Актуальні питання реформування аграрної науки в Україні

9 грудня 2015 року
9 листопада 2015 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на факультеті аграрного менеджменту відбувся круглий стіл на тему «Необхідність реорганізації НААН України – досвід реструктуризації академії сільськогосподарських наук Німеччини».
Організатором заходу стала кафедра менеджменту ім. проф. Й.С.Завадського, викладачі якої взяли активну участь в роботі круглого столу та гостинно прийняли головного доповідача – доктора аграрних наук, професора Петера Тіллака та усіх учасників.
Пан Тіллак презентував основні аспекти реформ, що відбулися в Німеччині і проаналізував стан вітчизняної аграрної науки та її взаємодію з органами державного управління. Основний акцент він зробив на необхідності постійної атестації як наукових установ, так і безпосередньо науковців, які в них працюють. Також професор зазначив важливість використання результатів досліджень для розвитку усіх сфер життя.
В ході роботи круглого столу учасниками обговорювались питання реформування аграрної науки і можливості та перспективи покращення функціонування наукових та дослідницьких установ. Професор Збарський Василь Кузьмович поцікавився стандартами, за якими можуть бути визначені критерії оцінки наукових досліджень і їх результатів.
  
Декана факультету аграрного менеджменту Остапчука Анатолія Дмитровича зацікавили можливі шляхи продовження співпраці з інститутом аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою(ІАМО), м. Галле, Німеччина, на що пан Тіллак відповів, що німецька сторона завжди готова до співпраці.
На питання професора Талавирі Миколи Петровича стосовно важливості і розподілу фундаментальних та прикладних досліджень в економіці, професор Тіллак відповів, що безумовно, фундаментальні дослідження є основою для прикладних, проте саме на результатах прикладних досліджень і має розвиватись економічна наука.
         Професора Балановську Тетяну Іванівну цікавило питання можливості створення незалежної атестаційної комісії та особливості її формування. Професор Тіллак погодився, що перевірка має бути рівневою, спочатку із залученням експертів з даного напрямку самої установи та споріднених інституцій, а далі мають залучатися експерти з різних напрямків та інших установ і країн.
На завершення, проректор з навчальної і виховної роботи, академік Кваша Сергій Миколайович подякував професору Петеру Тіллаку за цікаву й змістовну доповідь з такого актуального питання, як реформування аграрної науки в Україні, а всім учасникам – за підняті питання, що досить жваво обговорювались в ході круглого столу.
 
Старший викладач кафедри менеджменту
ім. проф. Й. С. Завадського

Ірина Горго 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook