Чи доступні кредити для фермерів у США?

28 серпня 2017 року

Відповідь на це питання шукала в процесі стажування завідувач кафедри банківської справи Олена Олійник-Данн. Стажування проходило в університеті Міссурі (США) та Міністерстві сільського господарства США протягом липня 2017 р.
Відвідування різноманітних кредитних установ, в тому числі державних агенцій, засвідчило, що американські фермери не відчувають проблему з доступом до кредитування. Їм доступні кредити з варіацією відсоткових ставок від 1,5 до 8% річних.
В цілому, згідно зі статистичними даними, які формуються Службою економічних досліджень (Economic Research Service), заборгованість фермерів перед кредитними установами становить лише 12% від загального обсягу наявних активів. Це свідчить про достатню акумуляцію власних коштів для забезпечення діяльності фермерів. Хоча необхідно відзначити, що цей показник є середнім і деякі фермери мають набагато більше співвідношення боргу до активів.
Служба економічних досліджень – це агенція при Міністерстві сільського господарства США, однієї з функцій якої є формування статистичних даних та їх обробка для різних користувачів, в першу чергу представників інших підрозділів міністерства, конгресменів, представників фінансово-кредитних установ, покупців сільськогосподарської продукції, представників науково-навчальних установтощо.


     Зустріч з представником Групи з обробки даних щодо доходів сільськогосподарських підприємств Служби економічних досліджень, м. Вашингтон – Джефрі Хопкінс

Як же американцям вдається вирішувати проблему кредитування фермерів? Перед усім, необхідно відзначити наявність спеціалізованих фінансово-кредитних інститутів, ефективних механізмів акумуляції коштів та забезпечення доступу до них. Основним постачальником кредитних ресурсів під заставу нерухомого майна є Система фермерського кредиту (СФК). В структурі балансу сільськогосподарських підприємств США, питома вага кредитів перед СФК в загальному обсязі кредитів під заставу нерухомого майна становить 46%. СФК є унікальною структурою, вона побудована на кооперативних засадах. Її створили в 1916 році на підставі Федерального Закону про фермерський кредит. Це дворівнева кооперативна система, де на першому рівні функціонують кредитні асоціації, а на другому – кооперативні банки. Членами кредитних асоціацій є сільськогосподарські виробники, а членами кооперативних банків є кредитні асоціації.
Структура власності в рамках СФК відіграє вагому роль для забезпечення ефективності її функціонування. Фермер-позичальник кредитної асоціації набуває право власності в місцевій асоціації і бере участь у виборі керівництва шляхом голосування за членів ради директорів асоціації. У свою чергу, асоціація отримує кредитні ресурси від регіонального банку фермерського кредиту або виступає як його кредитний агент. Далі місцева асоціація набуває право власності в регіональному банку фермерського кредиту і бере участь у виборі його керівництва шляхом голосування за раду директорів.
Особливістю СФК є те, що переважно кредитні ресурси система залучає за рахунок випускуборгових цінних паперів на національних фінансових ринках. З огляду на таку організацію роботи системи процентні ставки для сільськогосподарських виробників формуються на підставі вартості розміщення боргових цінних паперів. Ставки за кредит коливаються від 4 до 8% залежно від термінів та призначення кредиту.
Фермери зацікавлені отримувати кредити від СФК внаслідок таких факторів. По-перше, СФК надає довгострокові кредити під фіксовану процентну ставку на відміну від комерційних банків. По-друге, СФК націлено на обслуговування сільського господарства, тому всі продукти, програми створені з урахуванням специфіки сільського господарства, що дозволяє фермерам отримати кредити в необхідній час та в необхідному обсязі. Кредитні інспектори розуміються на оцінці кредитного ризику сільськогосподарського виробництва та адекватно оцінюють ризики притаманні сільському господарству.


     Зустріч з представниками СФК «Financial», місто Джеферсон, штат Міссурі https://www.myfcsfinancial.com/about-fcs-financial/Робертом Боком (головний кредитний спеціаліст) та Бретом Брайнтом (кредний аналітик)

Активну участь у кредитування фермерів в США беруть і звичайні комерційні банки. Згідноз даними Служби економічних досліджень комерційні банки є основними постачальниками кредитів для фінансування поточної діяльності, їх питома вага становить 49% в структурі поточних кредитів. В процесі зустрічі з віце президентом Центрального банку району Бун (Boonecounty) штату Міссурі Джеймсом Пеком було з’ясовано, що фермери є вигідними позичальниками для банку, навіть стоїть задача перед банком щодо розширення кредитного портфелю для фермерів. До того ж банки можуть пропонувати окремим фермерам краще співвідношення LTV (співвідношення обсягу кредиту до застави), ніж СФК. Так, в Центральному банку його встановлюють на рівні близько 75%, а в СФК – 65%. Але комерційні банки не можуть запропонувати кредити фермерам під фіксовану процентну ставку. В такому разі банки можуть запропонувати кредити під фіксовану процентну ставку через Farmer Mac (https://www.farmermac.com/about/#01). Це так звана установа другого рівня, яка випускає боргові цінні папери під рефінансування кредитів для фермерів. Банки як агенти надають кредити для фермерів за рахунок ресурсів акумульованих Farmer Mac через випуск облігацій. Фермер отримує довгостроковий кредит під низьку фіксовану процентну ставку (близько 4,75% річних при кредиті на 10 років), а банк як агент Farmer Mac (оцінює та супроводжує кредит) отримує одноразову комісію в межах 1500-2500 доларів США.


Зустріч з віце президентом Центрального банку району Бун (Boonecounty) штату Міссурі Джеймсом Пеком

Ті фермери, які через низьку кредитоспроможність не можуть отримати кредити від комерційних банків та СФК, можуть задовільнити свої потреби в кредитних ресурсах через Агентство обслуговування фермерів (Farm Service Agency) – АОФ. Дане агентство працює під егідою Міністерства сільського господарства США. АОФ серед інших функцій реалізує прямі кредитні програми фермерам. Ці кредитні програми призначені для фермерів, яким не вдається отримати кредит з традиційних джерел за помірними цінами та на сприятливих умовах, незважаючи на достатній грошовий потік для погашення і здатність надавати забезпечення за кредитом. Згідно з умовами АОФ користувачами кредитних програм можуть бути сільськогосподарські підприємства сімейного типу, а також соціально незахищені фермери та фермери-початківці. АОФ надає як коротко- та середньострокові кредити для фінансування поточної діяльності, так і довгострокові кредити в основному для придбання ферми, а також кредити в разі настання надзвичайних ситуацій. Процентна ставка за кредитами коливається в межах від 1,125 до 2,5% річних. Співвідношення LTV (співвідношення обсягу кредиту до застави) в Агентстві становить 100%. Кредити Агентства фермери використовують не постійно, а тільки як допомогу, щоб згодом перейти до звичайних кредитів.
З 1982 р. АОФ почало надавати гарантії за кредитами сільськогосподарським підприємствам. Агентство гарантує до 95% суми кредиту з процентами в разі дефолту позичальника. Комісія для отримання гарантії становить для фермера 1,5% від суми гарантії. Гарантії можуть надаватися за кредитами, наданими банками Системи фермерського кредиту та іншими кредиторами, які обслуговують малі і великі сільськогосподарські підприємства з високим рівнем ризику. Гарантовані кредити набули значного розвитку і за обсягом переважають прямі кредитні програми фермерам.
Незважаючи на те, що Агентство надає кредити фермерам з низькою кредитоспроможністю, рівень неповернення є досить низьким – приблизно 1%.

     Зустріч зпредставниками АОФ району Джефферсон, штату Західна Вірджинія Робин Поттер (виконавчий директор) та Дейлом Дуган (менеджер по кредитам)

Якщо фермери мають проблему щодо складання бізнес-планів та з прорахунками щодо витрат та грошових потоків, вони завжди мають можливість отримати кваліфіковану допомогу від Екстеншн сервісів, які співпрацюють з Державними університетами кожного штату.


Зустріч з представниками університету штату Міссурі професором Кеннетом Шнайбергером та аграрним економістом Екстеншн центру Джоєм Хорнером

Отже, можна зробити висновок, що фермери в США не мають проблем щодо доступу до фінансуванняі їхні потреби в кредитних ресурсах задовольняються в необхідний час, у повному обсязі та за помірною вартістю. Україні є чого повчитися в США щодо розуміння та розбудови фінансово-кредитної системи аграрного сектору економіки.
Зустрічі з державними агенціями проводилися за активного сприяння Едварда Джерарда спеціаліста з міжнародних питань, відділ торгівлі та наукових обмінів Міністерства сільського господарства США.



Зустріч з Едвардом Джерардом, спеціаліст з міжнародних питань, відділ торгівлі та наукових обмінів Міністерства сільського господарства США

Матеріал підготовила завідувач
кафедри банківської справи
Олена Олійник-Данн

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook