Співробітники факультету конструювання та дизайну побували у козацькій столиці – Батурині

24 травня 2017 року

     Науково-педагогічні працівники факультету конструювання та дизайну днями побували у козацькій столиці – Батурині і відвідали Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця».
     «Гетьманська столиця» − це безцінні пам’ятки історії, архітектури, культури, археології і природи: палацово-парковий ансамбль Розумовського, будинок генерального судді Кочубея, музей археології Батурина, Воскресенська церква-усипальниця гетьмана Розумовського, парк «Кочубеївський».
     Спочатку відвідали Палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, відреставрований в 2003-2008 роках, при благодійній участі меценатів, Палац є єдиним творінням видатного англійського архітектора Чарльза Камерона в Україні.

     У 2009 році тут було створено пізнавальну музейну експозицію з акцентом на постатях Кирила Розумовського, його родини, а також видатних діячів, сучасників українського ренесансу, що яскраво відтворює драматичну історію будівництва, запустіння і реставрації палацу, видатних українських гетьманів.

     Будинок генерального суду − яскравий зразок архітектури другої половини ХVІІ ст.був відреставрований в 2003-2005 роках. Експозиція розповідає про історію судочинства ранньої-модерної України, родини Кочубеїв, насамперед відомою романтичною і трагічною історією кохання юної Мотрони Кочубей і гетьмана Івана Мазепи.

     У підвальному приміщенні музею сильне враження справляють воскові фігури в’язня та писаря генерального суду в майже реальній обстановці камери попереднього ув’язнення та камери слідства.

 

     Гарно відпочивається в парку «Кочубеївський», який є пам’яткою природи місцевого значення. Його створено на базі природної діброви. Саме його стежками ходили на побачення закохані Мотря Кочубей та гетьман Іван Мазепа.

     Вразив наш колективі архітектурно-меморіальний комплекс «Цитадель Батуринської фортеці», відтворений у 2008 році, він яскраво ілюструє вигляд найбільш укріпленої частини міської фортеці 1669-1708 роках. 

     Гетьманський будинок репрезентує реалії мурованої архітектури другої половини ХVІІ ст., а також інтер’єри цього будинку, естетичні смаки перших батуринських гетьманів – Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи. Важливим об’єктом цитаделі є замкова дерев’яна церква Воскресіння Господнього, яка фактично є усипальницею героїв Батуринської оборони 1708 року.
     Ми також відвідали музей археології Батурина уприміщенні Воскресенської церковнопарафіяльної школи 1904 р.
     Не можу не згадати, що ця чудова екскурсія відбулася за підтримки голови профспілки працівників НУБіП України Ростислава Тарасенка.

М. Бондар,
голова профбюро факультету конструювання та дизайну  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook