Книги, повернуті з полону

6 травня 2015 року

Напередодні вогненних років 1941-1945 рр. в Голосієво навчались студенти трьох Київських ВНЗ: ветеринарного, лісогосподарського та сільськогосподарського. В часи війни ці інститути були евакуйовані з м. Києва разом зі своїми бібліотеками.

Найбільше постраждала від воєнних лихоліть бібліотека лісогосподарського інституту, якою на той час завідувала Товстоліс Ніна Дмитрівна.

Справа в тому, що евакуація майна та бібліотеки інституту почалася лише на початку липня 1941 р. Адже ще в червні в лісогосподарському  інституті працювала Державна екзаменаційна комісія із захисту дипломних робіт та проектів, що закінчила свою роботу лише 1 липня 1941 р. І вже потім почалася робота з упакування майна інституту та підготовка людей до переїзду. 3-го липня 1941 р стало відомим вже й місце призначення для евакуйовуваного інституту – м. Вороніж. До кінця липня майно інституту було упаковано та складено у вестибюлі навчального корпусу. На місці залишилася лише бібліотека (єдина в Україні лісова бібліотека), зоологічний музей та меблі.

8 серпня 1941 р. німецько-фашистські війська атакували і захопили Голосієво. Загарбники перетворили корпус інституту в укріплений пункт. В ніч з 10-го на 11-те серпня 1941 р. загорівся навчальний корпус лісогосподарського інституту. Незважаючи на коротке перебування (5-6 днів) німецько-фашистських військ у Голосієві, інститут зазнав відчутних втрат: згоріла бібліотека інституту, половина унікального зоологічного музею, обладнання, меблі та особисті бібліотеки професорів, доцентів, викладачів інституту.

Лише чудом майно, що було складене у вестибюлі корпусу інституту, вціліло і було відправлено до Воронежа в двох вагонах. Пізніше це майно і вцілілі книги з інститутської бібліотеки загинули у Воронежі після захоплення міста загарбниками.

14-15 вересня 1941 р. управління залізницею виділило ще кілька вагонів для евакуації майна інституту, але на цей час вже було перервано залізничне сполучення з Києвом.

Слід відмітити при цьому, що і та частина експонатів зоологічного музею та книги, що були передані університету Т.Г. Шевченка, також не вціліла. Поспішно відступаючи в 1943 році з Києва, окупанти частину  майна, в тому числі експонати зоологічного музею та цінні книги з лісівництва, вивезли до Німеччини.

А вже з 21 березня 1944 року в Київському лісогосподарському інституті було поновлено навчання на своїй базі. На той час майже відсутні були письмові приладдя та папір для зошитів, дуже мало було підручників у бібліотеці інституту.

Повертались з евакуації Голосіївські інститути разом зі своїми бібліотеками. Налагоджувалось навчання в цих інститутах. Бібліотеки республік СРСР надавали посильну допомогу в укомплектуванні фондів наших бібліотек, що побували в окупації. Після травня 1945 р. з Німеччини поверталися додому ешелони з награбованими в Україні трофеями.

 

Серед них прибували вагони награбованих в Україні книг. Їх вивантажували на площі Евакуаційної бази (тепер – пл. Перемоги), а потім перевозили до КПІ. Сюди з’їжджалися бібліотекарі зі всієї України, щоб за штампами своїх бібліотек могли віднайти серед куп книг скарби своїх фондів. То ж, і наші бібліотекарі, як згадувала бібліотекар лісогосподарського інституту та УСГА Галафеєва Валентина Дмитрівна, не сиділи склавши руки. Товстоліс Ніна Дмитрівна, що була завідувачем бібліотеки лісогосподарського інституту та Галафеєва Валентина Дмитрівна в 1947-1948 рр.,  запрягши у візок двох конячок, часом під дощем, вирушали з іншими співробітниками до Київського політехнічного інституту, там вони знаходили ті книги, з штампами бібліотеки КСГІ. Нагрузивши візок, радісні та збуджені, поверталися в Голосієво. Так повертались наші «полонені» книги.

  

Саме завдяки зусиллям наших бібліотечних працівників повернуто до фондів нашої бібліотеки численна кількість наукової та періодичної літератури. Слід зазначити, що книги в Німеччині були ретельно переплетені, з золотавим тисненням на їх корінцях,  на них проставлено німецькі штампи з відміткою, що це – книги з України. Наукова бібліотека запрошує відвідати виставку книг, повернутих з полону, в інформаційно-бібліографічному відділі (навч. корпус № 4, кім. 41).

Лариса Кучерук, бібліограф І категорії

інформаційно-бібліографічного відділу

наукової бібліотеки

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook