У центрі уваги травневого ректорату весняно-польові роботи, вступна кампанія і стан цивільного захисту

26 травня 2015 року

     26 травня. Розширене засідання ректорату традиційно розпочалося з приємної ноти – нагородження переможців університетської спартакіади серед студентів та науково-педагогічних працівників.

     А далі все пішло більш прозаїчно і по-робочому. Розпочали з господарських питань. Спершу начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський інформував про виконання плану весняно-польових робіт у навчально-дослідних господарствах університету. В цілому посівну провели, як заплановано, і вчасно. Цьогоріч під посівами – навіть ті площі, які до цього не оброблялися. Так що з університетською «цілиною» вже покінчено. Майже всі культури висіяні високоякісним насінням як вітчизняної, так і зарубіжної селекції. Наразі контролюємо виконання технологічних карт і доглядаємо за посівами. Якщо спрацюємо добре із захистом рослин – є надія на високі врожаї.

     Враховуючи, скільки зусиль вже докладено, аби забезпечити врожай, ректор Станіслав Ніколаєнко закликав керівників факультетів, особливо агробіологічного і захисту рослин, біотехнологій та екології, надавати необхідну допомогу господарствам.
     А оскільки НДГ – не тільки виробнича, а ще й практична база для підготовки фахівців, зачепили і питання практик. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився думкою доповідача: чи потрібно скориговувати терміни проходження студентами практик?

     Василь Туринський також доповів про стан дебіторської і кредиторської заборгованості в НДГ. І перша, і друга мають місце. Але заробітна плата і податки виплачені в повному обсязі. У зв’язку з цим ректор університету зазначив, що заборгованість хоч і велика, але посівна кампанія в нинішніх економічних умовах – річ вельми затратна.

         План роботи на наступний місяць озвучила вчений секретар Оксана Барановська. Так, 3-6 червня університет представлятиме експозицію на XXVII міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2015». Крім того, відбудеться ряд науково-практичних конференцій та традиційних заходів – сесії, випуски бакалаврів, прийом дослідів у НДГ. Плануються також установчі збори загальноуніверситетської ради роботодавців, День поля, нарада керівників госпрозрахункових підрозділів, розширене засідання ректорату. Завершить місяць і навчальний рік червнева вчена рада університету.

 

     Трішки детальніше про підготовку до участі в АГРО-2015 розповів начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.
   Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко проінформував про обрання на посади завідувачів кафедр університету та директора Немішаївського агротехнічного коледжу. За його словами, процес відбувався відповідно до чинного законодавства. За результатами таємного голосування конференція трудового колективу коледжу рекомендувала вченій раді університету на посаду директора Володимира Альохіна. Його кандидатуру та претендентів на посади завідувачів кафедр завтра розгляне вчена рада.

   

            

     Роль кафедри і її завідувача в університеті на сьогодні чи не найголовніша. Своїм баченням, яким має бути сучасний фахівець з агрономії і яка роль у цьому дослідницької роботи, на прикладі кафедри землеробства і гербології поділився її завідувач Семен Танчик. Він зупинився на вимогах до знань та вмінь агронома. Не останнє місце з-поміж них займають дослідницькі. Щоб забезпечити належну якість у підготовці, потрібні, перш за все, мотивація студента, кадрове і матеріально-технічне забезпечення та бази практик. Так, кафедра має потужний професорсько-викладацький склад, дві навчальні лабораторії, проблемну сертифіковану наукову лабораторію з гербології та співпрацює, крім вітчизняних, із зарубіжними фірмами. Однак невирішеними залишаються питання мобільного навчального плану і створення центру профорієнтаційної роботи, яка має носити системний характер.

     Активну участь в обговоренні цього питання взяли декани Віктор Забалуєв, Микола Доля, Зіновій Ружило. Стосовно навчального плану, ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив: маємо поліпшувати, але не руйнувати. Тим паче, що законодавство, додав Сергій Кваша, це дозволяє.
     Про стан цивільної оборони в університеті доповів начальник штабу цивільного захисту Микола Марущак. При перевірці укриттів вишу виявилося, що вони знаходяться в неналежному стані. Їх планується відремонтувати. Також необхідно підготувати відповідальних від кожного підрозділу з питань цивільного захисту та провести відповідне навчання НПП.

    

    

     Зміни до Правил прийому університету на 2015 рік представив відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Ільчук. Цього разу вони стосувалися факультету ветеринарної медицини та Бережанського агротехнічного інституту.
     Результати проведення конкурсів-оглядів гуртожитків та навчальних корпусів представили відповідно директор студмістечка Сергій Стецюк та Володимир Дудченко. Серед студентських помешкань трійка кращих виглядає так: перше місцегуртожиток №6, друге №5 і третє №7. Щодо корпусів, то комісія віддала беззаперечну перевагу корпусам №№ 12 та 12а, другими стали - №№6 та 10, а третіми – №№ 2 та 11.
     Проректор Сергій Кваша запропонував: наступного разу за критерій оцінювання і гуртожитків, і корпусів взяти їхній нинішній стан стосовно попереднього року.
      Про заходи з профорієнтаційної роботи коротко інформувало керівники механіко-технологічного, конструювання та дизайну, тваринництва та водних біоресурсів, агробіологічного факультетів. У цілому вони запевнили, що посилено працювали в цьому напрямку, і сподіваються, що закриють державні місця та наберуть студентів на навчання за умов договору. Але якими будуть результати, покаже цьогорічна вступна кампанія. У її позитивному ході зацікавлені всі, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, і в першу чергу, – колективи факультетів. Бо відсутність набору ставить під питання робочі місця викладачів. Тож до останньої хвилини маємо тримати руку на пульсі.

Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальський

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook