Міжнародна науково-практична конференція "Біологічно активні продукти бджільництва: актуальні питання одержання, переробки, використання"

21 жовтня 2015, 20:04
Кафедра конярства та бджільництва

        Національний університет біоресурсів і природокористування України разом з пасічницькою громадськістю України відзначили 70-річчя кафедри бджільництва. З цієї нагоди в НУБіП 24-25 вересня 2015 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція "Біологічно активні продукти бджільництва: актуальні питання одержання, переробки, використання". Конференція була організована за підтримки Кабінету Міністрів України, Словацького аграрного університету в м. Нітра, Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України та інших установ і організацій.

        У роботі конференції взяли участь науковці Інституту охорони біорізноманіття та біологічної безпеки, Словацький аграрний університет в Нітрі, Національного ботанічного саду ім.. М.М. Гришка, Національного наукового центру “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича”, викладачі вищих і середніх навчальних закладів аграрної освіти, керівники і спеціалісти виробничо-переробних і сервісних служб бджільництва, фермерських спеціалізованих господарств, підприємці, пасічники та студенти. У конференції взяли участь понад 80 вчених і спеціалістів, у т.ч. науковці з 7 країн світу, а саме: Росії, Чеської Республіки, Словацької Республіки, Сербії, Словенії, Киргизьської республіки, України. Разом з працівниками кафедри виробники продукції бджільництва та пасічного технологічного обладнання організували спеціалізовану виставку. На конференцію було представлено 27 наукових доповідей із питань сучасного стану бджільництва та актуальних проблем досліджень з одержання, переробки і використання біологічно активних продуктів бджільництва, а також виробничої діяльності в галузі.

       На конференції були присутні перший заступник міністра аграрної політики Краснопольський Я.В., перший проректор НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Ібатулін І.І. і керівники різних підрозділів і служб університету. Безпосереднє керівництво роботою конференції здійснювали начальник науково-дослідної частини доктор сільськогосподарських наук, професор Отченашко В.В. Також роботу модераторів на різних секцій виконували директор НДІ технології та якості продукції тваринництва, доцент Чумаченко І.П., заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів, доцент Грищенко С.М., директор Інституту охорони біорізноманіття та біологічної безпеки, Словацького аграрного університету в м. Нітрі, професор Ян Бріндза, директор Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка, професор Н.В. Заіменко, доктор сільськогосподарських наук, професор Броварський В.Д.

Робота конференції почалася з виступу І.І. Ібатуліна, який від імені ректора університету С.М. Ніколаєнка привітав співробітників кафедри бджільництва з 70 річним ювілеєм. Крім того виступили перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Я.В. Краснопольський. Ян Бріндза озвучив вітання від ректора Словацького аграрного університету в м. Нітра Петра Бєліка та подякував співробітникам кафедри бджільництва за плідну співпрацю з університетом. Окрім цього від ректора свого вишу гість вручив І.І. Ібатулліну сертифікат, яким засвідчено НУБіП України як співучасника Міжнародної мережі AgroBioNet, а також подяки В. Броварському і Л. Адамчук. До вітань приєдналися начальник науково-дослідної частини В.В. Отченашко, директор Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка Н.В. Заіменко, в.о. директора ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» С.І. Бугера, президент ГО «Гільдія медоварів України» В.С. Барабаш, президент Спілки пасічників України Л.І. Веред, головний редактор журналу «Український пасічник» М.Д. Осташевський та багато інших представників провідних бджолопідприємств і фірм України, які відзначили важливе значення кафедри в підготовці кадрів та розвитку галузі в цілому та передали в.о. завідувачу кафедри вітальні листи і дарунки. Надалі з доповіддю виступив декан технологічного факультету Житомирського національного агроекологічного університету М.М. Кривий, у своєму виступі, зосередив увагу на проблемах підготовки кадрів у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації. Зокрема вказав на закриттях в учбових закладах відділень з бджільництва, ліквідація дисциплін на факультетах, що забезпечують підготовку фахівців з напряму ветеринарія та агрономія. Заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП Україна С.М. Грищенко показав місце кафедри бджільництва в системі підготовки фахівців у галузі тваринництва, в.о. завідувача кафедри конярства і бджільництва О.М. Лосєв, подав матеріали з історії становлення Голосіївської навчально-дослідної пасіки, заснування В.А. Нестерводським у 1945 році кафедри, відзначив її роль у підготовці спеціалістів, а також В.Д. Броварський у своєму виступі висвітлив наукові розробки співробітників і роль кафедри в підготовці фахівців і науковців для галузі.

       Досить змістовними і цікавими були доповіді зарубіжних гостей. Так, директор Інституту охорони біорізноманіття та біологічної безпеки, Словацького аграрного університету в м. Нітрі, професор Ян Бріндза в своїй доповіді розкрив важливість медоносних бджіл у збереженні біорізноманіття, відтворенні та підвищенні врожайності ентомофільних рослин, поліпшенні харчування і лікування людей. Зюзана Шубертова і Ева Іванішова (Словаччина) оприлюднили матеріали, які стосувались морфологічної характеристики пилкових зерен і перги, а А. Синиця (Чехія) подав результати досліджень біохімічного складу бджолиного обніжжя та перги.

Директор ВАТ “Київоблбджолопром” Домбровський В.П. проінформував учас­ників конференції про розробку розбірного штучного стільника для отримання перги та гомогенату трутневих личинок. Інші учасники конференції (голова правління ВАТ “Бджолоагросервіс” Мартиновський В.П.; директор фірми “Геліантус” Феринчук В.І.; доцент Житомирського національного агроекологічного університету П’ясковський В.М.; головний редактор журналу “Український пасічник” Осташевський М.Д.) вказали на недопустимість послаблення уваги до пасічницької освіти і підготовки фахівців з бджільництва, а також порушили важливі для бджолярів питання - реалізація продукції на вітчизняному та зарубіжному ринках. Доповідачі рекомендували виробити рішення конференції та подати відповідні клопотання до Міністерства освіти, ректоратів навчальних закладів, аби негайно вирішити вищезгадані проблеми.

         Впродовж наступного дня, під модераторством в.о. завідувача кафедри конярства і бджільництва О.М. Лосєва, учасники конференції продовжили засідання в аудиторії лабораторного корпусу кафедри конярства і бджільництва на Голосіївській навчально-дослідній пасіці. При обговоренні результатів конференції учасники високо оцінили її організацію, змістовність і новизну досліджень, які подали в своїх доповідях науковці. Водночас було наголошено на необхідність поліпшення підготовки кадрів, потребу в них галузі. Виступаючі висловили побажання щодо таких важливих проблем як вдосконалення технологій виробництва продукції бджільництва, відновлення державного управління галуззю тощо. На підставі обговорення виступів вироблено пропозиції, які за дорученням учасників конференції мають бути доведені до відома керівників навчальних закладів та відповідних державних відомств.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook