Микола Патика отримав другий грант Президента України на роботу одного наукового напряму

1 червня 2017 року

     Завідувачеві кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Миколі Патиці призначено грант Президента України для здійснення наукового дослідження «Оцінка структури та біорізноманіття мікробного метагеному чорнозему типового та дослідження його функціональних особливостей». Ця грантова робота сама по собі вже унікальна, адже Державний фонд фундаментальних досліджень України відзначає цей напрям дослідженьвже другий рік поспіль. Що до цього аналогів не мало.
     Про тему дослідження ми і поспілкувалися з його автором Миколою Патикою.

     Перш за все хочу сказати, що такі здобутки стали можливими завдяки керівництву університету, яке створює сприятливі умови для розвитку та становлення науковців різного рівня, комплексних досліджень і ведення інноваційної діяльності в умовах інтеграції в світовий науково-освітній простір. За таких умов розкривається потужний потенціал наших молодих науковців, які здійснюють дослідження за різнорівневими програмами і грантами. Ось і до цієї роботи широко залучені студенти і аспіранти. Завдяки грантам молодь отримує можливості реалізувати свої здібності, а університет – посилити матеріально-технічну базу своїх лабораторій. 

     Сама робота з вивчення механізмів, що обумовлюють формування та трофічні зв’язки біологічної складової ґрунтів для сільського господарства та екосистемної просторово-функціональної організації мікробного метагенома, безперечно актуальна і пріоритетна. Це довів той факт, що Державний фонд фундаментальних досліджень України відзначає цей напрям досліджень, який ми сформували разом з колегами – професорами Семеном Танчиком, Анатолієм Балаєвим, Василем Туринським та доцентом Оксаною Тонхою, вже кілька років поспіль.

    Тобто на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології формується сучасна наукова школа, де успішні молоді вчені мають можливість в повній мірі реалізувати свої ідеї. Як приклад цього – наукова робота нашого колеги Олександра Колодяжного, яка здобула грант Президента України для молодих вчених.

Ірина Білоус 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook