Зустріч ректора з магістрами: маємо бути професіоналами і патріотами університету та України

4 жовтня 2016 року

     4 жовтня відбулася традиційна зустріч керівництва університету зі старостами академічних груп магістратури І та ІІ року навчання. Знаково, що майбутні магістри були здивовані місцем зустрічі: вони пам’ятають, у якому стані була 233 аудиторія десятого навчального корпусу ще якихось півроку тому, і яка вона зараз. Завдяки підтримці успішних випускників в умовах війни і недофінансування ми маємо змогу поліпшувати матеріальну базу, почав свій виступ ректор Станіслав Ніколаєнко. Він вкотре наголосив, що основна мета діалогу зі студентством – почути один одного, визначити шляхи підвищення якості освітнього процесу, поговорити про сучасну роль студента в університеті та в державі. Станіслав Миколайович до прикладу навів давню індійську мудрість: якщо три людини об’єднаються задля досягнення спільної мети, то й глину перетворять на золото, а якщо будуть сваритися, не розуміти один одного, то й золото перетруть на глину.

 

 

     Ректор коротко представив основні досягнення колективу за останній період. Наш університет, який має майже 120-річну історію, входить до десятки кращих вищих навчальних закладів України і до трійки кращих в столиці. Ми є одним з провідних вишів наук про життя на теренах східної Європи. І якщо проаналізувати глобальні цілі людства, які визначені на представниками більш, ніж 150 країн світу, то половину з них мають вирішуватися саме фахівцями, які навчаються у нас – подолання бідності, голоду, поліпшення харчування, боротьба з наслідками зміни клімату, відновлення екосистем, зупинення процесу втрати біорізноманіття тощо. Зупинився очільник університету і на кадровому забезпеченні навчального процесу, представив динаміку ремонтних робіт у корпусах та гуртожитках, акцентував увагу на карколомний ріст цін на енергоносії, навів порівняння вартості навчання в НУБіП та інших провідних університетах, проінформував про перспективи міжнародної співпраці. Щодо магістратури, то цього року були розроблені і поліпшені нормативні документи, запропоновано нову структуру тематики магістерських робіт. Окреме питання – дисципліна. Як показали результати соціологічного дослідження, не всі магістри сумлінно відвідують заняття, на окремих факультетах – аудиторії напівпорожні. З тими, хто не виконує графік навчального процесу, хто не хоче бути професіоналом, успішною людиною – з тими будемо прощатися.

     

     Станіслав Ніколаєнко запропонував старостам визначення поняття сучасного студента, яке сформулював професор університету Ланкастера Пол Ешвін: сучасний студент, по-перше, має бути залучений в процес навчання, впливати на навчальні програми, брати участь у дослідженнях, по-друге, він має відчувати приналежність до університету, бути активним, відвідувати різноманітні заходи. А от професор Гарвардського університету Маня Клеменчіч говорить, що бути студентом – означає набувати самостійність, вміти налагоджувати стосунки з іншими людьми, формувати життєвий стиль і смак, шукати роботу. Отже, потрібно бути професіоналом і патріотом університету і держави. 

     

     Ректор запропонував магістрам сім спільних завдань, виконання яких дозволить поліпшити якість їхнього навчання. Мова про створення умов для оволодівання знаннями і компетентностями, практичну підготовку, вивчення іноземних мов, допомогу у працевлаштуванні, поліпшення побуту у гуртожитках, спорудження нових гуртожитків, спортзалу, організацію спортивних, культурно-просвітницьких заходів, культурне зростання, виховання патріотизму і поваги до університету і всієї України. 

 

     

      Як не дивно, але запитань від магістрів до керівництва університету виявилося небагато. Студентка гуманітарно-педагогічного факультету Лідія Шоха поцікавилася ким треба працювати аби отримати індивідуальний графік навчання. Ректор зазначив, що така форма навчання передбачена і умови регламентуються відповідним положенням, яке розміщене на офіційному сайті університету в розділі Навчальна робота.  

     Представник економічного факультету Сергій Демидюк акцентував увагу на недостатній кількості годин на вивчення іноземних мов – рік в бакалавраті та півроку в магістратурі. До того ж і базовий рівень володіння мовою різний, що потребує поділу на півгрупи, зазначив ректор. Цю проблему вирішуємо шляхом запровадження безкоштовних курсів, якими опікуються кафедри іноземних мов гуманітарно-педагогічного факультету

     На завершення декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович підняв питання відчуття відповідальності і авторитету старостами у своїх студентських групах. Мабуть через скромність лише одиниці підняли руки і відповіли, що відчувають повагу від колег. Директор ННІ післядипломної освіти Марія Кулаєць доповнила: староста групи – це на все життя і навела приклади дружніх відносин, взаємодопомоги і підтримки між студентами своє академічної групи.

     

     Нагадаємо, що завтра в цій же аудиторії та в той же час відбудеться аналогічна зустріч зі старостами груп І курсу.

Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook