Сучасні виклики в управлінні земельними ресурсами

12 червня 2024 року
  Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики в управлінні земельними ресурсами» відбулася 7-8 червня 2024 року у стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України.

  Захід був організований кафедрою управління земельними ресурсами спільно з Інститутом землекористування Національної академії аграрних наук України. Співорганізаторами також виступили відділ економіки і політики аграрних перетворень ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», ГС «Українська мережа сільського розвитку», ГО «Платформа знань – аграрний розвиток та сільські інновації», Інститут розвитку села та сільського господарства Польської академії наук (м. Варшава, Польща), Університет Дічле (м. Діярбакир, Туреччина), Каршинський інженерно-економічний інститут (Узбекистан); ГО «Gradina Moldovei» (Молдова); Small Scale Farmers Association of Romania «Eco Ruralis» (Румунія).

  Загалом у конференції брали участь представники установ-організаторів, а також Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, Білоцерківського національного аграрного університету, Сумського національного аграрного університету. У рамках конференції відбулись пленарне і секційні засідання. Основні теми, що обговорювалися, включали:

  1. Вплив збройної агресії на управління земельними ресурсами.
  2. Інститути, підходи, методи і заходи повоєнного відновлення земельних ресурсів.
  3. Особлива роль землеустрою в подоланні викликів сьогодення.
  4. Охорона земель та якості ґрунтів у контексті євроінтеграції.
  5. Гармонізація земельного законодавства України до права Європейського Союзу.
  6. Міжнародні стандарти захисту прав людини на землю.
  7. Економіка сільського землекористування і розвиток сільських територій.
  8. Роль освіти і науки у забезпеченні раціонального управління земельними ресурсами, повоєнній розбудові та євроінтеграції України.

  На початку заходу з вітальним словом до учасників конференції звернулася проректор з науково-педагогічної роботи, професор Оксана Тонха. Вітальний блок продовжили завідувач кафедри управління земельними ресурсами, професор Ольга Дорош, директор Інституту землекористування НААН України, професор Йосип Дорош, заступник директора Інституту розвитку села та сільського господарства Польської академії наук Dr. Анна Роса, директор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», професор Валерій Геєць, заступник академіка-секретаря відділення аграрної економіки і продовольства НААН України Михайло Кропивко, заступник декана факультету землевпорядкування, доцент Олександр Шевченко.

  Під час пленарного засідання Ольга Дорош ознайомила учасників конференції з історичними віхами розвитку кафедри управління земельними ресурсами, її здобутками, напрямами наукової діяльності та перспективи розвитку.
  Йосип Дорош присвятив свою доповідь сучасним викликам управління земельними ресурсами територіальних громад, зупинився на проблемах громад у сфері землеустрою та запропонував шляхи їх вирішення.

  Цікавою була доповідь Андрія Тарнапольського «Оцінка земельних ділянок як елемент управління ресурсами територіальних громад», у ході якої було представлено автоматизовану мультифункціональну аналітично-комунікативну систему розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок «НГО-Громада».
  У науковій доповіді професора Білоцерківського національного аграрного університету Антона Третяка йшлося про «Трансформацію Закону України «Про землеустрій» – концептуальна основа зміни системи управління земельними ресурсами».
  Крім того у пленарній частині були виступи професора Інституту землекористування НААН Шаміля Ібатулліна, професора Інституту демографії та проблем якості життя НАН України Ігоря Бистрякова та ін.

  На конференції виступили молоді дослідники: Костянтин Кудрявцев (керівник – професор Оксана Сакаль), Артур Поштар (керівник – доцент Євген Бутенко), Катерина Михайлик (керівник – доцент Антоніни Москаленко) та ін.. Доповіді молодих дослідників були пов’язані з оподаткуванням у сільському господарстві, інтеграцією нейромереж у програми фотограмметричної обробки, геоінформаційним моделюванням підбору земельних ділянок для повоєнного відновлення територій.
  У рамках конференції також відбувся воркшоп «Суспільні інтереси в землеуправлінні та землекористуванні: сучасні європейські тенденції», участь у якому прийняли понад 40 студентів.
  Жвавий інтерес викликала доповідь «Землекористування та регулювання в Румунії» Рамони Думінічу, президента Асоціації малих фермерів Румунії. Вона розповіла як досвід Румунії може стати живим прикладом для України.
  Професор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Олена Бородіна, у своїй доповіді, розкрила неоліберальний та егалітарний підходи до формування ринку землі контексті прав людини.

  Загалом, на конференції учасники обговорили практичні аспекти впровадження нових технологій і політик у галузі управління земельними ресурсами. Обговорення включали як національні, так і міжнародні аспекти. Дискусії були жвавими, з активним обміном досвідом та ідеями.
  За підсумками конференції було прийнято резолюцію, в якій відзначено необхідність:

  • продовження земельної реформи з урахуванням екологічних та соціально-економічних аспектів.
  • активного впровадження інноваційних технологій, зокрема ГІС та супутникових систем, в управління земельними ресурсами.
  • посилення міжнародного співробітництва та обміну досвідом у галузі управління земельними ресурсами.
  • розвитку наукових досліджень у сфері земельних ресурсів для подолання сучасних галузевих викликів, зокрема, на рівні територіальних громад.

  Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики в управлінні земельними ресурсами» стала важливою платформою для обговорення актуальних проблем і пошуку ефективних рішень у галузі управління земельними ресурсами. Наступна конференція запланована на червень 2025 року, організатори сподіваються на ще більшу кількість учасників і продовження плідної співпраці.

Ірина Купріянчик,
професор кафедри управління земельними ресурсами

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook