  та залучення всебічних ресурсів для досягнення позитивного результату.

Робота секцій була достатньо напруженою і включала висвітлення нагальних проблем, тому можливість обговорення наболілих питань припадала на кава-брейки, які вирізнялись активними дискусіями, що переходили в бурхливі обговорення реальних шляхів вирішення проблеми.
Нажаль, вирішення проблеми сказу в одній країні є досить складним завданням, а ліквідація сказу в регіонах - надзвичайно складна задача, яка вимагає неймовірних зусиль для пошуку ефективних шляхів вирішення.

Віталій  Недосєков

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook