СЕМІНАР ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗВІЛЬНЕННЯ В'ЯЗНІВ ФАШИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ

10 квітня 2017, 23:53

11 квітня 1945 року американські війська звільнили в'язнів нацистського табору смерті Бухенвальд, через застінки котрого пройшло більше 250 тисяч в'язнів, 56 тисяч з яких загинули. Сьогодні цей день відзначається як Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів. Студенти юридичного факультету групи Прав-1603 проявили ініціативу та 10 квітня 2017 року провели семінар, присвячений цим трагічним сторінкам історії всього людства. Обговорили причини становлення на головні принципи фашистського режиму, підготували доповідь про життя та політичні діяння одного з найжорстокіших диктаторів світу А.Гітлера.

Студенти переглянули документальні відео про функціонування концентраційних таборів Бухенвальд, Селаспілс, Аушвіц (м. Освенцим), Заксенгаузен, Дахау. Історії очевидців тих подій вражали жорстокістю та цинізмом гітлерівців. Не обминули учасники семінару видатних осіб, що піддалися гніту через своє єврейське походження.

Були розглянуті біографії та сторінки з життя того часу відомих особистостей. Одним із таких був український греко-католицький священик-місіонер Омелян Ковч, який під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою, звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За свою активність був запроторений у концтабір Майданек. У своїх листах до дітей священник писав: «Я дякую Богові за Його доброту до мене. За винятком раю, це єдине місце, де я хочу бути. Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Тут я бачу Бога, який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності».

Також студенти підготували доповіді про радянських офіцерів, які перебували в концтаборах, зокрема Дмитра Карбашева, а також про Зигмунда Фрейда та Альберта Ейнштейна, які врятували своє життя дивом виїхавши з фашистської Німеччини.

Страшна правда про життя та переважно про тяжку смерть змусила студентів задуматися про уроки історії, які необхідно пам’ятати та не допускати у майбутньому. Кожен висловив свою думку щодо того, що необхідно розвивати у собі принципи толерантності, терпимості, поваги до прав і свобод людини, не забувати про рівність людей, не допускати проявів неповаги чи агресії до інших людей, незважаючи на відмінності, які завжди відрізняють нас один від одного, але не роблять більш повноправними.

Наталія Поліщук,

асистент кафедри теорії та

історії держави і права

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook