Кафедра постійно в тренді!

19 березня 2017, 23:46

  5 березня 2017 року співробітники кафедри конярства і бджільництва приймали активну участь у відкритому зібранні пасічників та небайдужих людей до цієї галузі, що відбулося у ВП НУБіП України “Боярському  коледжі екології і природних ресурсів”. Основною метою цього зібрання був відкритий семінар з особливостей пасічникування в Ізраїлі, проводив його кандидат сільськогосподарських наук Войналович Микола Володимирович.  Микола Володимирович в лютому місяці пройшов стажування в Ізраїлі по програмі «МАШАВ» якраз з бджільництва. Семінар відвідало понад 60 осіб, переважна більшість з яких це випускники 6-ти місячних професійно-технічних курсів з бджільництва. Особливо зацікавили слухачів наукові підходи до раціонального ведення не лише бджільництва, але й всього сільського господарства Ізраїлю. Войналович М.В. звернув увагу на продуману державну підтримку бджолярів стосовно чисельності бджолиних сімей, правил переміщення пасік, ринку продукції бджільництва. Наголосив на значенні спілки «Союз меду» в житті кожного пасічника, але при цьому підкреслив і обов’язки, яких дотримуються й самі бджолярі.

  Перед слухачами також виступив кандидат сільськогосподарських наук Лосєв О.М з інформацією про перспективи навчання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, де наголосив на тому, що лише на нашому факультеті в Україні є магістерська програма з бджільництва. Окрім того, він провів майстер клас з діагностики інвазійних захворювань бджіл. Професори кафедри Броварський В.Д. та Повозніков М.Г. в своїх коротких інформативних виступах розкрили переваги вітчизняної та зарубіжної науки з бджільництва.

  Слід згадати, що історія цього коледжу славна. Із його стін вийшли такі визначні науковці і виробничники як: Губа П.О., Мегедь О.Г., Левченко І.О., Хмара П.Я., Коба В.Є., Степаненко Є.Д., Соловей А.Д., Комісаренко В.Д. Поліщук В.П. та ін.

  Засновником практичної школи бджільництва є Олексій Хомич Андріяшев, який народився 17 лютого 1826 року. Перед першим корпусом коледжу стоїть йому пам’ятник, біля якого кожного року вже традиційно збираються пасічники. В далекому 1897 р. у Олексія Хомича виникла ідея організувати в Україні спеціальну школу для пасічників. В 1902 році на пожертви О.Х. Андріяшева в Києві, у орендованому приміщенні по вулиці Іванівській, 10, була відкрита “Практична школа бджільництва”. Згодом, на клопотання товариства, повелінням Государя-Імператора було виділено товариству 5 десятин казенної землі та 150 штук дубових і соснових колод на Збірно-Будаївській лісовій дачі поблизу залізничної станції Боярка, для закладання практичної школи бджільництва. Через чотири роки школа перебазувалася із Києва в Боярку (нині ВП НУБіП України “Боярський  коледж екології і природних ресурсів”). На її організацію О.X. Андріяшев витратив усі свої особисті заощадження, понад 20 тис. крб., передав у власність школи свою пасіку з 70 вуликів та бібліотеку.

  На початку 20-х років XIX ст. школу реорганізовано в середній спеціальний навчальний заклад, який згодом перейменовано в технікум бджільництва і шовківництва. Підготовка бджолярів у технікумі велася до 1952 p.

  В XXІ ст. завдяки активній громадській позиції випускників технікуму та професорсько-викладацького складу кафедри бджільництва ім. В.А Нестерводського у 2006 році  відновлено підготовку бджолярів у ВП НУБіП України “Боярський коледж екології і природних ресурсів”. Очолює роботу з розвитку школи та навчальної роботи завідувач відділення практичного навчання та сприяння працевлаштуванню, канд. с.-г. наук Войналович Микола Володимирович – учень професора Броварського В.Д., продовжувач школи В. А Нестерводського. Він вміло продовжує освітянську роботу з бджільництва. Всі ці одинадцять років кафедра не стоїть осторонь. В підготовці фахівців задіяний професорсько-викладацький склад кафедри через читання тематичних лекцій та навчання практичної роботи з бджолами.

  На завершення хочеться згадати та відати шану відомому вченому, меценату – Олексію Хомичу Андріяшеву, якому в лютому цього року пасічницька громада відмічала 191 річчя від дня народження. Ми пишаємося, що маємо і до сьогодні з кого брати приклад та добрими справами розвивати галузь.

Доцент кафедри конярства і бджільництва

Головецький І.І.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook