BioDigiSkills: Розвиток біотехнологій та цифрових навичок для сільського господарства з контрольованим кліматом. Латвія, Україна та Узбекистан об'єднуються для модернізації агропромислового напрямку

8 липня 2024 року

Науковці агробіологічного факультету та інформаційних технологій здобули перемогу в спільному науковому проєкті "БіоДіджіСкіллс" ("BioDigiSkills"). Проєкт має комплексний підхід і поєднує дослідження, освіту та практичні дії. Впровадження проєкту сприятиме модернізації аграрного сектору шляхом просування цифрової трансформації та принципів сталого розвитку, має довгострокову перспективу щодо підвищення продуктивності садівництва, тепличного господарства та стійкості до зміни клімату. Завдання проєкту буде досягнуто за рахунок навчання молоді та фермерів, впровадження нових технологій, тестування сортів та організації хакатонів для розробки прототипів. Відбулася перша онлайн-зустріч, що ознаменувала початок Проєкту.

Від української сторони приймають участь наступні науковці:

  • Оксана Тонха, проректорка з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП (керівник від української сторони, менеджер навчальних програм, експерт з ґрунтознавства, агрохімії, екології довкілля);
  • Ганна Луцько (експерт з тепличного господарства і садівництва, агробіологічний факультет);
  • Володимир Кравченко (експерт з аналізу баз даних, факультет інформаційних технологій);
  • Любов Тхорик (асистент керівника проєкту, студентка агробіологічного факультету).

Щиро дякуємо за надану можливість бути учасниками проєкту та подальшу співпрацю координатору проєкту, доктору біологічних наук Анті Спарінській (Латвія).

          

Під час зустрічі учасники проєкту мали можливість познайомитися, обговорити його мету та окреслити план дій на найближчий період. Координаторка проєкту пані Анта Спарінська, керівник відділу науки та розвитку Біотехнологічного центру Булдурі (Латвія), презентувала інформаційний огляд проєкту BioDigiSkills, мету та завдання, терміни виконання. Для налагодження комунікацій протягом проведення дослідження і виконання досліджень кожна сторона представила себе. Кожна зацікавлена сторона отримала завдання та обов'язки, а також ознайомилася з початковими кроками проєкту. На завершення зустрічі учасники мали можливість поставити запитання та отримати вичерпні відповіді.

Основна мета проєкту BioDigiSkills полягає в:

  • підтримці модернізації садівництва та тепличного господарства;
  • інтеграції біотехнологій та цифрових навичок у сільське господарство з контрольованим кліматом;
  • вирішенні проблем, пов'язаних з низькою врожайністю, забрудненням ґрунту та низькою стійкістю до зміни клімату.

Для досягнення поставлених цілей проєкт передбачає навчання молоді та фермерів, впровадження нових технологій, випробування сортів, організацію хакатонів для розробки прототипів досліджень.

Отже, об'єднання зусилля науковців факультетів НУБіП України та міжнародної співпраці призвело до можливості взяти участь у міжнародному проєкті BioDigiSkills для досягнення спільних цілей. Об'єднавши зусилля, Узбекистан, Україна та Латвія зможуть модернізувати садівництво та тепличного господарства, покращити екологічну ситуацію та підвищити рівень життя людей в регіоні.

 

Любов Тхорик,
асистент керівника проєкту від української сторони

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook