Поєднання теорії і практики у ветеринарній медицині. Інформація з Х-го Міжнародного Молочного конгресу

4 березня 2017, 12:00

Викладачі кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин упродовж 3–4 березня 2017 року брали участь у роботі  Х Міжнародного Молочного конгресу, організаторами якого виступили Всеукраїнська аграрна рада та Асоціація виробників молока України.
На секціях конгресу обговорювались питання стратегії ведення молочного бізнесу (секція 1), технології виробництва молока (секція 2), ветеринарії (секція 3), викликів, стратегії та інновацій молокопереробного бізнесу (секція 4). В роботі конгресу приймали участь депутати Верховної ради України, бізнесмени, керівники компаній, господарств, виробничники, викладачі ВНЗ та студенти.
Секція 3 – «Ветеринарія» – користувалась великим і постійним інтересом учасників. Доповідачі з різних країн (Республіка Білорусь, Ізраїль, Польща, Португалія, США, Україна) представили широкий перелік матеріалів з актуальних питань, в яких  поєднали сучасні наукові досягнення ветеринарної медицини та їх використання в практиці для діагностики і лікування хвороб тварин на молочних комплексах.


Значна частина часу роботи секції була присвячена питанням покращення репродукції, лікування та профілактики маститів у корів. З актуальними доповідями на цю тему виступили Білокінь Михайло (керівник департаменту ветеринарії Консультаційного центру Асоціації виробників молока), Лотоцький Валерій (консультант КЦ Асоціації виробників молока), Рем Касіманікам (доцент кафедри клінічних ветеринарних наук Вашингтонського університету, ректор Американського коледжу теріогенології, США), Янковік Томаш (доктор ветеринарної медицини, співзасновник та президент Польської асоціації проблем маститів, Польща), Сінкевич Сергій (консультант з питань лiкування та годівлі ВРХ, ТОВ «Белекотехнiка», Республіка Білорусь) та ін.
Особливий інтерес викликали доповіді доктора Рема Касіманікама (США). В першій доповіді («Захворювання молочних корів після отелення: лікувати чи не лікувати») він навів і обґрунтував результати наукових досліджень щодо діагностики та лікування корів з післяродовою патологією, проведеними ним у США. Представлені на розсуд учасників досить несподівані висновки, можливо, сприятимуть перегляду окремих підходів до лікування післяродової патології.
Надзвичайно цікавою була і друга його доповідь («Осіменіння проблемних корів»), в якій автор проаналізував та навів результати різноманітних досліджень з діагностики та лікування корів з «синдромом багаторазового осіменіння». Привертає увагу цікавий факт, що в обох дослідженнях, автор вказує на важливе значення у цих процесах муцинів. В Україні добре відомо, що у 60–80-х роках 20 століття завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення професор І. С. Нагорний присвятив переважну частину своїх наукових досліджень саме вивченню ролі мукополісахаридів (муцинів) у репродукції ВРХ.
Зацікавленість присутніх і багато питань від практичних лікарів викликала доповідь В. Лотоцького («Кістоз яєчників: причини, поширеність і ефективність методів лікування»), в якій автор запропонував слухачам апробовані ним підходи до діагностики і лікування корів з кістами.
Янковік Т. (Польща) та Сінкевич С. (Республіка Білорусь) зробили доповіді з «вічних» проблеми ветеринарної медицини, які поширені в усіх країнах із розвинутим скотарством – діагностики та лікування маститів у корів.
Окремо хочеться виділити доповідь представника найбільшого в Україні (а можливо і в Європі) вузькоспеціалізованого підприємства, яке випускає молоко для його подальшої переробки та виробництва різноманітної молочної продукції – «Українська молочна компанія» – С. Головаша на тему: «Маркування кореня хвоста, як метод виявлення корів в охоті», в якій були представлені реальні результати аналізу репродукції ВРХ величезної молочної компанії. Також автор звернув увагу присутніх на вирішення такого важливого для відтворення питання, як виявлення корів в охоті.
Гарним завершенням обговорення питань репродукції корів стала доповідь професора Білоцерківського НАУ Козія В.І. («Добробут тварин, як основа превентивної ветеринарної медицини за кульгавості корів»). Автор підтвердив, що виникнення патології репродукції та маститів у корів в значній мірі залежить від добробуту тварин,  про що він написав у своїй книзі за результатами тривалого стажування у США.
Таким чином, заслухані доповіді, виступи виробничників та проведені дискусії на Х Молочному конгресі засвідчили, шо попри кризу, нині молочне скотарство України ефективно користується найновішими досягненнями ветеринарної науки і практики. Водночас, воно відчуває гостру необхідність у кваліфікованих фахівцях, достатній рівень підготовки яких українські ВНЗ забезпечити в повній мірі не можуть. Отже, для подолання існуючого розриву університетам необхідно якнайшвидше змінити підходи до підготовки фахівців для молочного скотарства.
Висловлюємо подяку всім, хто дав нам можливість участі у форумі.
 


Доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології

відтворення тварин Лакатош В.М.
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook