«Право на право». Під таким гаслом пройшов науковий міждисциплінарний семінар для студентів факультету аграрного менеджменту

10 квітня 2017, 13:53

 Десь за горами, за лісами є казкова Країна Справедливості, в якій усі щасливі: діти і дорослі, тварини і птахи. А дбає про це Король Закон. Але так було не завжди. Усі мешканці країни з жахом згадують той час, коли ними правила Зла Чаклунка. Вона погано ставилася до людей: їх били, ображали, не дозволяли відпочивати та навчатися. Навіть імен вони не мали.

Дізналася про свавілля Злої Чаклунки Добра Фея і разом зі славним Законом, який згодом став королем цієї держави, знешкодила й назавжди вигнала її з країни. Мешканці обрали нового правителя — Короля Закона, який тепер захищав інтереси всіх громадян, особливо дітей, і нікому не дозволяв їх кривдити. А як він цього досягнув, ми дізнавалися впродовж конференції.

Бачити несправедливість і мовчати -  те саме, що приймати участь в ній. Саме так сказав Ж-Ж. Руссо. Про Розуміння права людини за Ж.-Ж. Руссо розповіли Владислава Палій,  Тетяна Горкун та Марина Слівінська.

 «Доля жінки – володарювати, доля чоловіка панувати, тому що володарює пристрасть, а править розум».

Саме так вважав Іммануїл Кант. А про його розуміння прав людини доповіли Анастасія Присяжнюк та Юлія Тарасова.

 Право на життя - це найцінніше право, яким наділена кожна людина. Коли ми говоримо про наше життя, то уявляємо гарне та комфортне середовище навколишнього світу. І кожен з нас має право на кращі умови. Це і чисте повітря, і корисна питна вода, довготривале життя та інше. Про Право на життя та здорове довкілля розповіла Яна Капінос.

 Держава забезпечує захист свого громадянина. А чи може розраховувати на захист людина без громадянства? На це питання дала відповідь Анастасія Талану своїй доповіді про парадокс прав людини.

 Якось Джон Локк сказав «Створюйте лише небагато законів, однак слідкуйте, щоб вони виконувались». Про погляди Джона Локка на права людини розповіли Ярослав Терлик та Олександра Вакуленко.

Українські законодавці вирішили, що жінкам не можна працювати на важких, небезпечних і шкідливих роботах. У цьому переліку майже 500 заборонених професій, багато з яких нині не потребують фізичної сили, такі як машиніст локомотива потяга, водій метро, комбайнер. У Росії теж існує такий закон. Так у 2008 році Анна Клевець спробувала влаштуватися на посаду машиніста в пітерському метро, у чому їй відповідно до чинного законодавства відмовили. Дівчина звернулася до суду, адже згідно з Конституцією РФ чоловіки й жінки мають рівні права при влаштуванні на роботу, але програла справу в усіх інстанціях. Суд вирішив, що держава має захищати репродуктивне здоров’я жінок, а не забезпечувати рівні можливості, прописані в Конституції. Питання гендерної політики в Україні постаралися висвітлити Андрій Мірзаханов таОксана Сарака.

         Ми з вами багато знаємо і чули про наші права. Про джерело прав і свободи людини розповіла Вікторія Кошель, а про свободу вибору - Альона Колесник.

Якщо жінки мають право скласти голову на пласі – то вони також мають право говорити з трибуни. З доповідями на тему «Олімпія де Гуж: «Декларація прав жінки та громадянки» на трибуну вийшли Ірина ШевчукКрістіна Дорош та Юлія Якимчук.

 Учасники конференції та всі присутні активно долучались до обговорення, а значить, підняті теми дійсно не втрачають своєї актуальності.

     Дякуємо за організацію даного заходу модераторам: доценту кафедри філософії Даниловій Тетяні Вікторівні та доценту кафедри теорії та історії держави і права Логвиненко Олені Іванівні; та за активну участь присутнім викладачам: Горбатюку Тарасу Віталійович, Сторожук Світлані Володимирівні, Козачук Олександрі Андріївні, а також представникам деканату факультету аграрного менеджменту. 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Дарина Миргородська,

Тетяна Сухобок,

Наталя Сухобок, 

студентки факультету аграрного менеджменту

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook