Від солдата до генерала в конярстві

27 грудня 2017, 7:04

  Існує така приказка: "Поганий той генерал, який не був солдатом". В світі коней ця крилата фраза дуже актуальна. Так, керівникові досить важко достойно оцінити роботу рядового конюха, берейтора чи коневода, якщо сам не спробував цього хліба. Сьогодні Україна може похвалитися кількома заслуженими людьми, які свої перші кроки робили на стайні ННВ лабораторії конярства в НУБіП України.

  Одним з найбільш шанованих випускників факультету тваринництва і водних біоресурсів є великий друг і незмінний спонсор кафедри конярства і бджільництва Віталій Євстафійович Скоцик. І нам дуже приємно, що він навчався на нашій кафедрі і перші свої трудові кроки робив саме на стайні НУБіП. Працюючи нічним черговим, Віталій Євстафійович проводив ночі в одному деннику з улюбленим конем – влаштовувався біля тварини і довгими зимовими ночами грівся з одного боку кожухом, а з іншого – теплом свого чотириногого друга. І все те тепло, яке йому дарував кінь, В.Є. Скоцик, будучи сьогодні головою Аграрної партії України, сторицею віддає людям.

  Серед вихованців кінно-спортивної секції при лабораторії одними з сильніших спортсменів стали Рудик Ігор, нині майстер з кінного спорту і заслужений тренер України, та Дмитренко Людмила – перша в історії кіннозаводства України жінка жокей: впродовж 2007-2008 рр. вона 29 разів стартувала в скачках на Львівському іподромі і здобула 9 перемог.

  На сьогоднішній день в межах ННВ лабораторії конярства продовжує  функціонувати кінно-спортивна секція, яку відвідують студенти нашого університету. Прийшовши перший раз на стайню, вони починають свою роботу з конем з самого елементарного – як правильно зайти в денник і звернути на себе увагу коня. Далі ідуть нюанси догляду за твариною та його денником, сідлання і – перші кроки верхом на коні. Майбутні спортсмени, вивчивши ази верхової їзди, можуть собі вибрати улюбленця з наявних на стайні 13 голів коней. Деякі студенти бажають займатися інтелектуальним конярством. Тут уже в їхньому розпорядженні два табуни молодняку шетлендських поні, які легко піддаються дресурі і мають властивість швидко навчатися новому.

  Працюючи і спілкуючись з кіньми людина збагачується духовно, вчиться бути відповідальною, працювати в команді, довіряти і довірятися.

  Ми віримо, що серед нинішніх любителів коней є майбутні видатні особистості. Подумай, можливо це будеш ти?

Тарадайко А.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook