Природокористування і якість життя - поради лікаря: зміни у харчуванні для полегшення проявів синдрому подразненого кишечника
Квітень – місяць синдрому подразненого кишечника (СПК). По всьому світу проводяться заходи з метою поліпшити суспільне усвідомлення про цей стан, а головне – задля пошуку нових можливостей поліпшити якість життя пацієнтів. СПК, разом з іншими функціональними кишковими розладами, є надзвичайно поширеними у дітей і дорослих. Особливо у дні цієї страшної війни, коли всі українці потерпають від психо-емоційних травм та багато мають проблеми з житлом, роботою та харчуванням.
Прояви СПК включають спазми і біль у животі, які мають зв’язок із частотою та консистенцією випорожнень. Можуть бути присутні і інші симптоми (здуття живота, відчуття неповного випорожнення кишечника, загальна слабкість тощо), які значно псують якість життя, змушуючи людей постійно шукати ефективні можливості лікування.
Більшість пацієнтів з СПК помічають зв’язок між дієтою та певними стравами, які можуть посилювати прояви хвороби. Тому вони потребують рекомендацій щодо ефективних модифікацій дієти для запобігання та полегшення симптомів СПК.
Розглянемо варіанти дієтичних інтервенцій, які мають докази ефективності при синдромі подразненого кишечника.
ДІЄТА З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ FODMAP
FODMAP (абревіатура, що означає ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли) - це вуглеводи, які не перетравлюються у тонкому кишечнику, та ферментуються бактеріями відділів товстого кишечника. Вони мають осмотичну дію (акумулюючи рідину) та збільшують газоутворення, що призводить до здуття живота, болю та діареї після їх споживання.
Тимчасове обмеження споживання їжі з високим вмістом FODMAP протягом 2–6 тижнів здатне полегшити симптоми СПК. У таких випадках потім поступово повертають такі продукти у меню, щоб з’ясувати, які з них провокують посилення проявів кишкового розладу.
Дієта з низьким вмістом FODMAP є різновидом елімінаційної дієти. Дослідження 2017 року показало, що люди, які дотримуються дієти з низьким вмістом FODMAP, відчувають менше болю та здуття живота, ніж при дотриманні звичайної дієти.
До продуктів, які містять багато FODMAP, належать: молочні продукти (молоко, морозиво, сир, йогурт), частина фруктів і ягід (персики, кавун, груші, манго, яблука, сливи, нектарини), бобові (нут, квасоля, сочевиця), кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, штучні підсолоджувачі, пшеничний хліб, крупи та макарони, деякі овочі (артишоки, спаржа, броколі, цибуля, брюссельська капуста). Хоча ця дієта виключає деякі фрукти, овочі та молочні продукти, не всі продукти з цих категорій мають бути прибрані з меню.
Продукти з низьким вмістом FODMAP, які можна вживати, дотримуючись цієї дієти, включають безлактозні молочні продукти або їхні рослинні альтернативи (наприклад, рисове або мигдальне молоко), фрукти та ягоди (апельсини, чорниця, полуниця та виноград), яйця, нежирне м’ясо (курячі та індичі грудки без шкіри), нежирну рибу (як тріска і палтус), рис або кіноа, овочі (морква, баклажани, зелена квасоля, гарбуз, цукіні).
ЕЛІМІНАЦІЙНА ДІЄТА
Заснована на виключенні певних продуктів протягом тривалого періоду, щоб перевірити, чи покращилися симптоми СПК.
Серед продуктів і напоїв, які можуть викликати симптоми СПК, - молоко і морозиво, певні фрукти та овочі, алкоголь, гострі страви, газована вода зі штучними підсолоджувачами або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Можна пробувати не вживати будь-який продукт, який, на ваш погляд, викликає симптоми.
ДІЄТА З ВИСОКИМ ВМІСТОМ КЛІТКОВИНИ
Доросла людина, повинна споживати приблизно 22–34 грамів рослинних харчових волокон (клітковини) щодня, залежно від статі та віку. Існує два види клітковини. Розчинна клітковина міститься переважно у фруктах, квасолі та вівсі та вважається кращою при СПК. Багато нерозчинної клітковини можна знайти в овочах і зернових. Досить широкий перелік продуктів містить обидва види клітковини.
Їжа, багата клітковиною, поживна і допомагає запобігти запорам. Однак якщо через споживання клітковини є здуття живота або газоутворення, спробуйте поступово збільшувати споживання приблизно на 2–3 грами на день.
ДІЄТА З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ КЛІТКОВИНИ
Високий рівень споживання клітковини може погіршити симптоми, зокрема газоутворення та діарею у частини людей. Натомість, дослідження 2018 року показало, що вживання клітковини пов’язане з меншим ризиком СПК.
Замість того, щоб значно зменшувати споживання клітковини, ефективність чого не підтверджена результатами надійних досліджень, надавайте перевагу джерелам розчинної клітковини, що міститься в продуктах. До них належать: ягоди, морква, вівсянка, горох. Розчинна клітковина, як зрозуміло з назви, розчиняється у воді, і на відміну від нерозчинної, не додає маси. До джерел нерозчинної клітковини належать цільне зерно, горіхи, помідори, зелена квасоля, броколі, цукіні.
БЕЗГЛЮТЕНОВА ДІЄТА
Глютен - білок, який міститься в зернових продуктах, таких як хліб і макарони. Він може провокувати імунне запалення кишечнику у людей з непереносимістю глютену. Деякі люди з чутливістю або непереносимістю глютену також відчувають СПК. У таких випадках безглютенова дієта може зменшити симптоми.
У невеликому дослідженні 2016 року за участю 41 людини з СПК, дотримання безглютенової дієти протягом 6 тижнів зменшило їхні симптоми. У тих, хто продовжував дотримуватися дієти протягом 18 місяців, симптоми продовжували зменшуватися.
Виключивши зі свого меню ячмінь, жито та пшеницю, можна перевірити, чи покращиться ситуація з шлунково-кишковим трактом. Серед продуктів, що їх містять, - хліб, крупа, крекери, макарони, деякі соуси, солодовий оцет, пиво. Якщо вам до вподоби хліб та макарони, є змога перейти на безглютенові версії улюблених продуктів.
ДІЄТА З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ ЖИРУ
Регулярне вживання їжі з високим вмістом жиру може погіршити симптоми у людей із СПК. Лікарі зазвичай рекомендують дієту з низьким вмістом жиру, при якій варто споживати до 27 грамів жиру на день.
Дотримання дієти з низьким вмістом жиру корисне для серця та може зменшити дискомфортні симптоми у кишечнику. Замість того, щоб їсти смажену їжу та тваринні жири, розгляньте більш поживні варіанти: нежирне м'ясо, фрукти, овочі, зерна, нежирні молочні продукти.
ПРОДУКТИ: ЯКІ ЇСТИ ТА ЯКІ ОБМЕЖИТИ
Вибір продуктів залежить від дієти, якої ви дотримуєтесь при СПК. Серед загальних рекомендацій:
Фрукти і ягоди. Можна споживати: апельсини, чорниця, полуниця, малина, виноград, ківі. Варто обмежити: персики, кавун, груші, манго, яблука, сливи, нектарини. Слід зробити правилом вживання фруктів і ягід малими порціями, не більше 50-60 грамів за один прийом.
Овочі. Можна споживати: морква, баклажани, гарбуз. Варто обмежити: артишоки, спаржа, броколі, брюссельська капуста, цибуля.
Бобові. Можна споживати: горох. Варто обмежити: нут, квасоля, сочевиця.
Підсолоджувачі. Можна споживати: агава, стевія. Варто обмежити: сорбітол, ксилітол, маннітол, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.
Інші продукти. Можна споживати: яйця, нежирне м'ясо, вівсянка. Варто обмежити: пшеничні продукти, молочні продукти, каву, алкоголь.
Найкращі продукти при СПК залежать від індивідуальних симптомів і потреб. Загалом вважається корисним додавати до меню ягоди, вівсяну кашу, безглютенові продукти, нежирне м’ясо, нежирні молочні продукти та стевію.
При здутті живота та надмірному виділенню кишкового газу варто уникати продуктів з високим вмістом клітковини. До продуктів, які часто посилюють симптоми СПК, також відносять кофеїн, молочні продукти, алкоголь, спеції, цільнозернові продукти, смажену їжу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Може бути корисним перевірити, чи обмеження цих продуктів призведе до послаблення проявів СПК.
Розчинна клітковина, як-от льон і овес, допомагає полегшити такі симптоми, як запор. Продукти із протизапальним потенціалом, серед яких лосось, оливкова олія та ягоди, корисно вживати під час загострень СПК.
Важливо вивчити свої симптоми та поговорити з лікарем або дієтологом, перш ніж перейти на певну дієту. Відстеження того, як організм реагує на певне харчування, допомагає визначити вибір їжі.
Достатній сон, зменшення стресу і регулярна фізична активність також сприяють мінімізації симптомів СПК.
Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії