Хліб агронома – то важка праця, а тому кожну зернину потрібно цінувати
Магістр агробіологічного факультету Павло Котенко став учасником конкурсу «Найкраща аграрна практика-2015» і спробував себе в агрохолдингу«Сварог Вест Груп». Після поділився враженнями.
Практика на полях Хмельниччини для мене розпочалася з науково-практичної конференції, присвяченої інноваційній технології вирощування сої на базі насіннєвого заводу ТОВ «Лотівка Еліт». В рамках конференції я ознайомивсяіз сучасними методами вирощування сої, технологіями точного землеробства, що застосовуються підприємством. А ще – на власні очі побачивяк реалізується і працює технологія. Саме цього в університеті, зазвичай, бракує.
Цікаво було почути відповіді від працівників господарств корпорації «Сварог Вест Груп» на запитання агрономів та спеціалістів інших підприємств з різних куточків України. Отримана інформація частково відрізнялася від тієї, якої навчали в університеті, або яку можна почерпнути з підручників. Це підтверджували і самі фахівці.
Щодо самого стажування. Перед його початком, як і годиться, пройшов інструктажі з охорони праці. Робота в полі розпочалася з відбору зразків сої для проведення аналізів у лабораторії. І тут знадобилися знання методики відбору зразків культур, що вивчали в університеті. Вдалося попрацювати на дослідних полях, де проводять випробування різних способів удобрення культур та сортів. Навчився проводити листкову діагностику рослин в польових умовах.
Відсутність налагодженої співпраці наукових установ та господарств в Україні змушує підприємства ставати дослідницькими центрами, самостійно вивчати властивості нових сортів культур, їх реакцію на умови вирощування та продуктивність. Сподіваюся, що в найближчі роки ця ситуація зміниться на краще.
Проведення обприскування рослин – ще одна технологічна операція, в якій довелося бути задіяним. Того дня у господарстві випробовували аерообприскування. Тож пригадав отримані в університеті знання про технологію позакореневого підживлення. У ході реалізації самого процесу визначав правильність змішування пестицидів, чи сприятливими є погодні умови, вивчав систему обприскувача, встановлену на JohnDeer-ах і вертольоті, оцінював швидкість і якість проведення робіт. Мені пощастило поспілкуватися з австрійським спеціалістом, який прибув навчати технології аерообприскування в Сварог, та отримати від нього практичні рекомендації. А під кінець робочого дня разом з пілотами пролетіти над ланами Шепетівського району.
На виробництві дуже важливо контролювати та моніторити всі процеси, а також йти в ногу з часом, впроваджувати сучасні технології. Бо це – запорука прибутковості в умовах сьогодення.
Загалом практика була насиченою та цікавою: щоденні виїзди на поля, робота на господарствах, спілкування з професіоналами. Та найголовніше те, що зрозумів: хліб агронома – то важка праця, а тому кожну зернину потрібно цінувати.
Павло Котенко,
магістр спеціальності
«Агрохімія і ґрунтознавство»