Бюджетне фінансування, співпраця з роботодавцями, удосконалення навчально-виховної діяльності – в центрі діалогу між відокремленими структурними підрозділами та ректоратом

9 січня 2024 року
  09 січня 2024 року продовжила свою роботу комісія на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком по заслуховуванню звітів та стратегічних планів розвитку відокремлених структурних підрозділів. Участь у роботі брали проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко, начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання Олександр Санченко, декани факультетів, директори ННІ.

  Про стан справ і плани на поточний рік доповів директор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач. Він закцентував на проведених минулого року ремонтних роботах в приміщеннях інституту та гуртожитках. За рахунок співпраці з бізнесом, роботодавцями поліпшена матеріальна база їдальні, місця загального користування в гуртожитках. Вже доведений бюджет інституту – при тому, що він ніби збільшений до минулого року, але з урахуванням підвищення заробітної плати більше мільйона гривень на рік не вистачає, що означає скорочення шести ставок обслуговуючого персоналу. Важка ситуація з оплатою за комунальні послуги. Відзначалося належне кадрове забезпечення і необхідність проведення системного підвищення кваліфікації, що заплановано провести в січні. Також лунала думка щодо поглиблення переробки продукції, яку виробляє навчально-дослідне господарство інституту.

  Здобутки колективу та перспективи діяльності представила директор Ніжинського фахового коледжу Олена Литовченко. Постійно здійснюється осучаснення навчальних планів та програм, у цьому плідною є співпраця з роботодавцями. Розвивається навчальна матеріально-технічна база, лабораторії. Оновлюється парк комп`ютерної техніки, мультимедійне обладнання. Проведений ремонт укриття. Велика увага приділяється допомозі Збройним Силам України, діють волонтери як з числа викладачів, так і студентів. Бюджет 2024 року також дещо збільшений, разом з тим зменшена компенсація витрат на комунальні послуги.

 

  Директор Бобровицького фахового коледжу Андрій Матвієнко доповів про діяльність в 2023 році та презентував напрями діяльності в році поточному. Незважаючи на всі складнощі воєнного часу був здійснений набір студентів, проведені необхідні аварійні та косметичні ремонти, у співпраці з роботодавцями поліпшена матеріально-технічна навчальна і лабораторна база. Належна увага звернена на спортивне та патріотичне виховання, до заходів, організованих коледжем, долучаються старшокласники, які є потенційними абітурієнтами. Існують проблеми з кадровим забезпеченням, зокрема спеціальності «Лісове господарства». Триває пошук господарських рішень в облаштуванні даху та системи опалення, де не зайвою буде міжнародна допомога.

  У дистанційному форматі продовжив співбесіду директор Рівненського фахового коледжу Василь Царук разом зі своїми заступниками. Минулого року була успішно проведена вступна кампанія, коледж є одним із найбільших в країні. Освітній процес забезпечений електронними навчальними ресурсами, проходить навчання молодих викладачів. Для підвищення якості освітнього процесу проводиться моніторинг освітніх втрат, анкетування студентів, заслуховуються звіти і необхідні заходи знаходять своє відображення в організаційних моментах, змісті навчальних програм. Колектив в належному стані підтримував наявну матеріальну базу, разом з тим заплановано оновити та створити низку навчальних лабораторій, кабінетів, конференц-залу. Акцентувалася увага на необхідності завершення добудови навчального корпусу, оскільки на сьогодні освітній процес здійснюється в дві зміни і аудиторних площ ледь вистачає. Існує також необхідність розширення площ укриттів. Коледж має стабільну фінансову ситуацію. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков наголосив на питанні продовження навчання випускників коледжу в базовому закладі. На час канікул коледж запрошує науково-педагогічних працівників університету для обміну досвідом, участі в педагогічному тижні з підвищення кваліфікації.

  Директор Бережанського агротехнічного інституту Мирон Жибак доповів про перспективи і здобутки колективу. Він звернув увагу на допомогу Збройним Силам України, продовження започаткованої базовим закладом практики щомісячного перерахунку одноденного заробітку. Повністю виконані ліцензійні умови, здійснено набір студентів, викладачі інституту брали активну участь в науковій роботі. Інститут має стабільну фінансову ситуацію, в повному обсязі виплачені заробітна плата, стипендії, сплачені комунальні послуги. Перед інститутом, як і вищій освіті в цілому, в поточному році стоїть завдання адаптації до тих змін, які задекларовані профільним міністерством. Планується розширити міжнародну співпрацю, участь в наукових дослідженнях, провести на рівні не нижче минулорічного набір студентів, у співпраці з Бережанським фаховим коледжем провести ремонти та облаштування навчальних лабораторій.

  Завдання і досягнення Бережанського фахового коледжу представила директор Світлана Пилипишин. Безумовно, успіхом є заповнення уперше за 10 років ліцензійного обсягу, повністю виконане державне замовлення. Також вперше здійснений набір на спеціальність «Соціальна робота». У планах не зупинятися на досягнутому та відкривати ще низку затребуваних на ринку праці спеціальностей. Частина ж випускників коледжу продовжують навчання в базовому закладі. Керівництво коледжу приділяло увагу посиленню кадрового забезпечення та підвищенню кваліфікації. В центрі уваги якість освітнього процесу, постійно беруть участь в перегляді та оновленні змісту навчальних дисциплін роботодавці. Викладачі і студенти беруть активну участь в науковій роботі, збільшується число публікацій у наукових виданнях. Активною є допомога українському війську, працює волонтерський центр. Коледж долучився до реалізації Україно-Німецького проєкту з цифровізації діяльності закладів освіти. Доукомплектували лабораторії, комп’ютерні класи, дооблаштували укриття. На цей рік бюджет дещо збільшений, фінансування вистачить на виплату заробітної плати, нарахувань, стипендії, частково дозволить покрити комунальні послуги. Коледж готується до нововведень в сфері вищої освіти, ведеться діалог з Тернопільською обласною радою з метою збереження діючої моделі перебування в структурі НУБіП України. Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун закцентував на плідній співпраці з коледжем, взаємному обміні досвідом, участі у освітніх, наукових заходах, залученні до діяльності ради роботодавців.

  Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив, що відокремленні підрозділи збільшили контингент студентів, зберегли фінансову стабільність, поліпшили матеріальну базу в співпраці з роботодавцями та бізнесом, постійну підтримку з боку університету, патріотичне виховання молоді, активну громадянську позицію колективів коледжів, подякував за успішну роботу у минулому році та побажав успіхів у новому календарному році.

Пресслужба
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook