Biodiversity Challenge-2024: НУБіП представив понад 1000 видів живих організмів, які знаходяться на території нашого кампусу

3 липня 2024 року

НУБіП України взяв участь у Biodiversity Challenge at European Life Science, який тривав з 2 травня по 28 червня 2024 року, організований Університетом Вагенінгена (Wageningen University and Research, WUR). Вже вдруге на території нашого університету проводиться цей просвітницький захід, а цьогорічні учасники вдосконалюють свої попередні досягнення.

Куратором проєкту від НУБіП України став факультет захисту рослин, біотехнологій та екології під патронатом декана Юлії Коломієць. Над досягненням мети проєкту, а саме ідентифікацій 1000 видів живих організмів на території кампусу та його околицях активно працювали представники кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, кафедри екології агросфери та екологічного контролю та кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин.
У проєкті приймали участь 18 університетів Європи: Wageningen University & Research (Нідерланди); KU Leuven (Бельгія); Wrocław University of Environmental and Life Sciences (Польща); Czech University of Life Sciences Prague (Чехія); Hochschule Geisenheim University (Німеччина); University of Latvia (Латвія); Agricultural University of Iceland (Ісландія); Faculty of Bioscience Engineering at Ghent University (Бельгія); University of Natural Resources and Life Sciences (Boku) (Австрія); AgroParisTech (Франція); Warsaw University of Life Sciences (SGGW) (Польща); Vytautas Magnus University Agriculture Academy (Литва); University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (Румунія); Estonian University of Life sciences (Естонія); University of Hohenheim (Німеччина); Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) (Швеція); University of Reading (Велика Британія); University of Ljubljana (Словенія). 

Однією із сучасних екологічних проблем людства є втрата біорізноманіття, саме тому метою проєкту було привернути увагу студентів передових університетів Європи до цієї проблеми й показати, що поруч з нами є великий світ диких рослин, тварин та комах. Дослідження біорізноманіття на території НУБіП України проводилося за допомогою сучасної платформи із застосуванням мобільного пристрою. Крім того, у проєкт було залучено експертів-ботаніків, екологів, ентомологів для визначення знайдених на дослідних ділянках живих організмів. Ідентифікація різних видів живих організмів відбувалася під час експедиційних походів на дослідні ділянки, які було визначено у межах університету та його околицях. Протягом 2 місяців проєкту кафедра загальної екології, радіобіології та БЖД брала участь у тренінгах та активностях, що була організована університетом Вагенінгена.

 

Студенти та викладачі, що взяли участь в проєкті отримали нові знання та навички із визначення живих організмів, особливостей місцезростання та розташування живих організмів, їх адаптаційних можливостей у довкіллі. 87 учасників від НУБіП України зробили понад 5,5 тис. спостережень та виявили 1137 видів живих організмів.

 

 

28 червня 2024 року відбулася урочиста онлайн церемонія закриття проєкту в Університеті Вагенінгена. Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли ректор Вадим Ткачук та доцент кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Анна Сальнікова

Результати Biodiversity Challenge at European Life Science оголошував ректор Університету Вагенінгена, професор Артур П. Дж Мол, який відмітив переможців та призерів проєкту, одним із яких став і НУБіП України.

Слід зазначити, яку надважливу роль відіграє громадськість, що здійснює природоохоронні заходи та проводить консервування біорізноманіття задля збереження навколишнього природного середовища. Саме тому студенти повинні усвідомлювати свою відповідальність щодо прийняття рішень у майбутньому, які можуть вплинути на природні екосистеми та його біорізноманіття.

Ми вдячні ректору Вадиму Ткачуку за підтримку, нашій команді та студентам за активну роботу, натхненну та цілеспрямовану важку працю задля досягнення поставленої задачі протягом 8 тижнів Біобліцу. Разом ми можемо досягти будь-якої мети! Дякуємо Збройним силам України за захист, можливість працювати, навчатися та досліджувати нашу унікальну природу!

 

Анна Сальнікова,
доцент кафедри загальної екології, радіобіології
та безпеки життєдіяльності 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook