Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик» – ефективний метод профорієнтації

25 березня 2017 року

      14 березня розпочав свою роботу ІІ (фінальний) етап Всеукраїнського конкурсу “Юний селекціонер і генетик”, який проводить Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно з Національним університетом біоресурсів та природокористування України та кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.

     Конкурс проводиться щорічно, починаючи з 2003 року. Має на меті залучення обдарованих учнів до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики? створення умов для їх професійного самовизначення? надання допомоги у виборі професії? пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності з учнівською молоддю.
     Конкурс проходить у два етапи – заочний і очний. Серед поданих наукових робіт на заочний турбуло визначено 26 кращих і авторів запрошено до участі в очному (фінальному) етапі, під час якого проводиться індивідуальний захист робіт та виконання конкурсних завдань. Згідно правил конкурсу “Юний селекціонер і генетик” до складу журі заочного і очного турів конкурсу входять науково-педагогічні працівники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського –  Жемойда В.Л.Башкірова Н.В. та  Макарчук О.С.
     Цього року для участі у ІІ етапі конкурсу до Києва приїхали 21 учень 8-11 класів з 17 областей України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Київська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Херсонська, Сумська та Хмельницька.

     Урочиста подія розпочалася з вітального слова директора Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, доктора педагогічних наук, професора Вербицького Володимира Валентиновича

     Завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського В.Л. Жемойда, доцент кафедри О.С. Макарчук та асистент кафедри Ю.М. Дмитренко привітали учасників, поділилися досвідом у обраній спеціалізації досліджень школярів «Селекція і генетика», а також надали вичерпну інформацію про університет, його переваги, перспективи майбутнього навчання та наявність умов для творчого розвитку. Кожен бажаючий отримав додаткові інформаційні матеріали про університет. 

     Студентка ІV курсу Тетяна Шепель, розповіла про свою участь у даному конкурсі, а також про можливості, які відкрилися після нього, про вступ до Національного університету біоресурсів та природокористування України, про науково-дослідну роботу, яку вона виконує під керівництвом доцента кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського Наталії Вікторівни Башкірової, про Премію Президента України, яку вона отримує за успіхи у навчанні.

     Студент І курсу Андрій Раков, розповів про свою перемогу в минулому 2016 році в Всеукраїнському конкурсі “Юний селекціонер і генетик” та у секції «Селекція і генетика» Малої Академії наук. Розповів про своє активне студентське життя в НУБіП України, про першу сесію та особливості студмістечка та університету вцілому.
     15 березня конкурсанти писали письмову контрольну роботу з біології.
     16 березня відбувся конкурс-захист науково-дослідницьких робіт. 

     Детального аналізу та особливої уваги було надано роботам учнів 11-го класу: Грисюк Олександр – «Плодоношення та ріст клонів дуба звичайного в умовах Київського Полісся»; Павликовський Крістіан – «Відстрочений антагонізм у селекції бактерії на основі бактерій роду Bacillus»; Качмарик Діана – «Фітосанітарний стан сортів ярого тритикале в агрокліматичних умовах Лісостепу Волині»; Вербицька Світлана – «Агробіологічне дослідження гібридних огірків та вплив хелатних добрив «Реаком» на їх продуктивність»; Боздуган Поліна – «Залежність врожайності гібридів цукрової кукурудзи від густоти стояння рослин»; Коновал Владислава – «Реалізація продуктивності сортів календули в умовах центрального лісостепу України»; Клачун Анастасія – «Біотехнологія: використання культури invitro у виноградарстві»; Коломієць Юлія – «Селекційна оцінка вітчизняних та зарубіжних сортів суниці на високу продуктивність та стійкість до грибних хвороб»; Клубань Інна – «Підбір оптимальних прийомів для вирощування троянд у відкритому грунті в умовах Малого Полісся». Всіх 11-класників запрошено до вступу в НУБіП України.

     Цікавими та перспективними визнано роботи представлені учнями 10-х класів: Лелеки Андріана, Кошман Вікторії, Бабій Сергія, Цюпер Ольги, Листухи Софії, Довженок Оксани, Сабадин Євгенії, Клепач Ярослава та Тригубченко Анастасії, які презентували експериментальні дослідження по роботі з сорго, кукурудзою, виноградом, огірками, пшеницею ярою, картоплею, ячменем ярим, м’ятою перцевою та капустою білокачанною.
    З результатами науково-пошукових робіт ознайомили учні 8-их класів: Червоненька Світлана – про інтродукцію малопоширених овочевих культур родини Гарбузові, Савонік Каріна – про фітосанітарний стан сорті абрикосів та Сніжицька Вікторія – про особливості прояву ознак у сортів садових лілій.

     17 березня за результатами заочного оцінювання, письмової роботи та захисту науково-дослідної роботи підведено підсумки та нагороджено переможців конкурсу:

     І місце виборола Качмарик Діана Юріївна учениця Рокинівського НВК Луцького району Волинської області;
     ІІ місце – Клачун Анастасія Анатоліївна учениця Таїровської ЗОШ І-ІІІ ступенів Овідіопольського району Одеської області;
     ІІІ місце – Коломієць Юлія Миколаївна учениця Старокостянтинівського ліцею Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області.

     З побажаннями майбутніх наукових звершень виступили: директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, доктор педагогічних наук, професор Вербицький Володимир Валентинович, фундатор фірми ВР «Агросолюшенс» Сарнацький Костянтин Петрович – спонсор конкурсу, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Жемойда В.Л., доцент кафедри Башкірова Н.В.

     Також 17 березня НПП кафедри прийняли участь у заході випуску «Природничої школи учнівської молоді» - творчого об’єднання обдарованих учнів з усіх регіонів України, що діє на території Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

     Жемойда В.Л. вручив дипломи випускникам, привітав з успішним закінченням навчання та розповів про Національний університет біоресурсів та природокористування України, переваги та перспективи навчання, різноманітні напрями та спеціальності, що пропонує університет майбутньому вступнику, про інформативність сайту та доступність інформації щодо вступної кампанії 2017 року та роботи університету в цілому.

Олександр Макарчук,
Юлія Дмитренко,
НПП кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook