Культурний спротив російській агресії: викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації взяли участь у міжнародній конференції в Познані

19 травня 2024 року
м. Познань (Польща)

     16-17 травня 2024 року в м. Познань (Республіка Польща) відбулася Міжнародна наукова конференція «Культурний спротив. Україністика в умовах війни / Sprzeciw kulturowy. Ukrainistyka w warunkach wojny».

Метою конференції було обговорення широкого кола проблем, пов’язаних з актуальним станом української культури в умовах жорстокої російсько-української війни, адже протистояння російській агресії стосується не лише лінії фронту, а й сфери культури. Це спонукає сучасну україністику шукати дієві відповіді на нові виклики.

 

З вітальним словом до учасників конференції звернулися професор Анджей Нарлох, професорка Беата Валігорська-Олейнічак та професор Ярослав Поліщук (Східнослов'янський університет Адама Міцкевича у Познані), а також професор Микола :Жулинський. член Національної академії наук України, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України.

Конференція стала інтердисциплінарним форумом, що об’єднав лінгвістів, літературознавців, культурологів, істориків, дослідників масмедіа з України, Польщі, Німеччини, США.

Учасники конференції вели активні дискусії щодо актуального стану української мови, літератури, масмедіа й культурного простору в надскладних реаліях спротиву російській агресії. Предметом обговорення стали також питання змісту та форм україністичних студій за кордоном, зокрема в Польщі. Ішлося про вироблення нової стратегії розвитку україністики, яка визначить не лише її сьогодення, а й перспективи.

До обговорення важливих проблем в добірному науковому товаристві долучилася доцент кафедри журналістики та мовної комунікації НУБіП України Наталія Адамчук. Їі доповідь «Українська художня репортажистика в парадигмі мілітарних текстів» прозвучала на пленарному засіданні конференції. «Літературний репортаж сьогодні сплавляє воєдино інформацію та емоції, знання і переживання, закликає читача усвідомлено дивитися на зло, страждання та біль. Репортажні тексти про війну в Україні сьогодні претендують в очах громадськості на правду з перших вуст, зберігаючи для історії не лише факти, а й емоційну палітру воєнного часу», – зазначила доповідачк, обґрунтовуючи актуальність обраної теми.

Жваві дискусії точилися довкола багатьох тем, представлених на конференції. Надзвичайно цікавими були доповіді «Щоденники російсько-української війни: автобіографічне свідчення, колективна сповідь, медіаархів пам’яті» професорки  Олени Романенко (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка), «Виклики та відповіді української гуманітаристики під час війни» доктора філологічних наук, доцента Львівського національного університету імені І.Франка Тараса Пастуха (Львівський національний університет імені І.Франка) та інших науковців.

Висловлюємо щиру вдячність завідувачу кафедри україністики  Східнослов'янського університету Адама Міцкевича у Познані професору Ярославові Поліщуку за запрошення долучитися до конференції. Сподіваємося на плідну співпрацю в нових цікавих проєктах!

Анна Данько-Слєпцова,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook