Працівники бібліотеки активно долучаються до навчально-виховного процесу університету

15 жовтня 2015 року

В кожному вищому навчальному закладі бібліотека є невід’ємною частиною освітнього середовища і, відповідно, елементом системи освіти. Адже її діяльність спрямована, насамперед, на інформаційне забезпечення навчально-виховного і наукового процесів університету.

Серед переваг бібліотек – доступність, безкоштовність користування інформацією, можливість надання споживачу таких джерел, де одне і те ж питання може бути висвітлене з різних поглядів.

Тож, з початком нового навчального року до наукової бібліотеки записано 3931 студента, що на 1151 студента більше, ніж у 2014 р., їм видано необхідну навчально-методичну літературу, що закуплено науковою бібліотеку на загальну суму понад 110 тис. грн. Перелік нових надходжень літератури  можна переглянути за посиланням (http://nubip.edu.ua/node/5580) або ж віднайшовши ці видання в електронному каталозі бібліотеки.

   

Однак сьогодні, в умовах інформаційного суспільства уявити сучасну бібліотеку вищого навчального закладу без електронних ресурсів майже неможливо. Розуміючи це, а також намагаючись підвищити якість навчально-методичного забезпечення та освіти в цілому, згідно програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020», бібліотечні працівники створюють сучасні інформаційні послуги, які б максимально задовольнили освітні та наукові потреби користувачів, формують інформаційні ресурси відповідно до навчальних та наукових потреб користувачів та підвищують інформаційну культуру користувачів.

Так, зокрема, за вересень-жовтень 2015 р. для студентів-першокурсників бібліотечними працівниками проведено 66 год. занять з інформаційної культури студента (в т. ч. – 54 год. практичних занять, 12 год. лекційних занять).

 

Приємно, що до співпраці з бібліотекою долучились як куратори груп, так і окремі викладачі та керівництво факультетів – це Сергій Грищенко з факультету тваринництва та водних біоресурсів, Олена Барилович з факультету аграрного менеджменту, Світлана Гаркуша та Наталія Коробова з економічного факультету, Оксана Васюк з гуманітарно-педагогічного факультету.

         

           

Звісно, що під час практичних занять студенти цікавились, насамперед, повнотекстовою базою підручників та посібників, що наявна у бібліотеці та містить 1816 документів, які доступні з локальної мережі бібліотеки та 124 документи, що доступні з мережі Інтернет через електронний каталог бібліотеки.

         Та ми, бібліотечні працівники, акцентуємо свою діяльність не лише  на забезпеченні студентів навчальною літературою, а й спрямовуємо її на розвиток та інформаційну підтримку науки в якості пріоритету університету. 

То ж з метою забезпечення найсучаснішою науковою інформацією щороку наукова бібліотека передплачує понад 120 назв періодичних видань в друкованому вигляді, та 42 електронних журнали, що доступні з локальної мережі університету за посиланням http://presspoint.ua/Point

Важливим є перелік журналів, що входять до міжнародних наукометричних баз даних та наявні у фонді бібліотеки, з яким можна ознайомитись тут http://nubip.edu.ua/node/9577.

Серед інформаційних ресурсів, доступ до яких відкрито, є і міжнародні електронні ресурси, а саме: база даних EBSCO, що є одним з найбільших у світі постачальників журналів в електронному вигляді, база даних BioOne, найстаріший та найвпливовіший науковий журнал «The New England Journal of Medicine», що доступні з локальної мережі університету.

Крім цього, щороку наукова бібліотека видає анотований покажчик дисертаційних робіт, що наявні у фонді наукової бібліотеки НУБіП України, який можна завантажити, або ж переглянути друковане видання в інформаційно-бібліорафічному відділі бібліотеки (навч. к. 4, кім. 41) чи у філіях бібліотеки в навчальних корпусах № 1, 6, 10, 11, 12.

 

Кіщак Тетяна,

директор наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook