Виїзний науково-практичний семінар «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання»

9 березня 2016 року
ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

2 березня 2016 року кафедра лісовідновлення та лісорозведення ННІ лісового і садово-паркового господарства провела на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» виїзний науково-практичний семінар «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання».

Кафедра від початку підготовки магістрів активно апробує нові види навчальної діяльності: багаторівневі стажування на виробництві та в наукових установах, виїзні навчально-наукові і науково-практичні семінари.

2 березня 2016 року на лісокультурних об’єктах кафедри відбувся навчально-науковий семінар на тему «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання». Його було присвячено світлій пам’яті професора А.В. Цилюрика, якому в цей день виповнився б 81 рік.

Метою семінару було ознайомлення з навчально-науковими об’єктами кафедри, проведення чергової весняної інвентаризації та набуття практичних навичок у проведенні наукових досліджень.

У роботі семінару окрім студентів магістратури та викладачів кафедри активну участь приймали заступник директора з наукової роботи ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», доцент О.В. Морозюк і тимчасово виконуючий обов’язки директора, головний лісничий О.В. Шевчук, які поділилися з учасниками семінару змістовною і цікавою інформацією щодо основних напрямів наукової діяльності станції та її результативності, розповіли про підготовку та плани на весняну лісокультурну кампанію.

Завідувач кафедри В.М. Маурер познайомив присутніх з програмою, історією створення та досвідом використання наукових об’єктів у навчальній роботі та внеском в удосконалення підготовки фахівців для лісової галузі професора Анатолія Васильовича Цилюрика, який тривалий час (1984–2002 рр.) очолював кафедру та виконував обов’язки проректора з навчальної роботи університету.

Відповідно до програми семінару його учасники спочатку знайомилися з унікальним науковим об’єктом кафедри – культурами сосни звичайної на ділянках з різною підготовкою зрубів, які було закладено у 1978 році з ініціативи завідувача кафедри лісових культур, проф. П.Г. Кального і завідувача кафедри механізації лісогосподарських робіт, проф. Т.Т. Малюгіна. Студенти на місці змогли оцінити лісівничу ефективність та екологічність різних способів підготовки зрубів: «пониження пнів», корчування пнів» і «звалювання дерев деревовалом» та порівняти їх з контролем (традиційна підготовка зрубів). Майбутні фахівці на власні очі побачили різницю в рості та стані дерев на ділянках, що й підтвердили результатами своїх досліджень, проведених під час семінару.

Наступним об’єктом була ділянка з успішним природним поновленням сосни звичайної в умовах свіжої судіброви.

Учасники семінару мали можливість на місці переконатися у перевагах природного способу відтворення лісостанів сосни у регіоні та його важливому значенні для збереження унікального генофонду природних сосняків ВП НУБіП «Боярська ЛДС», а також ознайомитися з його проблемними сторонами.

Після обстеження ділянки учасники семінару визначили кількість природного поновлення сосни, його стан, висоту та особливості розвитку залежно від низки лісівничих і екологічних чинників. У процесі вивчення природного поновлення сосни студенти не тільки опрацювали методику дослідження, а й набули навичок командної роботи, без яких у сучасних умовах важко досягнути успіху.

Упродовж усього семінару проф. Маурер В.М. та доцент Кайдик О.Ю. щедро ділилися своїми знаннями і відповідали на численні запитання студентів.

Учасники семінару вдячні керівництву ННІ ЛіСПГ та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за сприяння у його проведенні, надання транспорту та безпосередню участь.

Наступний виїзний науково-практичний семінар, присвячений створенню лісових культур, планується провести в Київській лісодослідній станції.

Доцент кафедри лісовідновлення та лісорозведення О. Кайдик,

студент магістратури І. Кімейчук

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook