Кандидат технічних наук Людмила Тітова: дисертаційні дослідження мають сприяти росту економіки України

15 грудня 2016 року

     Науковцями не народжуються, а стають. Це – копіткий, нелегкий шлях, який під силу працелюбним, наполегливим, відповідальним, творчим. Однак до дослідництва слід залучати ще з перших днів навчання в університеті. Це – чи не основний фактор, який впливає в подальшому на вибір наукового шляху. Про те, як сформувалися дослідницькі інтереси, сьогоднішня розмова з представницею покоління молодих учених – кандидатом технічних наук, асистентом кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М.П. Момотенка Людмилою Тітовою.

– Зовсім недавно, у червні цього року ти захистила кандидатську дисертацію. А до вступу в аспірантуру навчалася на факультеті конструювання та дизайну. Чому свого часу обрала НУБіП і спеціальність «Обладнання лісового комплексу»?
– Маю здібності до точних наук. Бачила себе в економіці або інженерії. А знайомі, які тут навчалися, повідомили, що в університеті, тоді ще НАУ, проводиться олімпіада для випускників школи, в якій я і взяла участь. Пізніше прийшло повідомлення про моє зарахування, тож я не стала пробувати сили в інших вишах. А щодо самої спеціальності, то я ні в якому разі не погоджуся, що це суто чоловіча професія. Я за паритет… І ще – переконана, що у фахівців з мого напряму не буде проблем із працевлаштуванням.

– Чому вирішила вступати до аспірантури?
– Ще з другого курсу обрала для написання бакалаврської роботи кафедру опору матеріалів, де власне і проводила свої перші дослідження. Можу сказати, що саме викладачі привили мені інтерес до дослідництва. Далі була магістратура з дослідницькою спеціалізацією, хоча вже й на інші кафедрі. Тож аспірантура стала логічним продовженням всіх моїх напрацювань, починаючи з першого курсу.

– Що ж стало результатом твого наукового пошуку?
– Тема кандидатської пов’язана з відновленням працездатності лісових мобільних енергетичних засобів. У будь-якому лісовому господарстві час від часу в процесі виробництва ламаються агрегати, деталі, що, звісно, створює певні проблеми. У ході дослідження нами розроблено програмний продукт, який дозволяє прогнозувати за певними показниками можливий вихід з ладу механізму. Відтак, поломку можна усунути заздалегідь і це аж ніяк не гальмує виробничий процес.

– Які плани на майбутнє?
– Продовжу займатися наукою. З кандидатської вимальовувався перспективний напрям дослідження. Тому планую в майбутньому писати докторську дисертацію.

– І на завершення. Щоб побажала б аспірантам?
– Приділяти максимальну увагу своїм дослідженням, не розосереджувати свій час, бути цілеспрямованими, в короткий термін написати і захистити роботу. І звісно, щоб дисертаційні дослідження сприяли росту економіки України.

Розмовляла Ольга Наконечна
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook