Поліпшення матеріально-технічної бази, профорієнтація – у полі зору колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів

6 жовтня 2015 року

 5 жовтня відбулися збори трудового колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів.  Відкриваючи їх, декан Вадим Кондратюк зазначив, що  основне питання порядку денного – виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020», яка, серед іншого, спрямована на поліпшення якості освіти, матеріально-технічної бази, міжнародної діяльності тощо. Тож він коротко зупинився ще раз на основних тезах доповіді ректора Станіслава Ніколаєнка на зустрічі із завідувачами кафедр. 

 
Зокрема, продемонстрував місце НУБіП у різних освітянських рейтингах та зазначив, що відбулося зростання за всіма параметрами. Хоча цьогорічна вступна кампанія по університету в цілому видалася успішною, цього не можна сказати саме про факультет, зазначив Вадим Кондратюк. Тому питання профорієнтації – наразі питання №1. І вже на жовтневій вченій раді факультету буде затверджений план профорієнтаційної роботи. 
 
Далі  мова йшла про результати соціологічного опитування і студентів, і завідувачів. У цілому вони не різняться із загальною думкою по університету, зазначив доповідач. Щодо навчальної роботи факультету. Особлива увага тут надається практичній підготовці. За словами декана, з 12 квітня по 28 серпня студенти були на практиці, до того ж не лише в навчально-дослідних господарствах університету, а й на інших підприємствах. Говорячи про участь у всеукраїнських олімпіадах, то факультет має два третіх місця, одне з яких командне. Вже зараз розпочалася підготовка до наступних етапів олімпіад, тож декан звернувся до викладачів з усією серйозністю та відповідальністю підійти до цього питання. Непогані результати має факультет з надходження коштів від діяльності госпрозрахункових підрозділів. Так, цьогорічний план вже виконаний на 90%. За багато років зміцніла і міжнародна діяльність, займаються на факультеті і науковими тематиками. А щоб не зупинятися на досягнутому і примножувати здобутки, проаналізували діяльність кафедр, а їх на факультеті вісім, та визначилися з тим, що ще належить зробити.
 
Спершу завідувач Микола Сахацький коротко розповів про діяльність кафедри біології тварин. Окремо зупинився на міжнародній діяльності. За його словами, вона тільки-но розпочалася, бо переконаний: мову про міжнародну діяльність можна вести за умови, що кафедра має хоча б один міжнародний грант, решта – то формальні показники. Наразі зусилля спрямовуються саме в цьому руслі. Доповідачу адресували запитання його колеги. Зокрема, Василь Костенко зачепив розподіл і закріплення за кафедрами дисциплін, створення магістерських програм на випускових і фундаментальних кафедрах.
 
Про організацію навчального процесу, підготовки наукових кадрів, пропозиції щодо підготовки магістрів, виховну роботу, яка здійснюється через інститут наставництва, профорієнтацію доповів завідувач кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Андрій Гетя. Він також поділився планами та перспективами на майбутнє. Це, насамперед, - розширення співпраці з НААН, працевлаштування випускників через раду роботодавців, посилення профорієнтації та інтенсифікація різних навчальних курсів.
 
З інформації про кадрове забезпечення розпочав свій звіт завідувач кафедри гідробіології та іхтіології Петро Шевченко. Він зачепив щемливе питання про надходження позабюджетних коштів та зазначив, що причин негативної динаміки є декілька. Одна з них – це різке зменшення попиту  на виконання відповідних робіт. Інша – низькі бали до рейтингу за кожні сто тисяч позабюджетних коштів.  На перспективу потрібно створити технологічний центр із підготовки фахівців з водних біоресурсів та аквакультури, додав доповідач.
 
Микола Кривенок, очільник кафедри годівлі тварин та технології кормів імені П.Д. Пшеничного, подякував адміністративно-господарській частині за відновлення  роботи навчальних лабораторій в корпусі №1. Спільно з факультетом інформаційних технологій кафедра працює над відновленням функціонування комп’ютерного класу. У планах – створити дослідницький центр живлення тварин. 
 
Завідувач кафедри аквакультури Надія Вовк акцентувала увагу на навчально-методичній діяльності свого підрозділу, представницьких функціях у різних державних і недержавних інституціях тощо.
 
Прозвітували  та представили до розгляду пропозиції розвитку підрозділів також  завідувачі кафедр технології виробництва молока та м’яса – Анатолій Угнівенко, технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві –  Юрій Засуха, конярства і бджільництва – Олексій Лосєв.
 
Спільною проблемою усіх кафедр є матеріально-технічна база. Недостатній рівень устаткування в лабораторіях з одного боку породжує іншу проблему – не достатній рівень якості виконання бакалаврських і магістерських досліджень, зазначив Петро Шевченко. Тому в планах найближчим часом, продовжила Надія Вовк, придбати технічні засоби для комп’ютеризації  навчального процесу, мультимедіа і спеціальне обладнання за напрямом діяльності лабораторій. Потребує реконструкції також стайня, додав Олексій Лосєв.
 
Потому до слова запросили куратора факультету – проректора Валерія Іщенка. Він зазначив, що факультет зараз знаходиться на підйомі, має гарні бази практики. Валерій Васильович наголосив, що кафедра – основний підрозділ, має працювати на реалізацію «Голосіївської ініціативи-2020». Ще один момент: кожен викладач, а тим паче наставник, повинен відвідувати студентів у гуртожитку регулярно. Матеріально-технічна база факультету розміщена в декількох корпусах, що створює певні труднощі в її використанні. Тож питання будівництва окремого корпусу для факультету залишається актуальним, зазначив проректор. На завершення він подякував колективу за небайдужість до справ факультетських і загальноуніверситетських та побажав не зупинятися на досягнутому, а динамічно розвиватися.
 
Ольга Наконечна 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook