КРОКУЄМО В НОГУ З ЧАСОМ ТА НОВИМ СТАНДАРТОМ ISO 9001:2015

15 листопада 2015 року
м. Київ, вул. Святошинська, 2

11 листопада 2015 року науково педагогічні працівники кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК доценти Слива Ю.В. та Сілонова Н.Б. на чолі з завідувачем кафедри Сухенком В.Ю. відвідали Національний орган сертифікації (НОС).

З огляду на те, що вийшла 23 вересня нова редакцыя МС ISO 9001:2015 відбувся семінар «Система якісного управління згідно з вимогами МС ISO 9001:2015»

Програма семінару передбачала наступні теми:

-         Перегляд міжнародних стандартів ISO 9000:2015 та ISO 9001:2015

-         Контекст організації, ризик – орієнтоване мислення

-         Вимоги МС ISO 9001:2015

-         Перехід організацій та органів оцінки відповідності на нову версію.

Відркивав семінар з привітальним словом доктор технічних наук, старший науковий співробітник, Заслужений винахідник України ректор Інституту підготовки фахівців Богом’я Володимир Іванович, зазначивши важливість проведення таких семінарів з підвищення кваліфікації та подякувавши учасникам семінару за прагнення розвивати міжнародну систему стандартизації та сертифікації.

Хоча участь у таких семінарах навіть для навчальних закладів у Національному органі сертифікації є платною і складає 720 гривень, але викладачі кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції не шкодують власних коштів, щоб залишатись на вістрі подій у сфері сертифікації та оцінки відповідності не тільки сільськогосподарської продукції а й управління бізнес-процесами в цілому.

Дуже приємно, що важливість стандартизації і сертифікації кожного разу підкреслює у своїх виступах та всебічно підтримує ректор НУБіП України професор Ніколаєнко С.М., всіляко наполягаючи на тому щоб основоположні дисципліни у цій галузі, а саме:

·        «Міжнародна стандартизація та сертифікація»;

·        «Основи стандартизації, сертифікації та управління якістю»;

доносили до студентів саме науково-педагогічні працівники профільної кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.

Тому що, як сказав Станіслав Миколайович: «Виростити продукцію - це 20% успіху справи, ще 20% - зберегти, ще 20% - переробити, а от 40% - вміти продати. Крокуючи до спілки Європейських держав ми маємо розуміти важливість вміння застосувати всі інструменти для величезних можливостей України у аграрному секторі економіки. А стандартизація і сертифікація продукції, сертифікація відповідності це той важіль, який дає змогу вийти на ринки Європи з нашою продукцією».

Слід лише зазначити, що метою перегляду стандарту ІСО 9001 є підтримка його в актуальному стані, з урахуванням мінливої ​​зовнішньої ситуації, з гарантією того, що він продовжує забезпечувати «впевненість у тому, що організації можуть системно виробляти продукцію, що задовольняє вимогам споживачів і відповідає законодавчим та регулюючим нормам».

На семінарі було проаналізовано результати досліджень ефективності застосування стандарту ІСО 9001 підприємствами та організаціями у світі. За результатами досліджень відзначені очевидні економічні вигоди для підприємств і організацій від впровадження та сертифікації СМК на відповідність вимогам ISO 9001, слабкі місця при впровадженні процесного підходу і розробки документації, і факти недобросовісної сертифікації органами, що не мають національної акредитації.

Переглянута редакція стандарту ISO 9001 буде містити десять розділів замість 8-ми як у попередньому 2008 р.:

1. Область застосування.

2. Нормативні посилання: Обидва ці розділу будуть стосуватися виключно даного стандарту (а також очікуваних від нього результатів).

3. Терміни та визначення: Тут будуть дані загальні терміни і ключові визначення, наведені в Додатку С. Л., а також ті, які відносяться виключно до систем менеджменту якості.

4. Контекст організації: Цей розділ буде включати в себе вимоги, що стосуються розуміння організації, що впроваджує стандарт, потреб і очікувань зацікавлених сторін, області застосування СМК і безпосередньо СМК.

5. Керівництво: Лідируюча роль і зобов'язання вищого керівництва, політика в області менеджменту якості, а також розподіл ролей в організації, відповідальність і повноваження.

6. Планування: Дії для управління ризиками і можливостями, цілі СМК і план по досягненню цих цілей.

7. Підтримка: Ресурси, необхідні для СМЯ, компетентність і поінформованість персоналу, комунікація і документована інформація.

8. Операції: Операційне планування і контроль.

9. Оцінка діяльності: Моніторинг, вимірювання, аналіз і оцінка, внутрішній аудит та аналіз з боку керівництва.

10. Поліпшення: Невідповідності, коригувальні дії та постійне поліпшення.

Наприклад, ризик менеджмент тепер стане вимогою стандарту ІСО 9001: 2015. Організація зобов'язана ідентифікувати і управляти своїми ризиками, пов'язаними з якістю і задоволеністю споживачів. Вона сама визначає методику ризик менеджменту. Наприклад, організація може використовувати з цією метою раніше виданий міжнародний стандарт ISO 31000: 2009 «Ризик менеджмент - Принципи та керівні вказівки».

У стандарті 2015 року прибрано принцип «Системний підхід». А принцип «Взаємовигідні відносини з постачальниками» розширено до принципу «Управління взаєминами із зацікавленими сторонами».

Новий розділ 5 присвячений принципам «Лідерство». Зникло поняття «Представник керівництва по якості», яке дозволяло вищому керівництву делегувати роботи з якості своєму співробітникові. Тепер все вище керівництво повинно бути прихильником системі менеджменту якості. Лідерство керівництва полягає в ухвалення рішень, заснованих на фактах і показниках, забезпечення впровадження та функціонування системи менеджменту якості, створенні та впровадження стратегії, включаючи політику та цілі якості, а також їх доведення до персоналу.
Розробники стандарту ISO 9001: 2015 говорять не про систему менеджменту якості окремо, а про існування на підприємстві цілісної системи менеджменту.


Цю та ще багато іншої цікавої інформації отримали наші фахівці не семінарі, що підтвердили отримані сертифікати про підвищення кваліфікації які в урочистій обстановці отримали наші фахівці. Такі семінари дозволяють НПП кафедри знаходитись у вирі подій що стосуються стандартизації та сертифікації в Україні, а також враховуючи суттєву підтримку гармонізації стандартів з країнами членами ЄС, сума якої сягає вже більше мільярда євро, ми спрямовуємо наш погляд у світле майбутнє не зважаючи на важкі часи для рідної батьківщини.

 

Старший викладач кафедри
стандартизації та сертифікації
сільськогосподарської продукції,
канд. вет. наук Шапошнік В.М.

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook