Олімпіада з латинської мови

15 березня 2016, 10:00
232 аудиторія, 15 корпус

     У березневі іди за римським календарем (15 березня 2016 року) відбувся І тур олімпіади з латини, який об’єднав студентів усіх факультетів, де викладається дисципліна «Латинська мова» (гуманітарно-педагогічного, юридичного, агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології, тваринництва та водних біоресурсів, ветеринарної медицини), що виявили бажання продемонструвати свої знання цієї величної класичної мови. Нагадаємо, що проведенню І туру передував відбірковий етап на факультетах, у якому було визначено найкращих знавців латинської мови.

     Учасників олімпіади зустрічали адміністрація гуманітарно-педагогічного факультету (декан, доктор філологічних наук, професор Шинкарук Василь Дмитрович та заступник декана, кандидат філологічних наук, доцент Харченко Світлана Василівна), викладачі кафедри української та класичних мов (доктор педагогічних наук, професор Костриця Наталія Миколаївна, кандидат філологічних наук, доцент Личук Марія Іванівна, кандидат філологічних наук, доцент Вакулик Ірина Іванівна, кандидат педагогічних наук, старший викладач Вихор Віктор Григорович, старший викладач Балалаєва Олена Юріївна), які зініціювали проведення І туру на базі НУБіП України.

     Із вітальним словом до юних поціновувачів античної культури звернувся проф. В.Д. Шинкарук, який наголосив на необхідності вивчення класичної мови для кожної інтелігентної ерудованої особистості. Адже, як говорили стародавні, Non tam praeclarum est scire Latine, quam turpe nescire (Не так почесно знати латинську мову, як ганебно її не знати). Латинські сентенції з вуст мудрої авторитетної людини, керманича факультету, додавали урочистості події, налаштовували на дружню атмосферу та надихали на творчу плідну працю. Перевірені часом перлини античної мудрості розсипалися від колиски європейської культури – Риму в усі куточки світу. І нині старий Львів ретельно зберігає цю мудрість в оздобленні храмів, будівель, монументальних споруд – пам’ятках архітектури, де уважний перехожий може побачити викарбувані латиною фрази (а найстаріші надписи датуються XVI ст.) і зазирнути у глибину віків. Василь Дмитрович підкреслив, що наші студенти мають з гордістю нести ім’я вихованців університету і, згідно з європейською традицією, бути обізнаними з основами латинської мови.

     Проф. Костриця Н.М. акцентувала увагу аудиторії на неоціненній ролі латинської мови у контексті національних культур, на ідеї органічного зв’язку природничих і гуманітарних наук. Завідувачка кафедри української та класичних мов також побажала успіхів та натхнення учасникам І туру олімпіади.

     Доц. Харченко С.В. наголосила, що упродовж багатьох століть латинська мова відігравала і відіграє значну роль у професійній діяльності науковців, має інтернаціональний характер. Тому успіх навчання іншомовній мовленнєвій діяльності значною мірою залежить від раціонального та ефективного оволодіння компетентнісними навичками, котрі закладаються курсом латинської мови.

     Усього 124 студенти НУБІП України взяли участь у проведенні І туру студентської олімпіади з латинської мови. Побажаємо учасникам наснаги у вивченні класичної європейської мови, що стала джерелом європейської культури. І очікуємо на оголошення результатів та визначення переможців.

Викладачі латинської мови

кафедри української та класичних мов

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook