Наталія Дробот: Найперше завдання – збільшити надходження до бюджету і економити спецфонд

12 січня 2016 року

   

    На початку нового фінансового року ми вирішили дізнатися у керівника планово-фінансового відділу Наталії Дробот які підсумки 2015 року і що чекає університет в 2016 році.

     – Отже, як університет закінчив фінансовий рік 2015?

– Загальний бюджет університету у 2015 році склав 421,5 мільйони гривень, в тому числі 96 мільйонів спецфонду. Минулий бюджетний рік Університет закінчив без заборгованості по заробітній платі, стипендії, комунальним послугам. Більше, ніж на 22 мільйони гривень ми провели ремонтних робіт, 20 мільйонів вклали в ремонт корпусу №3.
     Крім того, завдяки підтримці Міністерства освіти і науки були виділені додаткові кошти, за рахунок яких було виплачено більше одного мільйону гривень премій та матеріальної допомоги студентам, а також придбано матеріалів, та оплачено послуг за рахунок загального фонду більше, ніж на 3,5 мільйони гривень, що зекономило кошти спеціального фонду. Середня заробітна плата по університету склала майже 5 тисяч гривень, серед науково-педагогічних працівників – 8,3 тисячі гривень, інженерно-технічних – 2,8 тисячі. До речі, середня заробітна плата педагогів в Київському національному торговельно-економічному університеті на рівні 7,2 тисячі гривень, в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова – менше 5 тисяч на місяць.

     – А як справи нині з виплатою заробітної плати?

– Що стосується заробітної плати, то в грудні було видано Постанову Кабінету Міністрів щодо підвищення посадових окладів, але додаткових коштів на це з бюджету держава не виділила. Постанова Кабінету Міністрів України вказувала на підвищення посадового окладу за рахунок зменшення доплат та надбавок. Це досить дивна рекомендація, адже 15 грудня в нас вже ніяких резервів не було.
     Тому Університет був змушений знизити доплати за наукові ступені та вчені звання, щоб підвищити посадові оклади. Позиція ректора, при цьому, була така, щоб загальний розмір заробітної плати кожного працівника при цьому не зменшився. Ми так і діяли, при цьому навіть фонд зарплати дещо збільшився. Частину коштів, що не вистачало для підвищення було покрито за рахунок коштів спеціального фонду.

     – Яким є бюджет 2016 року для Університету?

– На сьогодні ще не визначені розміри фінансування Університету на 2016 рік. На цьому тижні лише формується тимчасовий кошторис на І квартал 2016 року.
     Взагалі 2016 бюджетний рік починається складно. Війна на Сході, торгівельні обмеження з боку Росії і т.і. негативно впливають на економіку країни. Згідно з тимчасовим кошторисом Університет отримав фінансування на січень, лютий та березень лише на заробітну плату з нарахуваннями, стипендії та компенсації на харчування для студентів з числа дітей-сиріт. Скажімо, коштів на оплату комунальних послуг на І квартал 2016 року державою взагалі не виділено. І це лягає тягарем на спецфонд.
     Хоча є й позитив, завдячуючи активній позиції керівництва. Зазвичай фінансування на заробітну плату в січні виділяється меншим від потреби на 40-50%. Тому минулі роки заробітна плата науково-педагогічному персоналу нараховувалась за посадовими окладами Міністерства освіти і науки без підвищення, тобто з коефіцієнтом 1. В цьому ж році зусиллями керівництва січневий фонд заробітної плати вдалось зберегти майже на рівні грудня 2015 року. Хоч цього і замало, але в січні цього року прийнято рішення підвищити базу посадових окладів науково-педагогічного персоналу до 1,3, тобто в січні 2016 року науково-педагогічний персонал отримає посадові оклади МОН плюс 30%. Також створилась можливість відпустити в оплачувану відпустку біля 40% науково-педагогічного персоналу. Решта викладачів працюють над науково-методичними розробками, що не завжди вимагає обов’язкової присутності на робочому місці. Щодо рейтингових надбавок, то ми матимемо надію, що пізніше зможемо робити і ці надбавки.
     Отже, бачимо, що державою виділяються кошти лише на обов’язкові витрати. Забезпечення функціонування університету, придбання матеріалів та оплати послуг для утримання необхідно здійснювати за рахунок коштів спеціального фонду. Напевно, враховуючи інфляцію, ми змушені будемо збільшувати розмір плати за навчання до рівня собівартості. Також мусимо йти на скорочення видатків, переглянути штатні розписи, проаналізувати наші витрати, адже неприпустимо, коли лектор читає лекції для 5 студентів, а поділ на підгрупи часто-густо є формальним.

     Тому найперше завдання на 2016 рік збільшувати надходження та економити кошти спеціального фонду.

Розмову вів Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook