Опановуємо інновації у геодезії та землеустрої: виробниче стажування на факультеті землевпорядкування

26 травня 2024 року
  Виробниче стажування викладачів завжди є важливою складовою підвищення якості вищої освіти на факультеті землевпорядкування НУБіП України. Воно дозволяє викладачам ознайомитися з передовими технологіями, методами та інструментами виконання проектно-вишукувальних робіт, аби надалі передавати студентам найсучасніші навички, важливі для їх професійної підготовки. Нові знання інтегруються у освітні дисципліни, роблячи їх більш практично орієнтованими.
  Постійний професійний розвиток та навчання є надзвичайно важливими для викладачів, особливо в таких динамічних сферах як геодезія та землеустрій. Виробниче стажування допомагає викладачам залишатися конкурентоспроможними та підтримувати високий рівень професійної компетентності. Стажування сприяє розвитку професійних контактів між викладачами та представниками галузі, що може призвести до співпраці в дослідницьких проєктах, запрошення фахівців з виробництва для проведення лекцій або практичних занять для студентів, а також організації студентських практик.
  Виробниче стажування також надає викладачам можливість отримати зворотний зв'язок від фахівців щодо потреб ринку праці, що допомагає коригувати навчальні програми для забезпечення відповідності вимогам роботодавців та підготовки висококваліфікованих фахівців. Таким чином, виробниче стажування на факультеті землевпорядкування НУБіП України є одним із ключових елементів у забезпеченні високої якості вищої освіти в галузі геодезії та землеустрою, сприяючи постійному оновленню знань, підвищенню кваліфікації та інтеграції практичного досвіду в навчальний процес.
  Навесні 2024 року науково-педагогічні працівники факультету землевпорядкування успішно завершили виробниче стажування у провідній науковій землевпорядній установі – Інституті землекористування Національної академії аграрних наук України, а також Київському обласному осередку ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», яка є найбільшою в Україні саморегулівною організацією сертифікованих інженерів-землевпорядників.
  У стажуванні, що тривало з 19 березня по 11 травня 2024 року, взяли участь професори Йосип Дорош, Ірина Новаковська, Оксана Сакаль, Іван Опенько, а також завідувачі кафедр – професори Іван Ковальчук, Андрій Мартин, Ольга Дорош та доценти Наталія Мединська й Антоніна Москаленко; доценти В’ячеслав Богданець, Євген Бутенко, Ірина Колганова, Антон Кошель, Ірина Купріянчик, Руслан Тихенко, Оксана Кустовська, Ольга Тихенко, Людмила Кольоса, Наталія Бавровська, Людмила Гунько, Олексій Жук, Євгенія Кривов'яз, Олександр Чумаченко, Олександр Шевченко, Олег Цвях, старший викладач Наталія Колеснік, асистенти Яніна Степчук, Марія Братінова та Богданна Заячківська.
  Під час стажування викладачі не лише ознайомитися із роботою провідних землевпорядних організацій України, але й поглибили практичні навички у трьох основних напрямках: науково-дослідному, проєктно-вишукувальному та інформаційно-аналітичному.
  Під час стажування у Інституті землекористування НААН України викладачі ознайомилися із новими підходами до оцінки економічної ефективності заходів у землевпорядній документації, аналізом змін у землекористуванні під впливом кліматичних змін, створенням і впровадженням Національної інфраструктури геопросторових даних, а також розробкою стратегій та короткострокових прогнозів для розвитку землекористування. Вони також вивчали геодезичне забезпечення прикладних проблем землеустрою та практику дистанційного моніторингу агроландшафтів.
  У ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» викладачі НУБіП України ознайомилися із бізнес-циклом розроблення документації із землеустрою в умовах воєнного часу, дослідили особливості роботи із земельно-кадастровою інформацією. Особливу зацікавленість учасників стажування викликали підходи до інтеграції землевпорядних та містобудівних проектних рішень.
  Не секрет, що викладачі НУБіП України активно беруть участь у підготовці галузевого законодавства та нормативної бази землеустрою та оцінки земель, а тому під час стажування вони також поділилися із виробничниками новими знаннями щодо застосування законодавчих новел.
  Важливість підвищення кваліфікації викладачів важко переоцінити. Це не тільки спосіб забезпечення актуальності навчання, але й критично необхідна умова для підготовки студентів, здатних ефективно вирішувати сучасні та майбутні завдання у сфері землевпорядкування. Стажування сприяє інтеграції теоретичних знань з практичними навичками, забезпечуючи тим самим випускникам університету реальні переваги на ринку праці.
  Стажуванню є вагомим внеском у забезпечення якості навчального процесу, вносячи в нього свіжі ідеї та актуальні знання, отримані від провідних науковців та виробничників. Висловлюємо щиру вдячність за співпрацю та внесок у розвиток землевпорядної освіти керівництву Інституту землекористування НААН України: Йосипу Дорошу, Андрію Тарнопольському, Шамілю Ібатулліну, Роману Харитоненку, а також керівництву ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолію Полтавцю та Ірині Полтавець.
 
Людмила Гунько,

доцентка кафедри землевпорядного проектування 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook