Навчальна практика для здобувачів спеціальності «Туризм і рекреація»

7 липня 2024 року
Навчальна практика здобувачів вищої освіти, які навчаються на першому курсі за спеціальністю «Туризм і рекреація» є логічним продовженням «Вступу до фаху» та спрямована на закріплення теоретичних знань, набуття практичних навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності в туристичній сфері.
 
Основними завданнями навчальної практики стало ознайомлення з об’єктами туристичної інфраструктури, участь у тренінгах з надання першої медичної допомоги та забезпечення безпеки туристів, розвиток комунікативних та організаторських здібностей. 
Практика розпочалася з оглядової екскурсії центром столиці від величних Золотих воріт до Храму Успіння Богородиці Пирогощої. Проводив екскурсію доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Антон Фоменко.
 
Михайло Лукашевич: вразила масивна архітектура Золотих воріт, що сягає ХІ століття; мозаїки та фрески Софійського собору; справжня перлина українського бароко Михайлівський золотоверхий монастир; мальовничі краєвиди та колорит старовинної вулиці Андріївського узвозу; уявлення жвавого життя минулих століть на Контрактовій площі; велич та елегантність архітектури Храму Успіння Богородиці Пирогощої.
«Ця екскурсія подарувала мені незабутні враження та емоції. Дала можливість поринути у багату історію Києва, відчувши його велич та красу. Це місто здатне зачаровувати та закохувати в себе з першого погляду».
Продовженням навчальної практики стало відвідування пожежно-рятувальної частини МНС № 25 Оболонського району міста Києва та Дніпровського РУ ГУ ДСНС України у м. Києві.
 
Екскурсія до пожежно-рятувальної частини МНС № 25 Оболонського району міста Києва - найбільшої в Європі, розпочалась з відвідування музею історії пожежної справи. Експонати музею дали уявлення про пожежні машини та пристрої минулих часів, техніку, яка постраждала в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну. Здобувачі побачити сучасні авто та обладнання, яке використовується для рятувальних операцій. Під час спілкування з рятувальниками присутні ще раз впевнились у важливості знання правил пожежної безпеки як в повсякденному житті, так і під час організації туристичних подорожей та надання послуг.
Аліна Козак: Нам представили та розповіли про колекцію пожежної техніки від 1840-х років і до сьогодення. Це були перші пожежні автомобілі, парові пожежні насоси, перші пожежні карети, перша драбина та автоцистерна. Ми дізнались історію розвитку пожежної справи і техніки в Україні. У музеї знаходиться експозиція присвячена героїзму рятувальників. Важким для сприйняття видовищем були пошкоджені військовими рф пожежні рятувальні автомобілі та фотовиставка роботи працівників ДСНС з початку воєнних дій 2022 року. Розповіли страшну історію ушкодженого автомобіля, який знаходиться у музеї і про подальші долі водіїв. У музеї зібрані залишки зброї, якою армія країни агресора вчиняла свої військові злочини.
 
Далі познайомили з сучасною технікою, приладдям яким користуються при виїзді, розповіли про різноманітні ситуації та як вони діють в них; нагадали, які вогнегасники слід використовувати при тій чи іншій пожежі. Показали спецодяг, що є одним із основних елементів безпеки в роботі рятувальника та детальніше дізнались, що таке пожежний рукав та який вигляд він має.
Перебуваючи в Дніпровському РУ ГУ ДСНС України у м. Києві мали можливість побачили приладдя, яке використовують пожежники для порятунку людей; пожежно-рятувальні автомобілі; музей та кімнату для відпочинку рятувальників.
«Побувавши в частинах, я отримала багато корисної інформації для моєї майбутньої професії та приємних вражень від екскурсії».
З метою закріплення знань отриманих під час вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності та охорона праці» здобувачі відвідали Голосіївську районну організацію товариства Червоного Хреста України в м. Києві. Організований майстер-клас дав можливість отримати та закріпити основні навички надання першої медичної допомоги до приїзду швидкої, а також бути готовими діяти у надзвичайних ситуаціях.
Єлизавета Наливачук: День у товаристві був дуже насичений. Ми навчилися надавати допомогу дорослим та малюкам, які втратили свідомість, робити серцево-легеневу реанімацію та отримали неоціненний досвід того, як необхідно діяти та не розгубитися в даній ситуації. Ці навички потрібні кожному, а також фахівцям, які працюють з туристами.
 
Ознайомлення здобувачів з одним із туристичних об’єктів розпочалось екскурсією по парку «Феофанія», розташованого на південному заході міста Києва. Він займає площу понад 150 гектарів, є унікальним поєднанням природних ландшафтів, озер та історичних пам'яток. Одним із головних архітектурних пам'яток парку є храм Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, збудований у неовізантійському стилі на початку XX століття. На території парку розташовано кілька джерел з чистою водою, які вважаються цілющими. Найвідоміше з них – Джерело Святого Пантелеймона. Для ознайомлення з різноманіттям флори і фауни, у парку організовано екологічні стежки.
Анастасія Марощук: Це моє не перше відвідування парку. Тому можу з впевненістю сказати, що в ньому чудово в усі пори року. Це місце зі своєю особливою атмосферою, в якому гармонійно поєднано історичні та природні пам’ятки. Це місце, яке з впевненістю можна рекомендувати як вітчизняним, так й іноземним туристам.
 
Не менш чаруючим є Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України, який став наступним туристичним об’єктом для відвідування здобувачами. Територія є об’єктом природно-заповідного фонду України та посідає одне із провідних сходинок серед найбільших ботанічних садів Європи. Влітку він виглядає особливо яскраво за рахунок цвітіння троянд. Також красується своїми розкішними алеями і стежками. Особливого колориту додає Свято-Троїцький Іонінський монастир України, який розташований на території.
Олександра Кобічук: Сюди варто прийти задля естетичної насолоди. В цей ботанічний сад я мріяла потрапити, адже постійно з’являлись відео в Тік Ток, з його неймовірною красою. Побувавши в саду, я отримала естетичне задоволення та впевнилась в правдивості сюжетів про нього. У своїй майбутній професії обов’язково буду рекомендувати туристам для відвідування. 
Незабутньою є велопрогулянка по ВДНГ та територією університету.
Ангеліна Сіренко: Після інструктажу по техніці безпеки, велопрогулянка розпочалась від корпусу 10 НУБіП України до ветеринарного. Ми мали можливість побачити справжній скелет кита, він був неймовірний. Далі продовжили свою поїздку територією ВДНГ, з його фудкортами, зонами відпочинку, велодоріжками. Повертались до університету через ліс. Дякуємо керівникам практики від кафедри Мельниченко Світлані, Стретовичу Олександру та Шкварун Любові за таку можливість.
 
Завершальним етапом навчальної практики стала апробація маршруту-квесту територією університету. Розроблений здобувачами вищої освіти 3 курсу освітньо-професійної програми «Туризм» та членами СНДДК «Туризм&Рекреація» квест включав завдання щодо знань цікавих туристичних об’єктів НУБіП України, інтерактивні завдання на знання туристичної сфери, туристичні головоломки, збирання пазлів та розшифровування кодів. Першокурсники успішно виконали усі завдання квесту та отримали досвід роботи в команді.
Здобувачі та викладачі щиро вдячні керівникам і співробітникам установ та організацій, які долучилися до навчальної практики!
 
Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувачка кафедри готельно-ресторанної

справи та туризму 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook