Концепція виховної роботи – у фокусі розширеного ректорату

25 жовтня 2016 року

     25 жовтня відбулося традиційне розширене засідання ректорату. Очільник університету Станіслав Ніколаєнко у вступному слові зазначив, що, враховуючи складну економічну ситуацію в державі в цілому і університеті зокрема, кожен член колективу має відчувати себе господарником. Тож частина питань порядку денного стосувалася саме цього. 

     Але про все за чергою.

     Про правила прийому на 2017 рік доповів відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. Документ, за яким відбуватиметься вступ до університету наступного року, дещо змінився порівняно з минулорічним. Зокрема, зменшується кількість заяв, які може подавати вступник: 9 заяв на 4 спеціальності. Введені чотири коефіцієнти – регіональний, галузевий, сільський та першочерговий для балансування загального конкурсного балу. Вступ до магістратури відбуватиметься лише на споріднену спеціальність у межах галузі знань, а на правознавство – здійснюватиметься за результатами ЗНО. Ректорат взяв інформацію до відома. Остаточно правила прийому затвердить вчена рада.

     Голова благодійного фонду університету «Голосіївська ініціатива-2020» Євген Томін проінформував про його роботу. За два роки до фонду надійшло майже 4 мільйони гривень. Всі вони були спрямовані на виконання статутних цілей: поліпшення матеріальної бази, ремонтні роботи, придбання меблів, комп’ютерної техніки і обладнання для навчального процесу тощо. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша та декан економічного факультету Анатолій Діброва поцікавилися, чи оперативно вирішуються питання структурних підрозділів, що залучають кошти до фонду. На що Євген Томін надав ствердну відповідь. І загалом, на його думку, фонд має бути не рятувальною командою, а більше дбати за інтереси студентства. А Станіслав Ніколаєнко зазначив, що членам ректорату потрібно тісніше співпрацювати з випускниками, бізнесом задля активізації наповнення фонду.

     Директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко представив концепцію виховної роботи в університеті, назвав її мету, організаційну структуру та перелік заходів, які передбачені при її реалізації. Зокрема, розроблені чотири сезонні мапи, які містять маршрути пізнання культурних надбань та професійних тонкощів. 

     Проект Програми виховної роботи «Фахівець, громадянин, патріот» презентував завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник. Вона розрахована на п’ять років і включає відповідні цілі та форми її проведення. Особливістю програми є наявність методів оцінки досягнення ефективності виховної роботи, яка дасть чітку оцінку діяльності наставника академічної групи. Також Руслан Сопівник зазначив, що забезпечити якість роботи наставника можна шляхом включення до педагогічного навантаження 100 годин. Це підвищить мотивацію викладача до якісної роботи.

     Проректор Сергій Кваша поцікавився, чи потрібно виокремлювати саме цей аспект у роботі зі студентством. Директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида на підтвердження цього висловив думку колективу інституту, що така форма організації виховної роботи, як наставництво, себе вичерпала, і потрібно шукати нову модель. На що Руслан Сопівник зазначив: цю думку певною мірою підтверджує низька мотивація до роботи, відсутність механізмів контролю. Проте повна відмова від інституту наставництва може призвести до втрати контролю над ситуацією. Радник ректора Дмитро Войтюк запропонував переглянути кількість годин, передбачених рейтинговою системою за виконання обов’язків наставника. Підбиваючи підсумки дискусії, Сергій Кваша зупинився на індикаторах ефективності виховної роботи, які сьогодні підтверджують низький рівень залученості студентської молоді до університетського життя. Перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив, що треба проводити щомісячний аналіз діяльності наставників, адже система без контролю не зможе ефективно працювати. Як приклад, навів чергування у гуртожитках, коли відповідальні формально ставляться до своїх обов’язків.

     Ректор зазначив, що у роботі кураторів, перш за все, треба відійти від формалізму і бюрократії, звіти повинні мати творчі формати. Станіслав Ніколаєнко доручив доопрацювати програму виховної роботи, розроблену колективом гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з деканом Василем Шинкаруком, протягом тижня з урахуванням пропозицій студентського самоврядування, профспілкових організацій, деканатів та дирекцій. На грудневому засіданні вченої ради остаточна редакція документа має бути розглянута та затверджена.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін зупинився не деяких організаційних моментах. Перше: створення навчально-виробничих центрів, за допомогою яких налагоджувати більш тісну співпрацю з передовими господарствами, на базі яких студенти могли б проходити повноцінну практику. Друге: маємо навести лад в приміщеннях, списати зношене майно. Третє: якісно провести інвентаризацію в університеті.

     Стан набору слухачів на підготовче відділення НУБіП навела завідувач Оксана Багацька. На сьогодні підготовку тут проходять 54 особи. Ректорат прийняв рішення протягом наступного тижня активізувати роботу підготовчого відділення, деканатів та дирекцій щодо залучення якомога більшої кількості слухачів.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував про хід відновлювальних робіт у третьому навчальному корпусі. Вони, запевняє проректор, йдуть за планом: утеплюється фасад, монтуються освітлення та стелі, обшиваються стіни тощо. Валерій Іщенко зазначив, що після реконструкції у корпусі будуть облаштовані десять навчальних аудиторій. 
     Він також ознайомив членів ректорату з результатами енергозбереження в університеті. На жаль, затримка з увімкненням тепла з боку столичних енергосистем спричинила різке підвищення споживання електрики – практично вдвоє. Тож проректор знову і знову наголосив на необхідності економно споживати енергоресурси. Від цього залежить виживання університету.

     Учений секретар Оксана Барановська представила план роботи ректорату на листопад 2016 року. 

     Віталій Коваленко говорив про перебіг обрання керівників органів студентського самоврядування на факультетах, в ННІ та гуртожитках. Всі студентські ради та організацій мають своїх керівників, залишилося визначитися з головою Студентської організації університету. На цю посаду претендують п’ять кандидатів Тимофій Забуга (ННІ ЛісПГ), Ілля Вакарчук (ННІ ЕАіЕ), Катерина Соболєва (юридичний факультет), Руслан Дергай (КД), Анастасія Негур (факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК). Сьогодні о 1500 відбудуться дебати, а 27 жовтня – прямі вибори, участь у яких візьмуть всі студенти.

     Голова Студентської організації Дар’я Кендус від імені студентства звернулася до ректорату з пропозицією переглянути вартість користування холодильниками в гуртожитках, відмінити плату за ноутбуки та телевізори. Проректор Валерій Іщенко вийшов із зустрічною пропозицією: при заміні студентами лампочок у своїх кімнатах на енергозберігаючі – погодитися з відміною плати за ноутбуки і телевізори. Станіслав Ніколаєнко доручив проректору з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадиму Ткачуку розглянути та за можливості врахувати це звернення студентства.

Денис Рудень,
Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook