Студентська наука – 2024 у Ніжинському фаховому коледжі НУБіП України

23 травня 2024 року
  Уже традиційно навесні Ніжинський фаховий коледж НУБіП України проводить Тиждень студентської науки, метою якого є залучення здобувачів освіти до наукової роботи, участі в наукових гуртках, адже робота на студентській науковій ниві значною мірою допомагає формувати сучасного, компетентного, висококваліфікованого та креативного фахівця на ринку праці.
  Основними завданнями студентської наукової діяльності в коледжі є виявлення та розвиток обдарованих студентів, сприяння реалізації їх здібностей; стимулювання творчого самовдосконалення; популяризація досягнень науки, техніки та інноваційних технологій; ознайомлення з методами та видами наукової роботи, залучення науковців, виробничників, науково-педагогічних працівників до роботи з обдарованою молоддю.
  Студентські наукові гуртки є однією з форм наукової діяльності студентів, спрямованої на розширення їх наукового потенціалу й формування навичок науково-дослідницької діяльності.
  Цього року Тиждень студентської науки – 2024, присвячений 126 річниці Національного університету біоресурсів і природокористування України, 10 річниці Ніжинського фахового коледжу НУБіП України та Дню науки в Україні, проходив у період з 09 по 15 травня і був насичений заходами, серед яких:
  • Х міжвузівська студентська навчально-дослідницька конференція «Герої моєї родини»;
  • хімічне шоу;
  • звіти роботи студентських наукових гуртків за 2023-2024 навчальний рік;
  • всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Роль молоді у розвитку сталого суспільства: освіта, наука та практика»;
  • участь у ХІІІ «Фестивалі студентської науки – 2024» в НУБіП України.
  Тематикою Х міжвузівської студентської навчально-дослідницької конференції «Герої моєї родини» стали дослідження студентів власних родинних історій, пов’язаних із Другою світовою та російсько-українською війнами, голодоморами та концтаборами, іншими подіями. Близько тридцяти учасників представили розповіді про рідних або знайомих, факти життя яких були підтверджені фотокопіями документів, нагород, фотокарток, знайдених у сімейних архівах або за допомогою інтернет-ресурсів.
  Під час хімічного шоу команда юних хіміків – учасників студентського наукового хіміко-біологічного гуртка Aves – демонструвала присутнім красу хімічних перетворень, прості та зовсім не прості експерименти: зміна кольору різними способами, як проявити невидиме, отримання вогню, як побачити швидкість реакцій, фокуси факірів, як порізатися не порізавшись, як зробити багато диму чи напустити туману та багато іншого. Традиційно шоу супроводжувалося цікавими історіями, поясненнями та жартами
 
  Доповіді про результати роботи студентських наукових гуртків за 2023-2024 навчальний рік, представлені старостами студентських гуртків, були надзвичайно цікавими, змістовними, побудованими лише на власних розробках та дослідженнях. Безперечно, вражає натхнення й завзятість викладачів і студентів, які, презентуючи свої напрацювання в цьому році, уже мають безліч цікавих ідей та планів на майбутнє.
  Варто зазначити, що наукові гуртки постійно розвиваються, урізноманітнюють види своєї діяльності, застосовують інноваційні технології та сучасні методи пізнання для того, щоб якнайкраще розкрити свій потенціал та представити на високому рівні результати своєї діяльності, беруть участь у науково-практичних конференціях, конкурсах та олімпіадах, що значно підвищує їх фаховий рівень.
  Програма всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Роль молоді у розвитку сталого суспільства: освіта, наука та практика» включала понад 80 наукових доповідей від представників дев’яти закладів вищої та фахової передвищої освіти семи регіонів України. З точки зору змісту, конференція відрізнялася виключно широким колом питань і достатньо професійним рівнем її учасників. Усі присутні ділилися результатами власних досліджень та переймали досвід інших учасників.
  15 травня відбулося фінальне засідання – підведення підсумків ХІІІ Фестивалю студентської науки – 2024 в НУБіП України та визначення кращих студентських наукових гуртків університету. Учасниками засідання стали представники 27 кращих студентських наукових гуртків навчально-наукових інститутів та факультетів університету, а також відокремлених структурних підрозділів, загалом 137 учасників.
  Вітаючи учасників Фестивалю, проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха відзначила, що в університеті при кафедрах студенти займаються науковою діяльністю у 246 студентських наукових гуртках.
  Наш коледж у Фестивалі цьогоріч представляла староста студентського наукового хіміко-біологічного гуртка «Aves», студентка другого курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія», Вікторія Овдієнко (науковий керівник гуртка Олександр Микула).
  Староста гуртка представила до уваги всіх присутніх змістовну, цікаву та ґрунтовну доповідь щодо діяльності гуртка за 2023-2024 навчальний рік. Зроблено багато: досліджували та реалізовували проєкти, перемагали в конкурсах, брали участь у різноманітних акціях, займалися творчістю, волонтерили… Тому не випадково презентація роботи гуртка отримала схвальний відгук представників комісії Університету. За участь у ХІІІ «Фестивалі студентської науки – 2024» студентський науковий хіміко-біологічний гурток «Aves» посів ІІІ місце.

  Дякуємо членам студентських наукових гуртків та їх науковим керівникам за наполегливість та професіоналізм, сприяння розвитку науки й зацікавленості дослідницькою діяльністю. Бажаємо всім учасникам Тижня студентської науки – 2024 подальших успіхів та натхнення для досягнення нових наукових вершин!

 
Тетяна Шеїн,

заступник директора з навчально-виховної роботи 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook