Участь професора кафедри к.ю.н. Панталієнка Петра Васильовича в проведенні круглого столу «Конституційний Суд: новий закон»

30 травня 2017 року
 Професор кафедри адміністративного та фінансового права Панталієнко П.В., суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, почесний професор НУБіП України, взяв участь у засіданні круглого столу на тему «Конституційний Суд: новий закон», який проводився в редакції газети «Голос України». Нашим колегою запропоновано власне бачення удосконалення організації діяльності Конституційного Суду. Зокрема, зазначено, що ніхто ніколи не поставив питання про притягнення до відповідальності, у тому числі кримінальної, посадових осіб за невиконання рішень Конституційного Суду. То і сам Суд не поспішає вирішувати проблему невиконання його рішень.
 Якщо взяти статистику розгляду справ в адміністративних судах і подивитися, які сегменти суспільного буття породжують найбільше спорів, то можна було б розробити способи їх уникнення шляхом своєчасного прийняття органами виконавчої влади правильних, законних управлінських рішень. У 90 відсотках справ адміністративні позови задовольняються судами. Тоді виникає запитання: а чому ніхто не притягнув до відповідальності державних службовців, які прийняли неправомірні рішення? А так виходить, що урядовець за своє свавілля залишився непомічений ніким. Від так, той посадовець і далі буде своєю недолугою діяльністю породжувати все нові й нові обґрунтовані скарги.
Також Панталієнко П.В. запропонував прийняти кодекс конституційного судочинства України (до речі такі кодекси вже існують в інших державах).
 «Якщо вже започаткували новий текст закону, тоді треба створити групу компетентних фахівців і суддів, узгодити всі ті зауваження, пропозиції, які надійшли. На мій погляд, у цих пропозиціях є цікаві речі, які не варто відкидати. Крім цього, було б доцільно законодавцю окремо прийняти закон про оплату праці державних службовців, осіб, які отримують зарплату з бюджету, суддів, щоб всі бачили співвідношення заробітних плат. Бо пропозиція щодо встановлення суддям КСУ, які розглядають одну справу за півроку, зарплату в 300-400 тис. грн. не сприймається суспільством, викликає спротив. А коли співрозмірність зарплати буде витримана, то не буде неповаги і недовіри до суддів КСУ» -  висловив  свою думку професор.
 В обговоренні цих питань взяли участь також Ірина Саприкіна – заступник голови Київського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук; Анатолій Селіванов, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України, доктор юридичних наук, професор. Також до обговорення проблеми долучився Валерій Карпунцов – народний депутат України, кандидат юридичних наук.
 
Д.ю.н. проф., заслужений
юрист України, Курило В.І.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook