Кафедра, що відповідає європейським вимогам

15 квітня 2015 року

     Висококваліфіковані фахівці лісового і садово-паркового господарства плекаються в нашому університеті на одній з базових для їх підготовки кафедр – дендрології та лісової селекції. Вона бере початок із Новоолександрійського інституту (нині м. Пулави, Польща), де у 1889-1892 роках курс дендрології читав Вінцент Хмелевський, а потім професор С.З. Курдіані. У різні роки кафедру очолювали непересічні особистості – професори Поварніцин В.О., Калініченко О.А., доцент Шендриков М.І. та інші. Закладені ще тоді славні традиції продовжує розвивати нинішній колектив у складі професора Сергія Ковалевського, доцентів Олександра Курдюка, Ольги Марчук, Олени Демченко, Сергія Ірклієнка, Марії Кухарської, Костянтина Маєвського, асистентів Світлани Білоус, Марії Дубчак, Олександра Середюка на чолі із завідувачем Юрієм Марчуком
     За 15 років керівництва кафедрою дендрології та селекції, як зазначає Юрій Миколайович, її оновили відповідно до європейських вимог, звичайно не без підтримки спонсорів і випускників ННІ лісового і садово-паркового господарства. В цьому можна переконатися, завітавши на кафедру і її підрозділи.

 

     Заняття тут проводяться в аудиторіях та спеціально обладнаних лабораторіях. При кафедрі створена кімната для самопідготовки студентів. В умовах збільшення обсягу самостійної роботи, що передбачається новим Законом «Про вищу освіту», вона дуже необхідна, хоча не пустує і нині. Скористатися рідкісною фаховою літературою і книгами, яких не має жодна бібліотека, охочі мають можливість у невеликій кафедральній бібліотеці. До речі, її укомплектували самотужки завідувач та його колеги. До послуг молоді – оснащена комп’ютерами магістерська кімната, в якій зберігається один із дипломних проектів, – макет скверу. А ще – кімната з гербаріями та різні види унаочнень, зокрема, спеціальні стенди. Словом, все те, що потрібно для якісної підготовки майбутніх фахівців. Із впевненістю можна сказати: основний господар тут – студент. Дбають на кафедрі і про технічні новинки. Як приклад, Олександр Курдюк продемонстрував процес щеплення дерев за допомогою сучасного приладу.
     Але перлиною кафедри і всього ННІ та університету є нещодавно відкрита за участю ректора Станіслава Ніколаєнка навчально-науково-виробнича лабораторія дендрології, інтродукції та селекції деревних рослин.

     

     Ідея створити при кафедрі дендрології та лісової селекції лабораторію для навчальних і наукових цілей належить завідувачу Юрію Марчуку. Колишній виробничник лісівничої галузі, він як ніхто знає, наскільки майбутнім фахівцям потрібні вміння. Відтак ця лабораторія покликана компенсувати брак практичних навичок у студентів щодо оцінки насіння, визначення його схожості тощо. Крім того, кафедрі необхідна лабораторія, в якій можна проводити не лише заняття, а й дослідження для бакалаврських, магістерських та дисертаційних робіт. 
     Розуміючи таку потребу, колектив кафедри, студенти і випускники власноруч відремонтували приміщення, умеблювали його, знайшли необхідне устаткування. Не останню роль у реалізації задуму зіграла любов кожного науково-педагогічного працівника до своєї професії, турбота про те, яким підготують завтра випускника кафедри.

     

    Сьогодні ж лабораторія обладнана термошафами, столом Якобсона, мікроскопами, необхідними зразками насіння, пилку, набором електронних ваг та іншим. Це дає можливість досліджувати анатомію рослин та визначати доброякісність насіння, оцінити його схожість, енергію проростання, життєздатність пилку рослин. Маючи результати таких досліджень, виробники можуть спрогнозувати затрати насіннєвого матеріалу, що дуже важливо. Бо саме звідси, переконаний Юрій Марчук, визначається ціна врожаю, а, отже, затрачених коштів. 

     Завідувач кафедри певен, що лабораторія має всі шанси стати сертифікованою. Це уможливить в подальшому проведення сертифікованих досліджень насіння, які так потрібні сучасному виробництву. Також на перспективу планується залучення коштів у рамках виконання тематичних науково-дослідних робіт. 

     

Ольга Наконечна
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook