Кафедра дендрології та лісової селекції провела відкрите лабораторне заняття з селекції та генетики декоративних деревних рослин

1 листопада 2016 року

     1 листопада проведено лабораторне заняття для студентів другогокурсу ННІ лісового і садово-паркового господарства зі спеціальності 206 – «Садово-паркове господарство». Саме ці студенти упродовж усього навчального семестру більшість лабораторних занять проводять на базі ННВЛ дендрології, інтродукції та селекції деревних рослин, де мають можливість вивчати не лише морфологічні ознаки пилкових зерен різних деревних видів, а й проводити експерименти з оцінки стану пилку в урбатехногенному середовищі, визначати його життєздатність з використанням різних методів тощо.

     Крім того, в ННВЛ дендрології, інтродукції та селекції деревних рослин створено умови для проведення досліджень з пророщування насіння різних деревних рослин та перевірку його життєздатності та чистоти. Цією можливістю залюбки користуються школярі з малої академії наук, які співпрацюють з кафедрою дендрології та лісової селекції за напрямом «Лісівництво та лісознавство» та «Екологія аграрних наук».

     На проведення лабораторного заняття було запрошено завідувачів кафедр, завідувачів навчально-науково-виробничих лабораторій інституту та усіх бажаючих, попередньо інформація про проведення лабораторного заняття була висвітлена на сайті кафедри http://www.dendrology.kiev.ua.
     Тема лабораторного заняття – «Морфологічні ознаки пилкових зерен основних деревних видів та способи визначення їх фертильності».
     Мета – вивчити морфологічні ознаки пилкових зерен основних деревних видів, навчитись визначати їх на практиці. Ознайомитись з основними методами визначення фертильності пилкових зерен та визначити фертильність йодним методом. Кожен студент отримав методику проведення заняття з послідовним планом досліджень.

     Дослідження проводилися з використанням лабораторного обладнання для визначення морфологічних ознак пилку (заготовлений пилок, у повітряно-сухому стані представників родин Pinaceae, Fagáceae, Betulaceae, Juglandaceae, препарувальні голки, мікроскопи, предметні й накривні скельця, дистильована вода, піпетки, фільтрувальний папір, йодний розчин).

     Викладачі, які проводили лабораторне заняття, доцент Костянтин Маєвський та доцент Світлана Білоус на початку оголосили план заняття та коротко нагадали пройдений теоретичний матеріал, щоб студенти зрозуміли його логічний зв’язок.

     На першому етапі роботи студенти проводили вивчення морфологічних ознак пилкових зерен деревних рослин у сухому та зволоженому стані, відмічали різницю між окремими деревними видами. На наступному етапі проводили визначення фертильності пилку деревних рослин йодним методом.
     Вкінці заняття проведено контроль знань засвоєного матеріалу та усвідомлення необхідності проведення такої роботи. Студенти показали високий рівень володіння теоретичним матеріалом, який вони закріпили на практиці.

     

     Відкрите заняття відвідали директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, його заступник Роман Василишин, завідувачі кафедр та керівники лабораторій ННІ ЛіСПГ, які приймали активну участь у експериментах й власноруч готували препарати.

    Усі присутні підкреслили важливість проведення таких лабораторних занятьдля студентів, оскільки вони дають можливість краще засвоювати теоретичний матеріал та набути практичні навики.


Олександр Курдюк,
доцент кафедри
дендрології та лісової селекції
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook