Увага! Запрошуємо до участі у Всеукраїнському круглому столі «Правовий режим полезахисних лісових смуг. Хто реальний господар?»

11 березня 2016, 0:00
м. Київ, вул. Генерала Родимцева, 19, аудиторія 69

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ 
ЗАПРОШЕННЯ
на

Всеукраїнський круглий стіл
«Правовий режим полезахисних лісових смуг. Хто реальний господар?»

11 березня 2016 р.

     Місце проведення: вул. Генерала Родимцева, 19, аудиторія 69.

      Робочі мови: українська, російська, англійська.
      Участь у круглому столі – безкоштовна.
      Обов’язкова попередня електронна реєстрація за адресою: http://goo.gl/forms/2NUVRZTYQi

     Метою круглого столу є обговорення збереження, охорона та ведення господарства у полезахисних лісових смугах, які підвищують еколого-економічний потенціал агроландшафтів. У результаті реформування земельних відносин, сільськогосподарські угіддя переважно передані у приватну власність (розпайовані), а полезахисні лісові смуги, які не підлягали паюванню, в основному знаходяться в складі земель запасу, резервного фонду та загального користування.
     Станом на 01.01.2008 р. на землях запасу та землях, не наданих у власність та постійне користування, знаходилось 318,1 тис. га полезахисних лісових смуг, у сфері управління Держлісагентства – 0,1 тис. га, Мінагропроду України – 115 тис. га. Разом налічується 433,2 тис. га лісових смуг.
     У непереданих полезахисних смугах охорона, догляд та відтворення не здійснюються, що призводить до неможливості виконання насадженнями своїх захисних функцій. Внаслідок зрідження насаджень самовільними рубками розвиваються процеси задерніння і ущільнення ґрунтів, поява порослевої і чагарникової рослинності. Часто лісові смуги стають місцем для випасання худоби, звалищ сміття, розсадниками бур’янів, страждають від пожеж під час паління стерні тощо. Відсутність лісівничого догляду призводить до того, що лісові смуги втрачають меліоративні властивості, займають зайвий простір.
     Для виправлення ситуації розпорядженням КМ України від 18 вересня 2013 р. № 725-р схвалено Концепцію розвитку агролісомеліорації в Україні. Наступним кроком стало затвердження Плану заходів щодо реалізації Концепції (рішення КМ України від 18 червня 2014 р. № 582-р). Першочерговим завданням Плану заходів визначено підготовку пропозицій щодо внесення змін і доповнень до законодавчих та інших нормативно-правових актів у частині відтворення, використання та утримання захисних лісових насаджень лінійного типу.
     Таким чином, існує значна потреба у фаховій дискусії, під час якої будуть обговорені не лише правовий режим земельних ділянок під лісовими смугами, а й закріплення їх за землекористувачами з наданням останнім повноважень збереження, охорони та ведення в них господарства.

     Питання для обговорення:
• Лісові смуги – екологічний каркас агроландшафтів і коридори локальних екомереж.
• Які зміни потрібно внести у Земельний кодекс України, Лісовий кодекс України з метою закріплення лісових смуг за конкретними землевласниками?
• Які механізми підвищення економічної, соціальної та екологічної ролі агролісомеліоративних насаджень у задоволенні потреб населення в різноманітних ресурсах, товарах і послугах, особливо малолісних регіонів?
• Чи є потреба у делегуванні функцій планування, управління і контролю за станом агролісомеліоративного захисту у процесі децентралізації влади місцевим органам?
• Якою має бути система кадастрового оцінювання земель під лісовими смугами для організації їхнього раціонального використання та охорони?
• Правовий режим земельних ділянок під лісовими смугами.

Програма роботи круглого столу:

900-1000 – реєстрація учасників;
1000-1020 – виступи голови та співголів оргкомітету;
1020-1230 – виступи учасників;
1230 -1300 – перерва;
1300-1500 – виступи учасників;
1500 – підведення підсумків роботи круглого столу.

     Регламент доповідей – до 20 хв., обговорення – до 15 хв.
    Пропозиції стосовно вирішення цієї важливої проблеми просимо надіслати на електронну адресу [email protected] до 4 березня 2016 р.

    Організатори: ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, кафедра лісової меліорації і оптимізації лісоаграрних ландшафтів НУБіП України. Громадська організація «Незалежне експертне партнерство».

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook