Кафедра лісової таксації та лісовпорядкування провела відкрите лабораторне заняття

29 листопада 2016 року

У ННІ лісового та садово-паркового господарства було проведено відкрите лабораторне заняття для студентів 4 курсу 2 групи ОС «Бакалавр»  напряму підготовки «Лісове і садово-паркове господарство» (ознака спеціальності «Садово-паркове господарство») з дисципліни «Інвентаризація садово-паркових об’єктів» на тему «Проектування лісогосподарських заходів у лісах рекреаційного призначення».

Лабораторне заняття проводила кандидат сільськогосподарських наук, доцент Матушевич Любов Миколаївна, їй допомагала завідувач навчальної лабораторії «Обліку лісу» кафедри лісової таксації та лісовпорядкування Редько Тетяна Юріївна. На занятті були присутні викладачі та аспіранти кафедри.

Інвентаризація садово-паркових об’єктів здійснюється з метою одержання достовірних даних щодо кількісних і якісних характеристик лісових рекреаційних насаджень і насаджень на території населеного пункту. На основі даних інвентаризації у таксаційних (інвентаризаційних) описах, також, для облікової ділянки прописуються запроектовані господарські заходи. Залежно від поставленої мети з формування ландшафту, поліпшення естетичних, санітарно-гігієнічних властивостей та рівня благоустрою господарські заходи призначаються для кожного таксаційного виділу в межах ландшафтної ділянки.

Метою лабораторного заняття було навчитись призначати господарські заходи для окремих ландшафтно-таксаційних виділів. Заповнювати відомість та розподіляти площі й запаси призначених ландшафтних рубок догляду в межах господарств. Вибирати та проектувати обсяги санітарно-оздоровчих та інших рубок. Розраховувати щорічний обсяг заготівлі деревини за видами рубок.

Вся інформація щодо господарських заходів зводилась та обчислювалась на основі зібраних під час навчальної практики в польових умовах даних кількісних і якісних показників рекреаційних насаджень, та даних із таксаційних описів рекреаційних насаджень.

На лабораторному занятті студенти пригадали, якими таксаційними приладами вони користувались під час навчальної практики. Крім того, вони ознайомились із новими сучасними таксаційними приладами, які використовуються під час інвентаризації насаджень та мають наступну характеристику: 

1. Електронний висотомір (Haglof,  Швеція) дозволяє вимірювати висоти і вертикальні кути за допомогою електроніки. Висота може бути виміряна з відстані 0-999 метрів та будь-якого положення, що робить цей інструмент особливо корисним в незручних умовах.

2. Електронна мірна вилка Digitech дозволяє швидко збирати і зберігати дані про дерева (діаметр, порода, стан та ін.), в поєднанні з програмами, що дозволяють накопичувати та обробляти дані, використовується при інвентаризації лісу. За допомогою бездротового зв'язку Bluetooth або інфрачервоного порту контролера мірну вилку можна компонувати з зовнішніми пристроями, такими як електронний висотомір, лазерний далекомір з функцією визначення кута нахилу або GPS.

3. Прилади для електронного обліку лісопродукції (оформлення руху лісопродукції при заготівлі, вивезені та реалізації):

Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) – спеціалізований мобільний комп’ютер зі сканером штрих-кодів призначений для вводу, передачі інформації по каналам GSM та за допомогою Інтернет.

Мобільний принтер – спеціальний пристрій для оперативного друку первинних та товаросупроводжуючих документів у польових умовах.

Бирка – спеціальний засіб маркування деревини з унікальним номером та відповідним йому штрих-кодом на якому зазначена абревіатура – ДАЛРУ, що кріпиться до торця колоди за допомогою спеціального молотка.

Отримані зведені дані запроектованих лісогосподарських заходів дозволять студентам скласти уяву про обсяги ландшафтних рубок догляду, санітарно-оздоровчих та інших рубок, а також встановити щорічний обсяг заготівлі деревини за всіма видами рубок, що допоможе ефективно спланувати подальшу господарську роботу підприємства.

Лісогосподарські заходи в рекреаційних лісах здійснюються власниками лісів, постійними лісокористувачами з метою оздоровлення насаджень у максимально стислі строки за умови недопущення негативного впливу на навколишнє природне середовище. Зазначені заходи є частиною комплексу профілактичних заходів, які здійснюються з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха.

Лабораторне заняття було проведено на високому теоретичному, практичному та науковому рівні з використанням сучасних таксаційних приладів та інструментів представлення навчального матеріалу.

Олександр Гірс, завідувач кафедри

лісової таксації та лісовпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook