Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів на відкритому лабораторному занятті визначали якість молока
28 листопада 2016 року доцентами кафедри технологій виробництва молока та м’яса Антонюк Т.А. і Носевичем Д.К. проведено відкрите лабораторне заняття із дисципліни «Технологія виробництва молока та яловичини» за темою «Методи контролю санітарно-гігієнічних показників молока» для студентів 4 курсу 3 групи факультету тваринництва та водних біоресурсів у навчальній лабораторії «Якості молока».
Під час виробництва товарного молока значну увагу приділяють не лише його складу, а й показникам безпечності і технологічності. Мікроорганізми в молоко можуть потрапляти із дійок корови і доїльного обладнання, а особливо небезпечні ті, що потрапляють із маститним молоком. Важливим елементом підготовки фахівців з технології виробництва і переробки продукції тваринництва є засвоєння методик визначення бактеріального обсіменіння і кількості соматичних клітин у молоці.
Одним із найважливіших показників, які характеризують його санітарну якість, умови одержання та зберігання, є бактеріальне обсіменіння молока. В межах програми дисципліни студенти досліджували молоко за цим показником за редуктазною пробою з метиленовим синім та резазурином. Кожен студент виконав індивідуальне завдання та встановив клас молока.
Коротко схарактеризовано сучасні методи дослідження кількості соматичних клітин у молоці. Визначали їх візуальним способом, за допомогою віскозиметра «АСК-1» та діагностичними тестами.
У цілому лабораторне заняття проведене на високому рівні.
А. Угнівенко,
завідувач кафедри
технологій виробництва молока та м’яса