Практична підготовка студентів факультету харчових технологій в Німеччині

4 серпня 2015 року

    Відомо, що харчування є найважливішою фізіологічною потребою людського організму, задоволення якої значною мірою визначає стан здоров’я та якість життя людини. Вдосконалення знань з технології м’яса та м’ясних продуктів, ми студенти, маємо можливість не лише на Українських відомих підприємствах, але і далеко за її межами, наприклад у Німеччині. Ми познайомились з групою компаній Wiesenhof, яка є є однією з провідних європейських гравців в птахопереробній промисловості. Wiesenhof налічує шістдесят підприємств у різних країнах Європи, в тому числі, одинадцять комбінатів у Німеччині.

     Група компаній Wiesenhof виробляє широкий асортимент охолодженої і свіжозамороженої продукції з м'яса птиці. Крім того, асортимент включає різноманітні види продуктів глибокої переробки, таких як мариновані, оброблені тепловим способом та/або продукти в паніровці, а також різні види ковбас і шинки. Продукція поставляється споживачам у Німеччині та за її межами через роздрібні та оптові торгові мережі, підприємства громадського харчування та ресторани.

   Підприємство компанії Wiesenhof, на якому ми проходили практичну підготовку – «Альфайн-Файнкост» є лідером серед підприємств м’ясної промисловості Німеччини. Його продукція займає 40 відсотків м’ясопромислового ринку Європи та 60% – ринку Німеччини. Філії підприємства розташовані у містах Данненберг та Лоне. Підприємство у м. Данненберг, де ми проходили практику, невелике, однак дуже сучасне. З усім виробничим процесом тут справляються всього 40 постійних працівників та студенти, які змінюються кожні 2-3 місяці. Складається воно з п’яти виробничих ліній. На 1-ій – виготовлення маринованих курячих крил, на 2-ій – м’ясні палички або котлети, 3-ій – шніцелі, 4-а – лінія нарізки, а 5-а лінія спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, які є обов’язковим компонентом усіх найменувань готової продукції.

    Нам довелось оволодіти абсолютно усіма технологічними операціями та процесами, які застосовуються на цьому підприємстві. Сировиною служить курятина, завезена з Голандії та Чехії, яка обов’язково проходить проби на відповідність усім необхідним стандартам.

  

    Особливо нас вразили санітарні умови, в яких працює підприємство. Всі технологічні процеси тут протікають у цілковитій стерильності. Для цього нам щодня видавалась чиста уніформа (халати з щільної тканини, фартухи, нарукавники, рукавички, шапочки, спеціальне взуття, яке дозволяло працювати навіть у холодильному приміщенні). Руки працівники перед надяганням рукавичок спершу обробляють спеціальними дезинфікуючими засобами. Для обробки взуття перед входом до цехів розміщені дезінфекційні килимки. Підприємство працює у дві зміни. Після закінчення останньої, на роботу виходить спеціальна санітарна служба, яка ретельно відмиває та дезінфікує усі його приміщення.

     Досить вражаючим було те, як нас зустріли нам допомогли з поселенням у готель, провели увесь необхідний інструктаж, зробили невеличку екскурсію по місту. Допомогли добратися до медичного центру, де ми пройшли медичне обстеження. На підприємстві «Алльфайн-Файнкост» досить багато робітників, стажерів із України, керівництво і персонал підприємства доброзичливо відносяться до нас – українців, допомагають зрозуміти всі процеси на виробництві. Через кожні 3 години в нас була 15 хвилинна перерва, під час якої ми могли продегустувати продукцію, яку виготовляємо. Також цікаво було приймати учать у розробці так званих «новинок-інновацій», адже для нас, наприклад, шніцелі із шоколадом досить не звичне комбінування, а для німецької кухні таке поєднання виступає як щось нове і смачніше звичайної рецептури. Період нашої практики минув дуже швидко.

   МИ - студенти факультету харчових технологій та управляння якістю продукції АПК дякуємо керівництву НУБіП України, міжнародному відділу університету та деканату, за надану можливість нам удосконалювати свої знання за кордоном, бути в майбутньому успішними фахівцями – гордістю НУБіП. Адже, ніщо в цьому житті не може бути успішним без зусиль багатьох людей, готових віддати свій талант, досвід та енергію для здійснення спільної мети. Як особистість кожен із нас формується під впливом тих людей, з якими довелось спілкуватись, навчатись і в яких ми можемо навчитись.

  Васильєва Наталія

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook