V Симиренківські читання зібрали фахівців садівничої галузі, науковців та викладачів з усієї України

20 грудня 2016 року

     В університеті пройшли V Симиренківські читання, присвячені 125-й річниці від дня народження Володимира Симиренка. Організовані кафедрою садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, вони зібрали фахівців садівничої галузі, науковців та викладачів з усієї України.

    

     Вітаючи учасників, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша висловив упевненість у тому, що спеціальність «Садівництво та виноградарство» є однією з найпривабливіших і найперспективніших для абітурієнтів. 

 

      Декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв зазначив, що науковий спадок Володимира Симиренка є важливим для формування майбутніх фахівців галузі, а директор НДІ рослинництва, ґрунтознавства, біотехнологій та сталого природокористування Ганна Ковалишина розповіла про здобутки у науково-дослідній роботі факультету.

 

      Про життєвий шлях Володимира Симиренка, внесок у розвиток положень наукової помології, а також про роль вченого у створенні маточного фонду плодових культур, мережі сортовипробувальних установ та розробці плодових стандартних асортиментів масового поширення в Україні говорила завідувачка кафедри Тетяна Кондратенко.

  

       Начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Костенко ознайомив з результатами роботи садово-виноградної галузі держави у 2016 році та окреслив перспективи. Наразі в Україні спостерігається стале зростання виробництва фруктів, ягід, горіхів, а найбільші валютні надходження (102 млн. доларів США) отримано від експорту волоських горіхів. 

       Виступ старшого наукового співробітника Інституту садівництва НААН Василя Павлюка був присвячений огляду сучасних технологій виробництва ягід та тенденціям розвитку ягідництва в Україні та світі. А найбільш дискусійними стали доповіді Г.Сатіної та професора Володимира Меженського, які стосувалися вирощування горіхоплідних культур. Основна теза: українські науковці мають що запропонувати виробникам цієї продукції, однак потребують підтримки як держави, так і великих кондитерських компаній.

 

       З ґрунтовною та емоційною промовою, яка стосувалася трагічних сторінок життя Володимира Симиренка, звернувся до учасників форуму академік Петро Вольвач, а в.о. директора Мліївського інституту помології ім. Л.П. Симиренка НААН Валентин Гибало зупинився на неоціненному внеску родини Симиренків у становлення та розвиток вітчизняного садівництва.

 

      Наукова доповідь доцента кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Артура Ліханова була присвячена ролі оксикоричних кислот в індукції синтезу резвератрола в листках винограду. 

 

  

 

      Випускник плодоовочевого факультету 2008 року Володимир Остапенко поділився досвідом роботи у спільному україно-голландському підприємстві «Розетта Агро», зазначивши, яких знань та вмінь не вистачає нашим студентам, щоб у майбутньому бути конкурентоспроможними на ринку праці.

      У перерві ж пленарного засідання відбувалась дегустація яблук, яку супроводжувала зав. відділу селекції плодових і ягідних культур Інституту садівництва НААН Юлія Гончарук. Учасники мали можливість оцінити 12 сортозразків – новинок яблучного ринку України. 

 

 

Наталія Шевчук, Юрій Андрусик,
доценти кафедри садівництва 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook