Завершальний етап навчальної практики студентів першого курсу спеціальності «Агроінженерія»
Завершальний етап навчальної практики студентів першого курсу спеціальності «Агроінженерія»
13 липня 2024 року
Навчальна практика – важлива складова освітнього процесу, особливо для технічних та агрономічних спеціальностей. Деякі практичні роботи неможливо виконати чи показати під час семестру за рахунок їх сезонності або віддаленості виробничих баз від основних навчальних аудиторій. Семитижнева літня практика допомагає слухачам бакалаврату краще познайомитися з особливостями обраної професії, отримати практичні навички, заглянути в середину виробничих процесів.
Так в 2024 році навчальна практика для студентів спеціальності «Агроінженерія» розпочалася на кафедрі технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика під керівництвом Володимира Насіковського. За п’ять днів студенти навчилися пекти хліб, варити гречку, квасити капусту та отримали ще багато навичок та знань, які вони зможуть використовувати не лише у майбутній виробничій діяльності, а й в повсякденному житті.
Під час навчальної практики з технології вирощування продукції рослинництва студенти ознайомились із вирощуванням плодових та овочевих культур у Плодоовочевому саду НУБіП України. Колекції основних зернових, технічних, кормових, енергетичних культур та лікарських рослин студенти мали змогу вивчити на Колекційному дослідному полі. Під керівництвом доцентів кафедри землеробства та гербології Валентини Рожко та Олени Карпенко студенти зібрали гербарій найбільш поширених бур’янів, визначили їх класи, родини, біологічні групи, ступінь їх поширення у полях сільськогосподарських культур та заходи і засоби їх контролювання. Програма навчальної практики передбачала також вивчення найбільш поширених типів ґрунтів, одним з яких є дерново-підзолистий, який є характерним і для Голосіївського лісу. У Плодоовочевому саду НУБіП України студенти також ознайомились із методикою оцінки якості виконання різних польових робіт та здійснили бракераж поверхневого обробітку.
Багато студентів механіко-технологічного факультету – це мешканці сіл та невеличких селищ різних куточків нашої держави. До багатьох робіт, особливо з вирощування городини, їх залучали вдома. Проте були і такі, які вперше зрозуміли, що таке сапання, підгортання, збір огірків, прополювання теплиці.
Завершальний тиждень в блоці практик з Технологій виробництва та переробки сільськогосподарської продукції студенти провели на кафедрі технологій виробництва молока та м’яса під керівництвом Михайла Матвєєва. Під час практики студенти ознайомилися із особливостями утримання великої рогатої худоби різного напрямку продуктивності та заготівлі кормів. На власні очі побачили вулики різних конструкцій, ознайомилися із історією та сьогоденням бджільництва. Навчилися застосовувати технічні прилади для відкачування меду. Дізналися про види риб, які утримують в умовах лабораторії та особливості їх годівлі.
Загалом, навчальні заняття проходили на Голосіївській навчально-дослідній пасіці, навчально-науково-виробничій лабораторії конярства, навчально-науково-виробничій лабораторії водних біоресурсів та аквакультури ім. В.М. Кондратюка.
Токарно-слюсарну практику для агроінженерів проводили викладачі та майстри виробничого навчання кафедри технологій конструкційних матеріалів та матеріалознавства. Керівник практики Олександр Семеновський ознайомив студентів з технологіями отримання заготовок методами литва та обробки тиском. Студенти отримали практичні навички роботи на металообробному обладнанні. Було показано основні фінішні операції виготовлення деталей. Ознайомлено на практиці зі зварювальним обладнанням та роботами на ньому.
В цілому, навчальна практика дала студентам чималий об’єм, як практичного досвіду, так і теоретичних знань.
Оксана Ачкевич, заступник декана з навчальної та виховної роботи