На кафедрі мікробіології, вірусології та біотехнології провели відкрите заняття з дисципліни «Мікробіологія у тваринництві»

9 грудня 2016 року

6 грудня на кафедрі мікробіології, вірусології та біотехнології доцент Мельник М.В. та професор Яблонська О.В. провели показове лабораторне заняття на тему «Мікрофлора молока, молочнокислих продуктів і м’яса» з дисципліни «Мікробіологія у тваринництві» для студентів 1 групи 2 курсу ОС «Бакалавр» факультету тваринництва та водних біоресурсів напрямку «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
Лабораторне заняття складалося з двох частин – теоретичної і практичної. Під час теоретичної частини доцент Мельник Марія Василівна розказала про мікрофлору молока, шляхи потрапляння патогенних мікроорганізмів у організм корови чи безпосередньо у молоко при його отриманні; методи дослідження молока; властивості мікрофлори молока та молочнокислих продуктів; правила зберігання цих продуктів та їхні вади при порушенні правил зберігання і транспортування. Про небезпеку харчових отруєнь молоком та молочнокислими продуктами, що містять патогенні мікроорганізми, студенти напередодні дізналися на лекції, яку провела професор Яблонська Оксана Валентинівна.
Також Марія Василівна розказала про мікрофлору м’яса, методи визначення його свіжості, можливі шляхи контамінування м’яса патогенними та непатогенними мікроорганізмами, які псуватимуть його при зберіганні, транспортуванні та можуть потрапляти у м’ясні вироби.

Під час практичної частини студенти під керівництвом М.В. Мельник поставили редуктазну пробу з молоком для визначення присутності у ньому стафілококів та стрептококів.
Студенти готували з молока різної свіжості, молочнокислих продуктів – йогурту, ряжанки, сметани препарати для мікроскопії, які фарбували простими методами та методом Грама із подальшим розглядом під мікроскопом; розглядали колонії мікроорганізмів, які виросли із попередньо посіяного на живильні середовища молока.


Також студенти готували препарати відбитки із проб м’яса різної свіжості, фарбували їх методом Грама та розглядали при мікроскопії.
Таким чином, студентам факультету тваринництва та водних біоресурсів вдалося визначити чистоту молока та молочнокислих продуктів, виявити дріжджі, стафілококи та кишкову паличку, які не повинні бути у молоці; визначити свіжість м’яса та виявити його контамінацію мікроорганізмами. Редуктазна проба показала присутність стафілококів та стрептококів у деяких пробах молока.

Під час лабораторного заняття був присутній доцент кафедри аквакультури, кандидат сільськогосподарських наук Коваленко Василь Олександрович.
Належне проведення лабораторного заняття забезпечували старший лаборант, аспірант без відриву від виробництва, Савчук Олександр Володимирович, старший лаборант Поволоцька Ірина Георгіївна, завідуюча лабораторією мікробних культур Грунтюк Алла Михайлівна.



Коваленко Василь Олександрович відмітив насиченість лабораторного заняття інформативним матеріалом, гарну підготовку педагогів та студентів. На спільному обговоренні також було відзначено хорошу підготовку і якісне проведення лабораторної роботи, достатнє та повне методичне і матеріальне забезпечення, а також вказано на високу ефективність таких занять та їх користь як для студентів, так і для співробітників кафедри.

 


Професор Мазур Т.В.,
завідувач кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook