Викладачі кафедри прийняли участь у I Міжнародній науково-практичній конференції “Інституціоналізація процесів євроінтеграції: суспільство, економіка, адміністрування“

25 квітня 2016 року

    У роботі конференції прийняли участь викладачі навчальних закладів Польщі, Словаччини, Болгарії. Україна було представлена Національним університетом водного господарства, Східноєвропейським національним університетом ім. Лесі Українки, Одеським національним економічним університетом, Національним університетом біоресурсів і природокористування України ( перераховані тільки навчальні заклади, які були представлені на пленарному засіданні та круглому столі) .

 

        Одним з головних питань, що в першу чергу було представлено викладачами університету водного господарства: Чому за роки незалежності зроблено так мало у напрямку розвитку економічного та соціального потенціалу країни. Учасниками конференції було запропоновано діаметрально протилежні точки зору. Професор Кожушко Л.Ф. (НУВГіП) вважає, що головне – це політична воля керівництва країни, що визначає вектор розвитку (по суті це диктатура, яскравим прикладом  якої є практично всі країни СНД). Доцент Костюкевич Р.М. (НУВГіП) головні надії покладає на створення суспільних інститутів контролю за діями влади. Я зазначив, що ми не провели ефективну люстрацію колишньої партійної номенклатури та агентури КДБ; довірили побудову ринкової економіки представникам колишньої влади. Аналогічна ситуація спостерігається і в освіті, де фундаментальні ринкові дисципліни мікро- та макроекономіку досі викладають колишні викладачі ідеологічних дисциплін.
     Слід підкреслити, що значна частка доповідей та виступів була зроблена представниками місцевого бізнесу й місцевої адміністрації. Розглядались актуальні питання поповнення місцевих бюджетів за рахунок розвитку малого та середнього бізнесу, збільшення ефективності державного управління на місцевому рівні та суспільного контролю над цим процесом.
     І головне, на конференції розглядались конкретні пропозиції щодо розвитку навичок підприємницької діяльності у студентів вже в роки навчання.
НУБіП України було представлено доповіддю на пленарному засіданні: Скрипник А., Голячук О. “Каскад Дніпровських ГЕС з позицій раціонального природокористування і європейських інтеграційних процесів”. Тема доповіді відповідає науковому спрямуванню університету водного господарства, тому автори були зацікавлені в критичному обговоренні. Однак цього не відбулося, учасники на жаль не мали аргументів до заперечень головної ідеї, однак виказали сумніви відносно можливості її реалізації в найближчому майбутньому. 
 
А. Скрипник,
завідувач кафедри економічної кібернетики
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook