«БУДЬ-ЯКА ЕМАНСИПАЦІЯ ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО ВОНА ПОВЕРТАЄ ЛЮДСЬКИЙ СВІТ, ЛЮДСЬКІ ВІДНОСИНИ ДО САМОЇ ЛЮДИНИ»

5 травня 2017, 15:57

Саме ці слова Карла Маркса були закладені у мету проведеного 25 квітня 2017 року наукового семінару "Емансипація: від витоків до сьогодення" для студентів неюридичних спеціальностей.

 

Олександра Козачук, ініціатор цього заходу, та студенти факультету землевпорядкування Слава Іродова, Іван Кулачек, Андрій Ярошинський, Анастасія Висідалко. Вікторія Савченко, Ангеліна Смітюх, Марія Рободзей та Надія Тарасенко зуміли піднятися набагато вище буденного розуміння цього соціального явища, як терміну, що, зазвичай, застосовується щодо осіб жіночої статі, які зажадали звільнення від забобонів суспільства і зрівняння у правах із чоловіками.

             Насправді, значення цього слова є набагато ширшим. Передусім це термін римського права, який означав звільнення особи з-під влади батька (pater familias). У сучасній інтерпретації це – просто свобода від якихось обмежень і залежності від когось.

 

Відтак емансипацію можна вжити не лише щодо жінок, а й щодо підлітків, які намагаються довести батькам, що можуть прожити самі без допомоги дорослих. Сюди також відносять випадки, коли неповнолітні особи одружуються до досягнення 18-річного віку і стають дієздатними у приватному праві раніше досягнення ними повноліття.

 

На жаль, емансипація може породжувати і негативні наслідки, як-от: бажання жінки залишитися матір’ю-одиначкою, що тягне за собою зменшення народжуваності, а також сприяє процвітанню одностатевих стосунків або жорстокості в особистих стосунках різностатевих пар тощо. Про це та інше говорилося та обговорювалося під час цього заходу.

 

 

Олександра Козачук,

асистент кафедри теорії

та історії держави і права

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook