Співбесіди з керівниками відокремлених підрозділів: одне з головних завдань – якісна підготовка висококваліфікованих фахівців

18 січня 2017 року

     18 січня. У продовження циклу співбесід із керівниками відокремлених підрозділів університету про підсумки року, що минув, та бачення перспектив розвитку доповідали директори Мукачівського аграрного коледжу, Бережанського агротехнічного інституту, Бережанського агротехнічного коледжу, Рівненського коледжу НУБіП України, Ніжинського агротехнічного інституту та Ніжинського агротехнічного коледжу. Вони закцентували увагу на навчальній, виховній, науковій роботі та фінансово-господарській діяльності. У ході такого діалогу, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, маємо можливість виставити вимоги один до одного.

     З огляду на представлений звіт, динамічно розвивався в минулому році Мукачівський аграрний коледж. Попри непростий час, як зазначив його директор Юрій Садварі, намічені завдання виконано. Дещо поліпшено матеріально-технічно базу: замінено вікна, проведено капітальні і поточні ремонти. Залишилося відремонтувати бібліотеку. Крім того, відновлено роботу дослідних ділянок, ветеринарної клініки. Є невеликі, але все-таки позитивні фінансові зрушення (мова про власні кошти). Стабілізувався, омолодився та підсилився хорошими фахівцями з виробничим досвідом колектив закладу. У планах на рік поточний – започаткування підготовки бакалаврів та відновлення садівництва і виноградарства. Зазначене необхідно ще й тому, аби витримати вимоги до коледжу та зростати в подальшому, зазначив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він до того ж позитивно оцінив роботу коледжу, який має високі показники використання ліцензійного обсягу, наявність контрактників та сім кандидатів наук у педагогічному колективі. Присутня на співбесіді директор ННІ післядипломної освіти Марія Кулаєць відмітила, що навчальний заклад активно співпрацює у напрямку підвищення кваліфікації, а куратор – декан юридичного факультету Олена Яра, що його випускники охоче продовжують навчання в базовому закладі. Ректор університету Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на те, що педагоги коледжу мають враховувати у процесі педагогічної взаємодії мотивацію студентів до учіння. А ще слід поширювати дистанційне навчання. 

    

     Про підсумки діяльності за минулий рік Бережанського агротехнічного інституту доповів заступник директора Михайло Русиняк. Незважаючи на в цілому позитивну динаміку контингенту студентів, доповідач зазначив і про труднощі пов’язані з набором. Зокрема, мова йшла про недоліки у профорієнтаційній роботі та конкуренцію в регіоні. Щоб нарощувати обсяги, інститут планує відкриття нових спеціальностей. Щодо господарських справ, то виш реалізує програму енергозбереження. Тільки за рахунок переходу на альтернативне опалення вдалося заощадити більше мільйона гривень.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що наука і дослідництво є невід’ємними у підготовці магістрів. Тому керівництво вишу має серйозно звернути увагу на зазначену складову. У ході обговорення Сергій Кваша закцентував на необхідності оновленні концепції підготовки магістерських робіт. Керівництво має звернути увагу й на те, що інститут повинен готувати аспірантів, адже там працюють доктори наук. Кафедри, крім ініціативних наукових тематик, мають заявляти себе і в бюджетних. Та й узагалі колектив має чітко визначитися з тим, де йому бути за п’ять років. Куратор інституту Володимир Козирський зауважив, що кафедри інституту мають стати ініціативнішими щодо наукових досліджень. 

     Зростанням контингенту студентів, ліцензуванням робітничих професій, повністю виконаним держзамовленням і збільшенням кількості контрактників відзначився минулий рік для Бережанського агротехнічного коледжу, зазначила його директор Світлана Пилипишин. Цьому посприяли систематична профорієнтація та зусилля всього педколективу. Про те, як минув рік, відзвітував також директор Рівненського коледжу Ярослав Корсун. Коледж, до речі, займає лідируючі позиції серед аналогічних закладів системи агроосвіти. Під час обговорення за участі адміністрації університету, деканів Тараса Євсюкова, Олени Глазунової, Зіновія Ружила, розглядалися варіанти збереження статусу коледжу, адже до цього підготовка бакалаврів у закладі не проводилася. Про здобутки Ніжинського агротехнічного коледжу доповіла його директор Олена Литовченко. Вона зазначила, що коледж має добру матеріально-технічну базу, дбає про якість навчального процесу та активно проводить профорієнтацію. Однак каменем спотикання для всіх трьох коледжів є забезпечення кадрами з науковими ступенями, а, звідси і перспективи залишитися в системі вищої освіти. 

     Серед завдань, що поставив перед собою Ніжинський агротехнічний інститут, – впоратись із трьома магістерськими програмами, збільшити надходження до спецфонду, отримання вчених звань. На достойному рівні, за словами директора Василя Лукача, представлена студентська наука. Інститут проводить міжнародні конференції, активізує підготовку наукових публікацій. Щодо господарських справ, то проведено чималий обсяг ремонтних робіт. Однак діяльність учгоспу слід однозначно поліпшувати, незважаючи на кращі показники у порівнянні з попереднім роком.

     Підбиваючи підсумки, ректор університету Станіслав Ніколаєнко наголосив, що головне завдання для усіх підрозділів, крім збереження статусу вищого навчального закладу, – якісна підготовка висококваліфікованих фахівців. 

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook