Автоматизація + сучасна технологія виробництва = якісна, конкурентоспроможна продукція

24 січня 2016 року

     В рамках реалізації проекту щодо створення Науково-практичного центру тепличних технологій, учасниками цього проекту, спільно із міжнародними партнерами пройшов науково-практичний вебінар за участю нідерландської компанії Hoogendoorn (модератор вебінару), сервісної компанії «Ліміт» (м. Київ), науковців Національного університету біоресурсів та природокористування України (кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка) і Національного університету харчових технологій (кафедра автоматизації та інтелектуальних систем управління).
     Вебінар був присвячений розробці систем автоматичного керування тепличним господарством на основі кліматичних комп’ютерів iSii компанії Hoogendoorn.

     Технологія iSii являє собою єдину, комплексну систему, розроблену для сучасних тепличних господарств, які прагнуть максимально підвищити врожайність і якість продукції, забезпечити стале виробництво, незалежно від зовнішніх погодних умов. Просунуте програмне забезпечення iSii дозволяє аналізувати, керувати і контролювати абсолютно всіма процесами, пов'язаними з поливом, енергопостачанням та підтриманням мікроклімату. Завдяки інтелектуальним засобам управління, таким як попередній контроль, адаптивний контроль, локальний прогноз погоди і графічні налаштування, кліматичний комп'ютер iSii постійно підтримує стабільний мікроклімат в теплиці, сприяючи зниженню експлуатаційних витрат і викидів CO2. Унікальна функція попереднього контролю дозволяє системі iSii реагувати на будь-які погодні зміни заздалегідь, а не заднім числом. Не менш унікальна і здатність системи iSii до самонавчання, заснована на попередньому досвіді, наприклад, при розрахунку енергетичних витрат для досягнення бажаного мікроклімату. Завдяки цьому, найбільш важливі параметри регулюються автоматично, знижуючи необхідність ручних коригувань. Автоматичний розрахунок пропорційного температурного коефіцієнта для вентиляції (автоматичний P-коефіцієнт) ведеться в системі iSii з урахуванням зовнішніх погодних умов. Для підтримки оптимального мікроклімату і максимального зниження витрат компанія Hoogendoorn пропонує широкий спектр датчиків, що відповідають найсуворішим нормативним вимогам до якості і точності вимірювань.


    А уже наступного дня було проведено практичний семінар «Досвід вирощування огірків гібриду Bettina F1», який провели фахівці ПАТ «Комбінат «Тепличний»: головний агроном із захисту рослин Юхненко С.Г., начальник хімлабораторії Куріпко Н.І., головний технолог комплексу «Межигір’я» Задоя Т.І. за участі фахівців Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     В технології дрібниць не буває…, адже технологія вирощування лише допомагає рослині розкрити свій потенціал.
   Про особливості вирощування гібридів генеративного типу Bettina F1, зокрема підготовку ґрунту і насіння до висіву, як забезпечувати при цьому температуру ґрунту і повітря; проведення ефективного поливу і контроль при цьому вологи, адже підвищена волога призводить тільки до розвитку хвороб і зупинки росту рослини; використання засобів живлення рослин, при якому в основному акцент робиться фосфорно-калійні добрива; і звичайно про захист рослин, адже надмірний розвиток хвороб і шкідників негативно впливає на врожай - кількість і якість продукції. Своєрідний майстер-клас супроводжувався теоретичними і практичними порадами.
    Цей захід підтвердив правильність вибраного майданчика - науково-практичного центру, де поєднуються теоретичні надбання науковців, моделювання ситуацій в умовах виробництва і перевірка отриманих результатів.
    Наступним етапом спільної роботи стане підготовка до участі у VI-у голландсько-українському тепличному форумі, організатором якого виступає Посольство Королевства Нідерландів в Україні. Традиційно він проводиться в перший день роботи Міжнародної виставки-ярмарки «Тепличне господарство і комерційне садівництво» 23 лютого 2016 р.

Хочемо виказати слова подяки голові правління ПАТ «Комбінат «Тепличний», Герою України Чернишенку Володимиру Іллічу, за сприяння і творчу допомогу у цьому процесі.

 

Володимир Решетюк,

к.т.н., доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook