Навчальний корпус №6 пройшов тестування сильними морозами

26 лютого 2018 року

     Зима не хоче здавати свої позиції та наостанок вдарила морозами. А чи зимно в корпусах НУБіП і чи не зірве низька температура навчальний процес? Це питання хвилювало усіх викладачів і студентів навчального корпусу №6, адже минула зима була випробуванням для приміщення і його відвідувачів.
     Протягом останнього півріччя завдяки зусиллям ректорату було проведено величезну роботу з утеплення навчального корпусу. Розпочали з перевірки системи опалення, оскільки праве крило корпусу мало проблеми, радіатори опалення взимку були напівхолодні, а подекуди й холодні, що й, до речі, призвело до аварії системи опалення в одній із лабораторій у січні 2017.
     Влітку встановили автоматизований теплопункт, який забезпечує рівномірний розподіл тепла залежно від погодних умов, а згодом утеплили підвіконня другого поверху. Наприкінці 2017 розгорнули масштабні роботи з утеплення даху. Було вкрито утеплювачем 640 кв. м покрівлі. Центральну частину корпусу утеплено потужним шаром мінеральної вати, але роботи з утеплення бічних «крил» корпусу призупинили через погодні умови. А вже з першим теплом їх буде відновлено. Але результат вже є. Комісія представників ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження на чолі з доцентом Іваном Радьком провела обстеження навчального корпусу тепловізором і виконала знімання спеціальною камерою в інфрачервоному режимі, яка була встановлена на безпілотнику. Таким чином, отримано дані про температурний режим покрівлі, стелі, стін та місць втрати тепла.

     Отож, температура стелі центральної частини корпусу, що утеплена становить в середньому +19 градусів (підлога + 17), а, наприклад, правого крила, яке ще не утеплено +13. При цьому температура теплоносія у радіаторах опалення по всьому корпусу становить + 42. Зрозуміло, що тепло втрачається через не утеплені стіни і стелю. Тому й спостерігаємо станом на 830 перепади температури в аудиторіях від +12 (ауд. 205-207) до +21 (ауд. 127, 222 та ін.).
     Ближче до обіду температура піднялася на кілька градусів через присутність студентів і, хоч і морозний, але сонячний день.
     Як зазначають викладачі та студенти, в більшості приміщень тепло.

     Наталія Задорожня, магістр 1 року навчання: «Сьогодні наші пари проходили у тій частині будівлі, яка утеплена, тому особливих незручностей ми не відчули. Згадую перші роки свого навчання в цьому корпусі, коли температура в аудиторіях була трошки вищою ніж на вулиці, писати конспекти було не можливо, ручка замерзала, сиділи в куртках. Тепер, зовсім інакше. Навчатися стало значно комфортніше. Видно, що ведуться ремонтні роботи, реалізовується програма утеплення та енергозбереження».

     Ольга Боришкевич, завідувач лабораторії кафедри земельного кадастру: «Наша кафедра розміщена в крилі, яке в планах на утеплення, тому в кабінеті не досить тепло. Але відчутні значні покращення в роботі системи опалення, з цього опалювального сезону радіатори гарячі. А те, що тепло втрачаємо через стіни і стелю, то сподіваємось, що це останній рік. Головне – в аудиторіях стало тепліше і студентам комфортніше на заняттях».

     Олександр Шевченко, старший викладач кафедри геодезії та картографії: «Маю першу пару в понеділок у 107 аудиторії, температура в приміщенні нормальна. На вулиці великий мороз і аудиторія після 2-х вихідних трохи охолола, але вже наприкінці заняття активна робота студентів далася в знаки. У верхньому одязі ніхто не сидів».

     Тарас Євсюков, декан факультету: «Ще до початку навчальних занять ми із заступником декана провели моніторинг температурного режиму в усіх аудиторіях і навчальних лабораторіях корпусу. Звісно, що температурний режим є комфортнішим в утеплених частинах будівлі. Навіть у великих лекційних аудиторіях 112, 126 і 222 студенти й викладачі не змерзнуть при +19. Проте, в аудиторіях правого крила, де температура нижча – просимо їх одягатися тепліше а, за потреби, дозволяємо накидати верхній одяг. В цілому ж, після проведених робіт з утеплення даху навчального корпусу, та встановлення теплопунтку температура в приміщеннях зросла на 2-3 градуси. Впевнений, що після повноцінного утеплення корпусу ситуація вирівняється повністю. Навчальний процес триває».

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook