Зустріч студентів з членом Наглядової ради АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК»

8 березня 2024, 10:22

   8 березня відбувся вебінар із Олександром Марковським – членом Наглядової ради АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК», представником акціонера банку ТДВ «Захід-Резерв». Нині ми живемо в світі, який дуже швидко змінюється, змінюється інформація, аналітика, статистика, тому використання аналітичної платформи допоможе спрогнозувати та передбачити розвиток національної економіки, банківської справи АУБ. Зустріч проводилася в онлайн-офлайн форматі. Студенти гуртка “Макроекономічні аспекти економічного зростання в Україні”, студенти 2 курсу 1 групи та 3 курсу 2 групи маркетинг були присутні онлайн на вебінарі.
   Слухачів було ознайомлено із сайтом НБУ та зупинився на найважливіших його підрозділах та відділеннях – монетарна політика банку, фінансова стабільність, нагляд, платежі та розрахунки, статистика. Під час зустрічі познайомив слухачів із аналітичною платформою АУБ.


   Асоціація українських банків – перша українська банківська асоціація, яка була заснована у 1990 році комерційними банками України з метою розвитку банківської системи та захисту інтересів своїх членів. Протягом всього періоду існування, АУБ стежить та аналізує за всіма змінами банківської системи, а також надає свої пропозиції задля забезпечення стабільного функціонування національної економіки. АУБ була запропонована асоціацією банків України для науковців, викладачів, аналітиків та студентів.
   Дізналися також про мету та правила користування аналітичної платформи.

   Далі була заслухана інформація, про співробітництво АУБ і Національного банку України з питань нормативного забезпечення надійності і стабільності функціонування системи комерційних банків без зниження їх економічної ефективності за напрямами: нагляд і регулювання діяльності банків; подальший розвиток і вдосконалення кредитної діяльності комерційних банків; порядок формування обов'язкових резервів; розширення операцій з цінними паперами; валютне регулювання; бухгалтерський облік та статистична звітність; готівковий обіг, касові операції та інкасація; організація роботи щодо визначення сумнівних операцій; запровадження картотеки ненадійних позичальників тощо.

   Ознайомилися із основними фінансовими показниками, які характеризують стан розвитку банківського сектору України. Розповів як можна подивитися за допомогою наглядової статистики основні показники діяльності банків України, які мають банківську ліцензію та подають звітність до НБУ, проаналізувати активні та пасивні операції банків, балансові звіти банків, кількісну структуру підрозділів банків, а також показники діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, статистику балансів банків у таблицях Excel НБУ і обороту за місяць (дебет та кредит) фактично по кожному банку. Познайомив із аналітикою банків та зазначив, що статистика НБУ містить велику кількість інформації необхідної для написання наукових робіт. Познайомив із основними фінансовими показниками банку та банківської системи. На основі аналітичної інформації було сформовати таблиці та графіки необхідні для аналізу діяльності банків, а саме формування основного капіталу, нормативи ліквідності, зобов’язання, кошти господарюючих суб’єктів, структура кредитного портфеля, якість кредитного портфеля, кредитної заборгованості у розрізі економічної діяльності, прибуток після оподаткування, показники фінансово-економічної діяльності банків тощо.

   Зустріч була цікава, інформаційно насичена та необхідна для студентів та викладачів. Надіємося ще на такі зустрічі.

Оксана Пащенко,
доцент кафедри економічної теорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook